Search This Blog

by Petra Dzvoníková

August 3, 2023

STOJÍ TO ZA TO? MAŤ, ČI NEMAŤ DETI.


{VYPOČUJ SI ČLÁNOK VO FORME PODCASTU}

Práve som premýšľala, že idem dostrihať nový (teda vlastne už dosť starý) vlog, keď na mňa na tiktoku vyskočilo video s otázkou, či stojí za to mať deti - a vo videu bola odpoveď. Nie. Nie v prípade, ak .. A tie dôvody a pochody, ktoré daná slečna odprezentovala, so mnou tak zarezonovali, že vám k tomu musím povedať aj svoj pohľad a svoj názor. A kde lepšie sa k tomu vyjadriť, ako tu na blogu? So let's do it here and now, o 22:23, kým ešte ako tak vládzem, po 7 hodinovej jazde domov z Chorvátska. 

Takže, stojí to za to?    

Nestojí. Nestojí to za to, ak nie ste pripravení na to, byť rodičom 24/7. Ak vám hlava neberie, že budete vždy (alebo minimálne na veľmi dlhú dobu) v prvom rade rodičom dieťaťa, tak to za to nestojí. A to znamená: Ak ste chorí, ak ste unavení, ak máte nejakú tragickú udalosť v rodine, nech sa deje čokoľvek, stále musíte byť prítomní a byť rodičom, pretože vaše dieťa vás potrebuje. 


Nestojí to za to, ak nie ste OK s tým, že ste druhoradí a vaše záujmy a potreby sú druhoradé, resp. že sa už neriadite svojím časom a svojimi potrebami, ale časom a potrebami niekoho iného. Ani toto nie je navždy a v podstate ani vždy, resp. stále, ale na veľmi dlhú dobu to takto je a musí byť, inak to nejde. Potreby detí sú jednoducho prednejšie, ako potreby nás, rodičov. 


Nestojí to za to, ak máte nejaké nevyriešené traumy a issues. Z detstva, zo vzťahov, z čohokoľvek. Keď sa stanete rodičom, je takmer 100% šanca, že sa to dostane na povrch. Že to vyjde von, alebo vás to opäť začne ťažiť, ak je to niečo, čo ste iba potlačili. 


Nestojí to za to, ak je to niečo, čo chcete len preto, "lebo by sa to malo", "lebo už je čas", "lebo starí rodičia chcú vnúčatá", "lebo čo ak ..". Fakt nie. 


Nestojí to za to, ak sa tým len snažíte udržať si chlapa, alebo vzájomne zachrániť váš vzťah. 


Súhlasím s tým, čo hovorila slečna na videu. Rodičovstvo je jedna z najviac "real" vecí, aké môžete zažiť a akými si môžete prejsť. Je to niečo, vďaka čomu sa stanete v podstate úplne novým človekom, začnete úplne novú kapitolu a na istý čas, ak chcete byť dobrým rodičom, musíte zabudnúť na všetok naučený komfort a naučiť sa hľadať komfort úplne inak a úplne inde. Zrazu sa vám narodí také zrkadlo, že ak nie ste slepí, alebo nezatvárate nasilu oči, tak vás to kvalitne prefacká. Ak tie oči zatvoríte a nenecháte sa prefackať, zarábate naopak vašim deťom na peknú nálož traumy a problémov do budúcna. 


Ak chcete byť dobrým rodičom, ide to ruka v ruke s tým, že musíte byť obetaví. Neznamená to, že a musíte obetovať 24/7. Neznamená to, že nemáte žiaden čas na seba. Neznamená to, že nemáte myslieť na svoje potreby. No je to absolútne opačné fungovanie, aké poznáte, keď deti nemáte. Neviete sa len tak zobrať a niekam ísť. Neviete si len tak pospať, lebo ste ponocovali. Neviete si nerušene oddýchnuť, keď sa cítite pod psa. Nič také neexistuje. Sú to také maličkosti, ktoré si častokrát noví rodičia uvedomia: Vôbec som si nevážila, že sa viem v tichosti a pokoji a vlastnom tempe nerušene najesť. Vôbec som si nevážila, že môžem pozerať seriály celý deň a nie len večer, keď mámn dve hodiny na seba a do tých musím zmestiť večeru, upratovanie, seriály, prácu, hygiénu .. a dúfať, že tie dve hodiny budú nerušené a že sa nezobudí ani jedno z detí. 


O to dôležitejšie je vedieť si ten čas na seba nájsť, aby ste vedeli načerpať energiu. Energiu, ktorú zas vložíte do tých detí a do ich "výchovy" (toto slovo nemám veľmi rada), resp. do vzťahu s nimi. 


Je to aj pre mňa trošku adjustment, hlavne odkedy mám deti dve, že všetok voľný čas sa snažím venovať svojej práci a keď v nej skončím a som unavená, pretože som sa napr. celý deň rozprávala s rôznymi ľuďmi a mala som veľa sociálneho kontaktu, tak sa vrátim späť domov a nemám kľud, nemám ticho, nemám to, čo by som v tom momente najviac potrebovala, naopak, musím vynaložiť maximum zvyškovej energie na to, aby som bola s deťmi, pretože sme boli celý deň bez seba a chýbali sme si a teraz je čas, kedy môžeme byť nerušene spolu. 


Áno, je to moja voľba, že pri deťoch aj pracujem (myslím v dobe, kedy je bežná matka ešte na materskej/rodičovskej dovolenke), no úprimne, neviem, ako by som fungovala, keby som nepracovala vôbec a bola by som práveže stále len s deťmi. Obdivujem mamy, ktoré to tak majú a dokonca si to užívajú, ja by som to tak asi dlhodobo nedokázala, pretože tá psychohygiéna je pre mňa enormne dôležitá a zažívam ju aj v práci. Každopádne, iné som chcela. 


Byť mamou, dobrou mamou, je tlak. Je to tlak, ktorý na seba vytvárate vy sami, pretože si uvedomujete svoj vplyv na život vášho dieťaťa. Tlak, ktorý je tam stále, pretože nikdy sa to nedá robiť bez chýb. Ale v konečnom dôsledku to za to stojí. Ak ste na toto všetko pripravení. Ak ste OK s tým, že na pár rokov ste tu v prvom rade pre nich. A na ďalších pár rokov tu stále musíte byť, vždy, keď vás budú potrebovať, aj keď už to nebude stále. Ak ste pripravení na to, že do vášho života príde nový človek, ktorý bude istým spôsobom dôležitejší, ako vy, ale v tom zmysle, že od vás doslova záleží jeho život.


Musíte sa pripraviť na to, že to bude aj vyčerpávajúce, aj namáhavé, ale ak s tým počítate a nenecháte si tým znechutiť ako rodičovstvo, tak aj váš celý život, tak vás to dokáže strašne veľa naučiť. Aj o sebe, aj o vašich schopnostiach. Uvedomíte si, že vašich 100% predtým nebolo ani zďaleka vašich 100% teraz. Zrazu dokážete ísť za hranice, ktoré ste si mysleli, že boli úplne niekde inde. A nie, nie je dobré to robiť stále. Nie je dobré "kopať za dieťa" na úkor samého seba a na úkor svojej energie a svojich potrieb. Vtedy tu preňho nedokážete byť tak, ako to potrebuje. 


Ale aj to je na tom tá výzva. Aj to je to, v čom si musíte nájsť akýsi balans. Dokázať dať dieťaťu to, čo potrebuje, ale zároveň dať sebe to, čo potrebujete vy. Niekedy požiadať o pomoc vašich blízkych, alebo si pomoc zaplatiť. Niekedy poľaviť a pustiť tým deťom na chvíľu telku, aj keď si uvedomujete, že to pre nich nie je to najlepšie a najzdravšie. Vymyslieť nejakú aktivitu, pri ktorej si oddýchnete aj vy. Musíte byť kreatívni, vynaliezaví, šikovní, musíte dostať váš timemanagement na oveľa vyššiu úroveň, ako predtým. 


A ak to aj zvládnete, musíte sa zmieriť s tým, že sa to môže kedykoľvek rozpadnúť ako domček z karát a musíte to začať stavať nanovo. Pretože dieťa sa mení, rastie, jeho potreby sa menia, vyvíjajú a s tým sa musí meniť aj to, čo ponúkate vy, ako rodič. A to je to. Ak chcete byť dobrým rodičom, nemôžete stagnovať, je to absolútne nemožné. Tak, ako spoznávate denno-denne vaše dieťa nanovo, spoznávate nanovo aj seba. Svoje hranice, svoje možnosti a schopnosti, svoje maximá a minimá, dostávate nastavené zrkadlo a vidíte sa tak jasne, ako ste sa predtým pravdepodobne ešte nikdy nevideli. 


Stojí to za to, keď si tieto výzvy, častokrát ťažké a náročné, dokážete vážiť. Keď v nich vidíte možnosti rastu, vášho individuálneho, alebo spoločného s dieťaťom, keď v nich vidíte príležitosť sa niečo nové naučiť, niekam sa posunúť, prehodnotiť svoje názory a postoje .. Keď sa tešíte z toho, že vám dieťa odzrkadlilo niečo, čo ste predtým nevideli, alebo ste si to neuvedomovali. A viete, že na tom môžete začať pracovať. 


Dobré rodičovstvo pre mňa nikdy nebolo a nikdy nebude primárne o tom, ako vychovávať deti. Ale o tom, ako pracovať na sebe, aby sme ich vedeli viesť životom a aby sme im vedeli ísť dobrým príkladom. Pretože nie nadarmo sa hovorí, že deti netreba vychovávať k tomu, aby boli také, alebo onaké. Stačí pekne žiť a dieťa sa pridá. 


A či chceme, či nie, každý z nás má niečo, v čom sa môže zlepšovať, v čom sa môže posunúť, na čom môže pracovať. A práve tie deti dokážu byť skvelým ukazovateľom toho, čo by sme mali na sebe ešte fixnúť. A ak to dokážeme, tak to za to naozaj stojí. A to nehovorím o tom množstve lásky, ktorú od dieťaťa dostanete. A teda detská láska, to je tá naozajstná, čistá, bezpodmienečná láska. Taká, o korej si mnohí myslíme, že ju vieme dávať, no sme poväčšine na obrovskom omyle. Ale o tom nabúce. 


Je 23:11 a ja by som si mala ísť už naozaj ľahnúť, pretože zajtra ma primárne čaká pracovný deň. A tiež ma čakajú kufre na vyloženie a kuchyňa na upratanie, haha. 


Love,

Petush ❤

No comments:

Post a Comment

Fun

Education

Podcasts