Search This Blog

by Petra Dzvoníková

May 13, 2023

EMÓCIE


Mám za sebou emočne vyčerpávajúci deň. Taký, kedy som viac plakala, ako neplakala. Taký, kedy som sa veľa zamýšľala. Taký, kedy som veľa spomínala, veľa som sa hnevala, bola som smutná. Som smutná. Niekedy si hovorím, aké to bolo jednoduché, keď sme boli mladší a naše prúsery nemali také následky, ako majú teraz, keď sme dospelí. Pozerám sa okolo seba a vidím stále viac zničených životov, alebo životov, ktoré smerujp veľmi zvláštnym smerom. A áno, v drvivej väčšine prípadov si za to tí ľudia môžu sami, no to neznamená, že ak sú to ľudia, ktorých máte radi, tak vás to nebolí a nemrzí.


Niekedy do vášho života prídu ľudia, ktorí znamenajú viac, ako iní, zapíšu sa do vášho srdca hlbšie. A ja mám takých ľudí vo svojom živote dosť. Ľudí, s ktorými sa nepotrebujem vídať, stačí mi vedieť, že sa majú OK, občas byť s nimi v kontakte, zaspomínať si na spoločné zážitky a priať im zo srdca všetko dobré. 


A keď sa tí ľudia dobre nemajú a stane sa niečo zlé, bolí to. 


Vo svojom živote som veľakrát cítila hlboký pociut smútku a zúfalstva. No keď sa týkal mňa samej, väčšinou som vedela, že s tým viem niečo spraviť, pretože to mám v rukách hlavne ja sama. Keď však cítim zúfalstvo v súvislosti s niekým iným, je to ubíjajúce a psychicky náročné v tom, že ste sami so svojím pocitom a neviete absolútne nič reálne ovplyvniť. Je to pocit veľmi podobný tomu, keď vám niekto blízky zomrie. Nezostáva vám nič iné, len sa s tým zmieriť, prejsť si tými emóciami, spracovávať to v sebe, ale to je všetko. Veľmi podobné je to vtedy, keď sledujete niekoho na jeho downward spiral. Viete, že z toho nemôže vzísť nič dobré, ale nezostáva vám nič iné, len sa pozerať. Je to ako byť svedkom autohavárie, len vo veľmi, veľmi spomalenom zábere. Niekedy až roky dlhom. 


V niektorých situáciách ide o ľudí, ktorých viete a musíte odstrihnúť, od ktorých sa emočne odpútate, pretože vám za to nestoja. A potom sú tu ľudia, ktorí sú proste fajn ľudia. Ktorých máte radi, ktorých si vážite, ktorí sú special .. a pri tých to bolí.


Myslím na tých, ktorých sa toto, čo píšem, týka. Ktorí si to asi nikdy neprečítajú. A posielam im lásku a objatie, podporu a silu, ktorú budú veľmi potrebovať. 

No comments:

Post a Comment

Fun

Education

Podcasts