Search This Blog

by Petra Dzvoníková

September 3, 2023

NAŠA DOVOLENKA V CHORVÁTSKU ZELENA LAGUNA POREČ - HOTEL PARENTIUM


Premýšľala som nad tým, ako zhrnúť našu dovolenku v Chorvátsku, pretože som ju chcela zhrnúť na instagrame a potom som si povedala, že tu na to bude lepšie miesto, pekne to tu bude uložené a na insta hodím len niečo v skratke. Nie, že by som bola nejaký travelblogger, ale na naše dovolenky a celkovo cestovanie s deťmi sa dosť veľa pýtavate, tak sa mi to snáď podarí nejak zmysluplne zhrnúť. 


LOVE HATE RELATIONSHIP S CHORVÁTSKOM

Keď som bola mladšia a povedali by ste mi, že na letnú dovolenku pôjdeme od Chorvátska, ohrnula by som nosom. Túto krajinu (z ktorej pochádza časť našej rodiny a teda tam mám korene aj ja) som mala zafixovanú z mojej prvej a dovtedy jedinej návštevy v rámci školského výletu. A z toho si pamätám: Kopec morských ježkov, moju neschopnosť kúpať sa v mori kvôli ekzému, ktorý mi z morskej vody doslova horel od bolesti, to, že som mala krátke vlasy na chlapca a aj tak som sa dala dokopy so spolužiakom Filipom Turánkom a to, že keď mali chalani nakresliť nejaký obrázok, odovzdali biely kus papiera s nápisom Antrax :D A ešte to, že som mala akési úzkostné obdobie a vydupala som si, aby s nami cestovali aj moji rodičia ako dozor navyše .. dodnes neviem, či to bolo správne, alebo nesprávne rozhodnutie. Každopádne, žiaden hlboký dojem to vo mne nezanechalo a netúžila som sa tam niekedy vracať. 


Keď sa však narodila naša prvá dcéra a riešili sme, že by sme šli prvýkrát k moru, rozhodli sme sa pre Chorvátsko. Jednak tam bol hotel, v ktorom boli naši rok predtým a boli spokojní a jednak to bolo pomerne blízko aj na cestu autom. A pri tom množstve harabúrd, ktoré so sebou vláčime, hlavne pre dieťa, mi nič iné nepripadalo ako option. Tak sme sa ocitli prvýkrát ako rodina v Chorvátsku, konkrétne v Umagu, Plava Laguna. Vrátili sme sa tam aj raz po Covide, no priznám sa, že ten druhýkrát to už na mňa bolo pomerne komerčné. Pridal sa tam aj "minipark" pre deti, čo ja zrovna nemám úplne v láske, aj taký ten nafukovací park Wibit. Tentokrát sme tiež zvažovali aj túto destináciu, aj keď som z toho nebola až taká nadšená a keď nám hotelový booking oznámil, že v tej dobe sa tam koná nejaký tenisový turnaj a bude to "busier than usual", zavelila som, že je na čase skúsiť niečo nové. 


Cez sieť hotelov Plava Laguna som teda hľadala iné locations a narazila som na Zelenu Lagunu v Poreči, konkrétne na hotel Parentium. Čo ma oslovilo najviac bolo to, že to vyzeralo, že hotel je na úplnom konci v zátoke a že je tam kľud a pokoj. Čo viacmenej sedelo. Okolo hotela bolo niekoľko menších pláží, aj kamienkové, aj tie klasické chorvátske betónovky a tiež tam boli trávnaté plochy pod stromami v bezprostrednej blízkosti mora. Zabookované kvôli pokoju a teda nesklamalo! 


HOTEL 

Ako som už spomínala, hotel Parentium som našla cez stránku siete hotelov, do ktorej sme chodili aj predtým. Je to 4-hviezdičkový hotel (na googli 4,6/5) a v podstate mu niet čo vytknúť. Vlastne, jednu vec. Bookli sme si rozdielnu izbu ako moji rodičia, s tým, že cez stránku som zadala to, že máme dve deti a teda aj ich vek a akosi nás to do systému nahodilo len ako dvoch dospelých a jedno dieťa. Síce sme sa vyspali bez problémov, no viem si predstaviť, že pre inú rodinu by to mohol byť problém. A ak by nám aj ponúkli prenosnú baby postieľku, na túto izbu by sme ju nemali kam dať. Stále mám trošku podozrenie, že nám dali inú ibzu, akú sme si bookli, podľa obrázkov totiž mala byť tá naša o niečo väčšia, ako tá, ktorú mali naši a v konečnom dôsledku sme mali identickú izbu, ako moji rodičia, s tým rozdielom, že na našej bolo omnoho menej miesta kvôli roztiahnutej prístelke, na ktorej spali deti (hej, natrepali sa tam obe vedľa seba). Nakoniec sme to však ani neriešili a napísala som to len do recenzie priamo hotelu). 


Polpenzia: Čo sa týka jedla, pôvodne sme mali v pláne booknút si len raňajky a na večere niekam chodiť, no keďže sme nevedeli, ako ďaleko sú nejaké reštaurácie a čo je to za reštaurácie, tak sme si nakoniec bookli polpenziu a asi aj dobre. Reštaurácie boli obďaleč, viaceré sme vyskúšali počas dňa na obed, no tú najlepšiu z nich som objavila až posledný deň celého výletu. Ani ako vegetariáni sme nemali problém si vybrať, čo bola škoda, boli polievky - aj keď bývali dve, alebo tri možnosti, nie vždy bola aj verzia bez mäsa. To isté platí aj o mnohých iných jedlách, ktoré mohli byť veggie option, no capli na ne slaninu, alebo niečo podobné. Napriek tomu sme sa najedli každý deň výborne. 


Okolie hotela: Za mňa skvelé. V bezprostrednom okolí jeden malý obchodík so základnými aj nezákladnými potrebami, všetko ostatné trošku ďalej. No chodili sme každý deň aj smer väčší obchod & reštaurácie atď a aspoň sme si spravili nejaké kroky. Od hotela k moru to bolo len pár schodov a lehátka samozrejme zdarma, keďže patrili k hotelu a nikto iný tam nemal prístup, aj to pravidelne kontrolovali. Priamo pri hoteli bol aj akýsi outdoor workout a tiež zastávka lodného taxíku, ktorý jazdil priamo do Poreču, čo sme aj využili. Okrem toho sme sa do Poreču raz viezli aj vláčikom, ktorý mal tiež zastávku do 5 min od hotelu. Naspäť sme potom šli zas loďkou. Celkovo boli tieto plavby do Poreču mojím úplným highlightom. Do 15 minút peši boli aj atrakcie ako poloponorka (aj na tej sme boli), šlapadlové loďky, zápožička rôznych vodných, aj nevodných športov atď. Týmto smerom sa večer konali aj rôzne aktivity, bola otvorená promenáda, kde boli rôzne veci ako cukrová vata, wafle, palacinky atď, jeden večer bol koncert, iný zas muzikál. Bolo super, že sme sa mohli prísť pozrieť, no zároveň k nášmu hotelu, ktorý bol mimo tohto diania, nedoliehal ten hluk a mali sme ten pokoj, po ktorom som tak túžila. 


Bazény a vybavenie: Musím povedať, že aj keď sa zo mňa v posledných rokoch stal doslova milovník mora, nezanevriem ani na bazény a moje deti už vôbec nie. Tie až k takým milovníkom mora nepatria a radšej sú v bazénoch. Preto bolo super, že tento hotel ich mal tri a nie malé. Oba mali aj schodíky, aj "postupný" vstup do vody pre deti. Jeden z bazénov mal mierne slanú vodu, ten sa mi zdal mierne teplejší, ten druhý nemal slanú vodu a mal aj prístup k vonkajšiemu baru. Pri bazénoch sa nachádzala aj  ala carte reštaurácia patriaca k hotelu, ktorú sme vlastne nikdy neskúsili, tak snáď nabudúce. Okrem dvoch vonkajších bazénov, pri ktorých bolo aj pár víriviek, tuším dokopy 6, no možno sa mýlim, sa v hoteli nachádzal aj veľký vnútorný bazén s teplou vodou, ktorý sme využili, keď vonku veľmi pršalo. Pri tomto bazéne sa tiež nachádzala jedna vírivka a na túto časť hotelu nadväzoval aj SPA priestor - sauny, masáže, mohli ste si booknúť aj kozmetiku, manikúru, pedikúru. V tejto časti sa nachádzalo aj fitko, ktoré sa mi raz podarilo navštíviť tiež a výborne som si zacvičila. Bolo malé, ale veľmi dobre vybavené. 


Moje konkrétne odporúčania, ak sem pôjdete: 

Určite si doprajte aspoň jednu cestu do/z Poreču vodným taxíkom - ideálne nie tým veľkým, čo premáva celý deň na otočku, ale booknite si váš privátny čln, bude to o to krajší zážitok. Mimochodom, nám sa pri takejto ceste z Poreču naspäť do Laguny podarilo vidieť delfína, vlastne prvýkrát z živote pre viacerých z nás, úplne random. 


Choďte si dať paradajkovú polievku, alebo cestoviny s paradajkovou omáčkou do Dvi mendule. Lebo nalejme si čistého vína, chorváti nie sú zrovna dobrí v paradajkových polievkach. No táto bola fakt výborná. A ak máte radi šaláty, choďte do Fast Food Beach Volley. Znie to síce nezdravo a nešalátovo, ale tie tam mali fakt najlepšie a za fajn ceny.


Požičajte si paddleboard, ak nemáte vlastný (my máme, takže ho vláčime vždy so sebou) a dajte si aspoň raz taký workoutík na mori. Ja som bola nedávno na paddle aj na jazere a teda nedá sa to porovnať, more je more. 


Choďte si dať drink (aj ak nepijete alkohol, majú výborné nealko verzie) do baru, ktorý síce neviem, ako sa volá, no nachádza sa pri Oliveto Sport, Fun and Food. Naozaj som dlho nemala lepšie drinky, ako tu. Virgin Strawberry Mojito je môj favorit, mňam! 


Choďte do Aquaparku Poreč. My sme boli na moje narodeniny v nedeľu, takže som bola nervózna, či nebude plnka, ale naopak, nebolo tam toľko ľudí, takmer vôbec sa nečakalo a mega sme si to užili celá rodina. Za deti sme neplatili vstup, čo bolo tiež super. Dá sa tam dostať aj peši, no neodporúčam, my sme šli peši cestou naspäť a nejakú časť cesty idete peši. Taxík z hotela do aquaparku (potrebovali sme veľkú dodávku) vyšiel tuším okolo 15€. 


Ak máte radi zmrzlinu, najviac nám chutila priamo v Poreči v Gelateria Brijuni. Kúsok odtiaľ je aj fajn reštaurácia, Pelivan. Mimochodom, ak vás zaujíma konkrétne jedlo, choďte checknúť môj tiktok, prescrollujte sa kúsok dole a nájdete tam naše hodnotenia reštaurácií, v ktorých sme boli. 


 

Čo môžete vynechať: 

Rozhodne môžete vynechať zážitok s poloponorkou. Ja osobne som sa tam dole dlho nezdržala, pretože som mala miernu klaustrofóbiu a tiež tam bolo pomerne dusno a tlačíte sa tam tak trošku s cudzími ľuďmi. A z toho spodku mora toho teda veľa nevidíte, najväčší "zážitok" je, keď začne kapitán hádzať rybám chlieb a tie vtedy prídu a jedia ho a tiež prídu čajky a vy vidíte čajku zospodu :D Úprimne, myslím si, že ten chlieb tým rybám, ako aj tým vtákom, dosť škodí, takže za mňa nič moc. Ja som si to nakoniec celkom užila, ale asi len preto, že som bola nad vodou, na hornej časti a teda som si z poloponorky spravila výlet loďou sprevádzaný chorvátskymi vypaľovačkami, ktoré si púšťal kapitán. Cena bola tuším 12€ na osobu a teda tak vám poviem, vyhodené peniaze. Mohli sme ísť radšej na sunset s delfínmi. 


Taktiež môžete vynechať aquarium v Poreči. Maličké, staré, akonáhle je tam viac ľudí, tak sa tlačíte, fakt nič moc. A polovicu rýb viete vidieť aj v mori, ak sa ponoríte s okuliarmi :D 


Reštaurácia Tri Ribara bola asi najslabšia zo všetkých, ktoré sme navštívili, naozaj neodporúčam, choďte radšej do akejkoľvek inej v okolí. 


No comments:

Post a Comment

Fun

Education

Podcasts