Search This Blog

by Petra Dzvoníková

November 24, 2018

KEDY ZAČNEME S PRÍKRMAMI A BUDE ZO SÁRY VEGETARIÁNKA?


Ako už možno niektorí z vás postrehli, som vegetariánka. Čo však väčšina z vás pravdepodobne nevie je, že som vegetariánkou od narodenia. Moji rodičia prestali jesť mäso pár rokov pred mojím narodením a tak sa rozhodli vychovávať ma bezmäsovo už odmalička. Chodila som do vegetariánskej škôlky a veľmi skoro som si vegetariánstvo osvojila a zobrala za svoje. Moji rodičia mi síce nikdy netvrdili, že mäso je odporné, alebo také niečo, no ja som si k nemu nejakým spôsobom odpor vytvorila. Keď som zistila, že rybie prsty sú z ryby, prestala som z vlastnej vôle jesť aj tie .. nemala som vtedy podľa mňa ani 6 rokov. Celkovo sa u nás doma rodičia snažili presadiť nie len nejedenie mäsa, ale celkovo zdravé stravovanie. Biele pečivo by ste u nás doma nenašli, klasické sladkosti taktiež nie. 

V detstve ma jedlo veľmi nezaujímalo, resp. skôr by som povedala, že ma otravovalo. Sedieť za stolom pod upretými pohľadmi rodičov a starých rodičov nad nedojedenou porciou obedu ma ubíjalo, pretože som sa chcela ísť hrať na záhradu s kamarátmi a nie jesť. Jasné, také sladké, to by som si dala vždy. Už ako dieťa som mala v hlave jasno v tom, čo jesť chcem a čo nechcem. Čo mi chutí a čo nie. Niečo z toho mi vydržalo doteraz, napríklad môj odpor k mlieku a mliečnym polievkam. Na sladké už až tak nie som, aj keď v tehotenstve som asi dohnala všetok cukor, ktorý som predtým zameškávala, haha. Čo však neznamená, že to tak bolo vždy. Ako dieťa som samozrejme túžila po všetkých tých tyčinkách, ktoré som videla u spolužiakov a aj keď u nás doma neboli, u babičiek ich bolo habadej. A keď som začala dostávať vreckové, všetkých 50 korún na týždeň putovalo hneď v prvý deň na rôzne Milky Way a podobné srandy v školskom automate. Inak .. čo to je za nápad, dávať na základnú školu automat so sladkosťami a sladenými nápojmi?! 

Čo sa týka stravovania ako takého, veľmi dlho som sa oň nejak veľmi nezaujímala. Neriešila som čo je zdravé a čo nie, či dávam svojmu telu potrebné vitamíny a tak ďalej .. v puberte som začala chodiť viackrát týždenne do McDonald's (Cheeseburger bez mäsa a hranolky boli moji najlepší kamoši), stravovala som sa v školskom bufete všetkým možným, pila som sladené nápoje .. no, nebola to žiadna sláva. A keďže som ani napriek takémuto stravovaniu nepriberala, tak som to neriešila. Lebo aj keď to znie povrchne, v tej dobe by som stravu naozaj riešila asi len vtedy, keby mala priamy vplyv na negtívnu zmenu mojej postavy. 

Podľa mňa je však fajn aspoň to, že ma už dlhé roky baví variť. Čiže aj keď väčšina môjho jedálnička boli nezdravé polotovary, už od nejakých 13tich rokov som si vytvárala samovoľne  a nenútene, vzťah k domácej varenej strave. Neskôr, keď som sa presťahovala do Nemecka, 85% jedál som si varila sama. Kvôli ekzému na ruke som na radu lekára na istú dobu vyradila mliečne produkty, alkohol, sladkosti a vyprážané jedlo a varila som si všetko možné zdravé a musím povedať, že mi takýto "detox" veľmi prospel. Dokonca som si obľúbila napríklad taký špenát, ktorý by ste do mňa predtým nedostali ani násilím! Potom sa to tak striedalo, zdravé s nezdravým. Mala som približnú predstavu o tom, čo je zdravé a čo nie. Niekedy som sa tým riadila a inokedy zas vôbec.

O stravu ako takú som sa začala trochu zaujímať, keď som sa dala dokopy s Viktorom a prvýkrát (okrem toho jedného detoxu v Nemecku a predtým ešte raz v detstve) som kompletne vysadila cukor. Sladené nápoje, rôzne sladkosti .. a keď som si chcela predsalen trošku "vyhodiť z kopýtka", objednala som nám raw tortu z befresh. Stravovali sme sa štýlom intermittent fasting, čo v podstate znamená, že sme vynechávali jedno jedlo denne, čo sme obaja robili aj predtým tak či tak, len tentokrát trošku regulovane a vedome.

Zamýšľať sa nad stravou tak naozaj som začala až keď som otehotnela. Oveľa viac ako na to, či nejem nezdravé som dbala na to, čo jem a koľko toho zjem. Síce som sa odviazala čo sa týkalo cukru, pretože taký chtíč po sladkom som v živote nezažila .. ale o tom inokedy. Najmä prvé mesiace som sa stravovala naozaj zdravo, vyvážene.

Keď sa Sára narodila, začala som sa o stravu zaujímať ešte viac. Ako celoživotnému vegetariánovi mi neprišlo prirodzené, aby moje dieťa jedlo mäso. Viktorovi, ako celoživotnému všežravcovi zas pripadalo normálne dávať jej mäso od malička. Viedli sme na túto tému pár diskusií a nakoniec sme sa zhodli, že jej mäso dávať nebudeme, ale ak si ho sama vypýta, nebudeme jej ho odopierať. Tu musím podotknúť, že si uvedomujem, aký veľký ústupok z jeho strany to je a že si ho veľmi vážim.

Odhliadnuc od etickej stránky veci (myslím, že v dnešnej dobe už všetci vieme, ako sa majú zvieratá na bitúnkoch a akým spôsobom sa živočíšne produkty dostávajú do obchodov) mám dojem, že dnešné mäso už ani nie je mäso. Keď už aj ja ako vegetarián vidím a cítim rozdiel medzi kvalitou mäsa z nejakého Tesca, či Lidla a mäsa z lokálnej farmy, tak tam ten rozdiel naozaj bude markantný. Ja totiž Viktorovi občas pripravujem aj kura, alebo hovädzie, takže to mäso sa mi do rúk dostane.

A netýka sa to len mäsa, ale aj ostatných živočíšnych produktov. Nehovorím, že zo mňa bude vegán, to asi ťažko. Ale chcela by som sa preorientovať na zdravšie zdroje potravím a obmedziť akékoľvek živočíšne produkty z veľkých obchodných reťazcov. Lokálne farmy, domáci chov .. a brať odtiaľ aspoň mäso pre Viktora a vajíčka. Zelenina a ovocie z reťazcov tiež niesú to pravé orechové. Viete, prečo sa tie jabĺčka tak lesknú? Pretože sú navoskované a mali by sa pred zjedením na 5 minút ponoriť do horúcej vody .. to je len taký príklad. Preto by som aj zeleninu a ovocie najradšej čerpala zväčša zo záhrady mojich rodičov a babky. Nemyslím si, že to pre mňa bude ťažké, pretože napríklad mlieko nepijem už od detstva, jogurtom tiež nejak extra neholdujem a v podstate jediné, čoho sa zatiaľ nedokážem vzdať sú syry.

Odpoveď na názov článku je teda: áno. Sáre zatiaľ neplánujeme dávať mäsové príkrmy. Z vlastnej skúsenosti viem, že tým o nič nepríde a že bielkoviny a železo z mäsa sa dajú ľahko nahradiť aj rastlinnou stravou. A osobne mi to príde skôr ako zaťažovanie organizmu, ako jeho výživa. Čo však považujem za ešte dôležitejšie je to, že sa ju budem snažiť stravovať čo možno najviac domácky, zo zdrojov, o ktorých viem že sú bez postrekov a že pri ich výrobe/chove nikto netrpel. A ak si to mäso raz vypýta a bude ho chcieť jesť, nebudem jej v tom brániť .. ale jednoznačne budem dbať na to, aby to bolo kvalitné mäso a nie nejaké vodové kura plné antibiotík a steroidov.

Mnohí z vás sa ma pýtajú na príkrmy - či ich už dávame, kedy chceme začať a ako budeme postupovať. Keďže Sára je zatiaľ plne kojená, príkrmy nepotrebuje. Máme v pláne začať ich dávať od 6. mesiaca, teda už čoskoro, presne na Mikuláša! Takže už tuším vieme, čo jej ten Mikuláš prinesie, haha. Kopec zeleniny! Pri zavádzaní príkrmov sa budeme riadiť odporúčaniami našej lekárky, až na tie mäsové, ktoré v našom prípade vynecháme. Začneme mrkvou, ktorú budeme dávať prvé 2-3 dni. Neskôr pridáme zemiak, brokolicu, tekvicu, potom cuketu, špenát, petržlen, či pór .. aj keď zrovna na tie posledné dva sa fakt neteším. Opatrne by sme chceli vyskúšať karfiol a kaleráb, z ktorých síce môže nadúvať, ale otestovať ich určite budeme chcieť. Po dvoch týždňoch by sme mali pridať aj trochu vaječného žĺtku.

S ovocnými príkrmami by sme chceli začať tak tri týždne až mesiac po tom, ako začneme dávať zeleninové a začneme jabĺčkovým, pretože práve jablká máme priamo z babičkinej záhradky. Vyskúšali by sme aj hrušku a neskôr z toho tropického ovocia napríklad taký banán. A úplne nakoniec budeme dávať sem-tam nejakú tú kašičku.

Obedy zo zeleniny by som najradšej pripravovala vždy doma, na pare a preto máme v pláne zaobstarať si pomocníka 2v1 na parenie a mixovanie, ale čo sa týka ovocných príkrmov, asi to budeme striedať. Rada ich pripravím doma, ale na cesty a výlety sa určite radšej spoľahnem na tie kupované. V tomto mám šťastie, že spolupracujem so Sunárom, ktorý má v ponuke kopec rôznych príchutí a najnovšie aj 100% ovocné taštičky. Priznám sa, že aj ja som bola zo začiatku skeptická, že čo je asi všetko vo vnútri .. ale po prednáške o príkrmoch som sa upokojila. Zloženie nájdete na každej jednej taštičke a naozaj sa tam nič neskrýva, nie je tam žiaden pridaný cukor a musí prejsť toľkými kontrolami, že nejaké "svinstvá" tam naozaj nenájdete. Vlastne môžu byť lepšie, ako keď si kúpite striekané ovocie z obchodu a sami ho pripravíte na takúto detskú výživu.

A čo vy? Ak máte deti - preferujete domáce príkrmy, alebo sa spoliehate aj na takéto kupované? A vy, čo deti nemáte, ak ste sa dočítali až sem - zaujímate sa o zdravú stravu, alebo to veľmi neriešite? Budem rada, ak mi dáte vedieť v komentároch. 

3 comments:

  1. Ahoj Peti, táto téma zaujímala aj mňa. Ja som taktiež celý život vegetarián, sama v celej našej rodine. Ako mi mamina spomínala, už od prvých príkrmov som mäso odmietala a vypľúvala. Tak mi je už teraz ľúto Sárky, keď sa jej budú pri každej debate o jedle alebo rovno pri jedle pýtať "a čo ješ, ak neješ mäso?!". Myslím, že je normálne ak sa malému dieťatku, polročnému nedávajú živočíšne potraviny. Myslím, že pre malé dieťa je vegetariánska strava najlepšie riešenie. Takže je mi ľúto aj teba, ak sa do teba budú navážať prečo to robíš. Držím palce, verím, že ich argumentami odrovnáš ☺️☺️
    Tina

    ReplyDelete
  2. Super clanok. �� Ja som prave pocas tehotenstva zahodila vsetky zasady zdraveho stravovania a teraz sa k nim pomali vraciam, kedze sa to podpisalo na mojej vahe a nie je mi dobre. Nejem vyprazane, rafinovany cukor, mlieko, mliecne vyrobky a uz dlho koketujem s myslienkou vegetarianstva, prave kvoli dovodom ktore pises v clanku a najma teda preto, ze chcem, aby sa dcera stravovala zdravo a to nepojde bez toho aby mala dobry vzor doma. S prikrmami sme neotalali, zacali sme uz v tretom mesiaci, kedze malej mlieko nestacilo. Zijeme v zahranici, kde ziadne imunulogicke okno neexistuje, takze sme nerobili ziadne ochutnavanie po lyzickach a postupne zavadzanie jednotlivych druhov. Ani by som nedokazala dcere nedat viac ako lyzicku, ked vidim ze jej to chuti. Od toho tretieho mesiaca sme davali zeleninu, ovocie, kasicky. Od cca stvrteho uz aj cestoviny, ryzu, kus kus, bulgur a podobne. Od piateho aj maso a strukoviny. Striedame doma pripravene s kupovanymi, na ktorych podla mna nie je nic zle ak clovek vybera produkty s cistym zlozenim. Vacsinou ludia v mojom okoli nereagovali pozitivne, ale osobne si myslim ze je lepsie dietatu dat o nieco skor zdrave vyvazene prikrmy ak to obmedzi prijem umeleho mlieka (Co bol nas pripad). Tiez si myslim, ze cim je dieta starsie a ma viac pohybovej aktivity tym viac potrebuje vyvazenu plnohodnotnu stravu a mlieko uz nestaci, ci uz umele alebo materske. ��

    ReplyDelete
  3. No ja sa divím, že nado mnou nie sú žiadne hejterské komentáre, že svoje dieťa budeš týrať :D Ale dúfam, že neskončili v DMs na instagrame :D
    Ja som pár mesiacov dozadu prešla na vegánsku stravu, ale mäso nejem už viac ako tri roky a vôbec mi nechýba. Nie, žeby som už plánovala deti, ale na tejto téme sa zhodneme - tiež budem chcieť kŕmiť len bezmäsitou (prípadne úplne rastlinnou) stravou, a keď si dieťa vypýta mäso, nebudem mu v tom nejako brániť. Toto je jednoznačne na rodičoch a na ich rozhodnutí - rovnako ako je aj rozhodnutie niekoho iného, že dieťaťu bude odmalička dávať aj mäso a nikto ho za to neodsudzuje.
    Znova dávam thumbs up za to, že sa nedáš a ideš podľa svojho inštinktu. Si fakt vzorom ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "ČIERNA OVCA BY MYLO"

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts