Search This Blog

by Petra Dzvoníková

May 6, 2020

JA AJ MOJA TRAUMA SME SKUTOČNÉ


Pred pár dňami som poskytla rozhovor pre Feminity.sk. Síce sa nestotožňujem s názvom, kde sa píše, že som známa slovenská youtuberka, ale názov je čisto v kreatíve autora. Páčili sa mi otázky, v ktorých som sa mohla rozpísať o témach, ktoré považujem za dôležité. No samozrejme, ako vždy, keď sa otvorí téma sexuálneho zneužívania a neuzamknú sa komentáre, otvára to priestor pre rôznych ľudí a ich "fundované" názory a mňa to vždy nanovo prekvapí. 

Neviem, či som divná ja, ale mňa by v živote ani nenapadlo hodnotiť to, čo zažil niekto iný a či to, čo prežíval, alebo ako sa s traumou z daného zážitku vyrovnával. Ale tak na druhú stranu, ja si o sebe ani nemyslím, že sa vo všetkom vyznám lepšie, ako ktokoľvek iný, čo je pravdepodobne to, o čom títo ľudia presvedčení sú. 

Ono .. jedna vec je, keď ľudia mudrujú o tom, či sa niekto pekne oblieka, či je jeho názor správny, alebo či má doma bordel, alebo nie. Druhá vec je, keď mudrujú do niečoho, s čím sa človek roky vyrovnával a stále sa dáva o kúskoch dokopy. Do traumatického zážitku, akým znásilnenie bezpochyby je. Pred pol rokom by som sa prihlásila do diskusie pod daným článkom a trpezlivo by som im vysvetľovala, že to nie ja tomu hovorím znásilnenie, ale odborníci z danej oblasti psychológie. Alebo to, že ísť na políciu by som sa v tej dobe neodvážila a že dnes by to podľa mňa jednak nemalo zmysel a jednak nemám potrebu zničiť život niekomu inému. Nie, ani tomu, kto môže za to, že som roky nebola schopná mať normálne vzťahy, že som sa s mojou traumou nepodelila ani s vlastnými rodičmi. 

Má zmysel vysvetľovať niekomu, kto napíše, že: Takže bola "znásilnená" a namiesto toho aby dotyčného udala na polícii, tak natočí video? 🤔 Okej 😑, že význam môjho videa nie je niekoho očierňovať, ale povedať o svojej skúsenosti, aby sa z nej iné ženy poučili? Aby sa inšpirovali tiež povedať o tom, čo sa im stalo? Aby vedeli pomenovať to, čo sa im stalo a aby som ich motivovala vyhľadať pomoc? Že video nie je v žiadnom prípade môj ekvivalent návštevy polície, ale pokus pomôcť niekomu inému a otvoriť verejnú diskusiu o tom, že znásilnenia sa dejú a vôbec nie tak, ako to vídame vo filmoch, alebo ako nám je vtĺkané do hláv v našej spoločnosti? 

Nie, nemá to zmysel. Pretože ak si niekto prečíta daný článok, alebo vypočuje dané video, tak tam nájde vysvetlenie všetkého. A ak má rozum a chce pochopiť, tak pochopí a nenapíše takýto komentár. A ak to chápať nechce a chce sa ďalej hrať na múdreho, tak sa bude, aj keby mu to tam tridsať ľudí komentovalo dokola. Preto som sa rozhodla, že nebudem reagovať na ich komentáre v diskusii pod článkom a doťahovať sa s anonymom o tom, či som bola znásilnená, alebo nie. Prepáčte, ale mne to znie šialene, už len keď to takto napíšem.

Ale reakcie anonymných dám si pekne rozoberieme aspoň tu, na blogu, pretože .. no, pretože si to jednoducho svojou obmedzenosťou zaslúžia. 

Ja som si dala tu namahu a pozrela som si jej video, myslim ze celkom znasilnenim by som to nenazvala...
Snazim sa nevyjadrovat negativne o ludoch ci veciach no tato slecna / mlada pani mi nepride osobne ako dobry vzor ci influencer a ked som si pozrela niektore jej prispevky... 
No nie, dakujem.

Snaží sa nevyjadrovať negatívne o ľuďoch, či veciach (mimochodom, nie som slečna, čo by vedela, ak by si prečítala čo i len prvú vetu úvodu rozhovoru), ale ja som si pozrela jej ďalšie komentáre na danej platforme: 

Vsak ale tento trtko radostny je stale bez prace nie?


Mam na slecnu iny pohlad a odporucam Vam si precitat aj jej blog o ,,dobrovolnictve,, . Aby niekto pisal mladym babam o tom ze je ok sa opijat v Indii s cudzymi chlapmi, spat s nimi v nejakej vile... Mala som ju rada predtym, ale tam sa myslim krasne ukazala.

Ja som myslela ze tato robi zlatokopku🤔 Naco je toto tym chlapom treba, tam mal krasnu zensku, krasnu a zdravu dcerku, potrebuje len novsi podvozok??? 


Tato nepekna teta este niekoho zaujima?


Nemohli by ste pisat aj o niekom naozaj zaujimavom? Niekom kto nieco v zivote aj dokazal, zmysluplne, trochu na urovni?

Toto dievca vyzera na kazdej jednej fotke ako lekla ryba... Uplne nic do seba, krasne sa oblieka ale inak uplne o nicom... A stalw by ma zaujimalo co okrem fitka a fotenia sa vlastne robi?


Hmm .. no, ak sa teda snaží nebyť negatívna, tak jej to moc nejde. Alebo veľmi úspešne klame samú seba v tom, čo je negatívne vyjadrovanie sa o ľuďoch.


Viete, ja sa nad tým teraz už len pousmejem a mávnem rukou, pretože chápem, že komentáre tohto typu svedčia nie o mne, ale o tom, kto ich píše. Na druhú stranu ma to stále hnevá, pretože viem, že nie každý je so sebou a s tým, o čom hovorí, takto vyrovnaný. Keď si predstavím, že by sa nejaká mladá slečna, ktorej sa stalo niečo podobné, ako mne, vyjadrila na túto tému a dostala by na oplátku takéto reakcie, viem si predstaviť, aký dopad by to na ňu mohlo mať. Navyše, ak by nemala oporu medzi svojimi blízkymi, podobne ako som to mala aj ja.

Inak zaujímavé na tom je, že tí ľudia sa pod článkom vyjadrujú jednak tak, akoby som si tie komentáre nikdy nemohla prečítať a jednak tak, akoby som bola nereálnym človekom. Akoby som bola len nejaká virtuálna postavička, o ktorej si oni môžu napísať, čo len chcú, aby si pohonkali svoje vlastné egá. Akoby môj skutočný zážitok, ktorý ma stál roky traumy a nefunkčných vzťahov, bol len nejaká scénka z filmu a oni hodnotili, či bola dobre napísaná do scenára. Je naozaj zvláštne, čítať si potom tie komentáre. Možno aj preto som v minulosti mala potrebu sa vyjadriť priamo k diskusii. Aby si tí ľudia uvedomili, že sa rozprávajú o skutočnej osobe.

No .. takže asi toľko z mojej strany k tomuto. Vypísala som sa, povedala som si svoje a posielam veľa síl každému, kto je na začiatku cesty, akú mám za sebou ja. Prosím, nenechajte sa ignorantmi odradiť od toho, aby ste o svojej traume rozprávali. Prosím, nenechajte sa debilmi odradiť od toho, aby ste vyhľadali pomoc a zverili sa najbližším. A ak budú aj najbližší v tejto situácii debilmi, tak sa obráťte na psychológa. Nikto by nemal svoju traumu niesť na svojich pleciach sám a už vôbec nie kvôli obmedzenosti niekoho iného.

Vaša Petush ♥

2 comments:

  1. Petush, já Ti naprosto rozumím. Kdysi jsem byla ve světě online taky hodně, a rozhodla jsem se ho opustit právě kvůli podobným lidem, kteří si myslí, že jejich názor a jejich (ne)zkušenosti jsou jediné správné. Nicméně i já si v 17ti prošla něčím hodně podobným jako ty, a musím říct, že Tě obdivuji. Jsi mladší než já a máš toho za sebou mnohem víc. Máš už krásnou rodinu (a vypadáte moc šťastně!) kdežto já si svoje problémy nesu s sebou pořád. Ani já bych to, co se mi stalo, nenazvala znásilněním, ale rozhodně vím, že to nebylo v pořádku a že do budoucího života mě to hodně ovlivnilo a ovlivňuje stále. A to, co děláš, že o tom mluvíš takhle veřejně, chce podle mě hodně odvahy a silného člověka. Mě to pomohlo se otevřít aspoň pár blízkým přátelům, aby pochopili, proč jsem jaká jsem, protože když ty můžeš říct svůj příběh nám všem, můžeme to udělat všechny! Znám Tě tak zlehka už od dob začátků Tokio Hotel a prostě jsi pro mě vzorem silné ženy! :)

    ReplyDelete
  2. Ja vesmíru veľmi ďakujem za úprimných ľudí ako si ty. Veľmi pomáhaš. A aj napriek negatívnym reakciám sa nedaj zlomiť, tvoje slová majú pre mnohých veľký význam. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts