Search This Blog

by Petra Dzvoníková

September 12, 2019

MINDRÁKY Z INSTAGRAMU



Mám mindráky z instagramu. Túto vetu som v poslednej dobe počula tak často. Tak isto ako vetu, že všetci na instagrame prezentujú len dokonalosť, bezchybné životy a podobne. Po prvé, nemyslím si, že je to pravda a po druhé, aj keby to tak bolo, čo je na tom zlé? 

Veľmi často som sa už stretla s tým, že spoločnosť vyčíta tvorcom, ktorí sa rozhodli na svojich profiloch ukazovať tú krajšiu časť svojich životov, že tak robia. A ja si nemyslím, že to je OK. Každý nech si postuje to, čo chce a pokiaľ chce zo svojho života ukázať len 10% a to práve tých krásnych, nech sa páči. Nie každý je stavaný na typ obsahu, ktorý postujem napríklad ja. Tiež nezdieľam 100% svojho života, ale to, čo zdieľam je úprimné, otvorené a veľmi raw. Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí nečítajú články, ani popisy pod fotkami a z fotiek usúdia, že mám dokonalý život, veľa peňazí a dokonalé manželstvo. A verte či neverte, aj z toho majú niektorí mindrák napriek tomu, že otvorene píšem o tom, aké máme problémy v manželstve, aké som mala psychické problémy a takisto je myslím si dosť očividné, že peniaze nám nepadajú z neba a makáme ako sa len dá, aby sme sa mali dobre. 

Osobne si myslím, že je na každom, čo a koho na instagrame sleduje. Či si vyberá na sledovanie profily, ktoré prezentujú dokonalosť, luxus a bezchybné manželstvá, alebo profily, ktoré zdieľajú to zlé, aj to dobré. Či sleduje dievčatá s chanel kabelkami, mercedesom, vždy dokonale namaľované, s nadpojenými vlasmi, gélovými nechtami, ktoré sú každý týždeň v inej krajine na dovolenke, alebo niekoho, kto sa nebojí ukázať aj odmalovaný, nemá problém ukázať neporiadok v byte a staršie auto, nákup zo sekáču, alebo donášku jedla za 3,50. 

Ja si myslím, že v celej tejto debate ide o hlbší problém, ktorý nesúvisí s tým, čo kto zdieľa, ale s tým, ako ľudia vnímajú seba, svet okolo seba, či závidia, alebo doprajú. 

Ja osobne sa nedokážem stotožniť s tým, že má niekto mindrák z toho, že niekto iný sa má dobre. Nehovorím, že som nikomu nikdy nič nezávidela, ale najmä posledné roky sa zo mňa závisť kompletne vytratila. Možno je to tým, že som so svojím životom spokojná, aj keď nie je dokonalý a možno tým, že som sa vnútorne prenastavila a vnímam veci inak. Každopádne, neviem si predstaviť, že by som niekomu inému závidela jeho život, kabelky, nadpojené vlasy, alebo nebodaj vzťah. 

Samozrejme, aj ja sledujem ľudí, pri ktorých si poviem: Wow, aj ja by som rada mala takú .. (postavu, spoluprácu, dovolenku, darček od manžela ..). No namiesto toho, aby som sa trápila kvôli tomu, že niekto iný má niečo, čo ja nemám, ma to motivuje. Motivuje zarábať viac, odkladať si peniaze, aby som si dajme tomu tú drahú dovolenku mohla jedného dňa kúpiť. Krásne postavy na instagrame ma motivujú so sebou niečo robiť, nejesť blbosti a chodiť do posilňovne. Úspechy iných blogeriek ma inšpirujú k tomu, aby som sa neustále zlepšovala a jedného dňa sa možno tešila tak, ako oni. A keď vidím, že má niekto spoluprácu, ktorú by som chcela aj ja, poteším sa. Znamená to predsa, že daná firma/spoločnosť spolupracuje s blogermi a možno raz budú aj so mnou! 

Jasné, že by som si mohla povedať: "Kurník šopa, ako to, že hentá stále cestuje? Určite jej to platí nejaký sugar daddy a ja chúďatko mám manžela a nemôžeme si taký výlet dovoliť.", alebo "Tamtá má určite kúpených followerov a tú spoluprácu si nezaslúži ona, zaslúžim si ju ja a prečo ju nemám?!" Ale na čo by to bolo prosím vás dobré? Čo by som mala z toho, že by som sa utápala v sebaľútosti z toho, že nie som taká pekná, nemám toľko lajkov, alebo nemám muža, ktorý mi každý večer prinesie domov 50 ruží? Absolútne nič. 

Myslím si, že ľudia, ktorí majú mindrák z instagramu by si mali uvedomiť predovšetkým to, že to, že má niekto iný úspech neznamená, že ho nemôžem mať aj ja. Nemusíme spolu stále súťažiť a doťahovať sa o to, kto má lepšie toto, alebo hento. Môžeme sa mať dobre všetci. No k tomu je potrebné to, aby ľudia namiesto závidenia druhým makali sami na sebe. Odkedy som sa ja takto preladila a prevrátila som akúsi závisť na motiváciu, mám sa oveľa lepšie a áno, darí sa mi. 

Preto by som vám chcela poradiť, že ak sa nabudúce pristihnete pri tom, že niekomu niečo závidíte, skúste sa zastaviť a vedome presvedčiť svoju hlavu o tom, že úspech iného neznamená automaticky neúspech vás samých. A že ak si veľmi prajete mať to, čo daná osoba, môžete to mať, ak sa posnažíte. Zámerne vám neradím, aby ste si nehovorili veci typu: "Aj tak je to len instagram", "Je to fejk, prezentuje len dobrú stránku veci", lebo čo by vám to pomohlo? Teší vás v skutočnosti myšlienka, že niekto sa nemá až tak dobre, ako to prezentuje? Nemyslím si. Možno na chvíľu, ale in the long run sa stále budete točiť v začarovanom kruhu a sebe takýmito myšlienkami určite nepomôžete. A o to tu predsa ide, nie? Aby ste sa mali vy dobre, nie aby sa mal ten druhý zle .. 

6 comments:

  1. úplne super podcast na veľmi aktuálnu tému :)

    WHEN PIGS FLY

    ReplyDelete
  2. Veľmi sa mi páčila tá tvoja myšlienka, že aj keď vidíš, že ostatní majú niečoho viac, alebo lepšie a pod., len ťa to motivuje. Super mindset. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  3. Zajímavé zamyšlení :) Určitě se tam lidé prezentují jako hezčí, lepší, vtipnější, protože mají nad vlastním instagramem kontrolu, tak proč postovat, že mám depku a mastné vlasy? Snad každému je jasné, že svět není jenom sluncem prozářené místo a musíme se na to dívat s odstupem. Na mém instagramu není ani 10% mého života, protože to prostě nepovažuju za důležité, oznamovat každou kravinu. Nejvíc mi ale na instagramu vadí ta falešnost, ráda budu sledovat profily někoho zajímavého, ale ne holek, co mají tělo plný plastik a influencery s účtem plným reklam... je to asi o vkusu každého, ale nelíbí se mi, jak každý má potřebu být influencer, za chvilku ani nebude koho ovlivňovat, protože budou všichni influenceři :D

    ReplyDelete
  4. Vies co, asi sa ludia fakt a hlavne zeny porovnavaju a maju potrebu sutazit medzi sebou. Vnimam to teraz ovela silnejsie, odisla som do chudoby na polroka a ked si zapnem instagram a vidim vsetko to co sa zdiela je in a je podla ludi cenne a hodnotne, tak to nechapem. Hlavne ked si to porovnam s Etiopiou, kde momentalne som. Neviem kam to cele speje ale do jedneho velkeho teleshopingu, kde nahe ,,dokonale" telo preda vsetko. A samozrejme co najviac vsetkeho, ci kvalitne ci nie, hlavne co najviac nech sa je cim pochvalit a mam pocit, ze som cosi dosiahol lebo mam v supliku 4 chanelky a 25druhov make upu.

    ReplyDelete
  5. moc hezky napsaný článek a rozumný náhled na dané téma, líbí se mi tvůj postoj. a máš pravdu. to, že cítíme nějaký negativní pocit při tom, že se díváme na druhé, jak se mají dobře nebo mají to, co my ne, není jejich problém, ale náš. je to v naší hlavě a je jasné, že jde o naši vnitřní nespokojenost. otázkou je, jestli s ní něco hodláme dělat, anebo ne, a budeme si jenom zoufat nad krásnými fotkami ostatních :) všechno v našem životě je o tom, pro co se rozhodneme.

    ReplyDelete
  6. Instagram jsem před několika roky používala, ale abych pravdu řekla, nemá to podle mě cenu, právě pokud se chcete co nejvíce vyhnout nějakým komplexům méněcennosti apod. Většina osobností tam totiž prezentuje pouze tu lepší část svého života - samozřejmě čest výjimkám! Všechno je tam zdánlivě dokonalé a vyšperkované a když člověk vidí nohy modelky, která je velice pravděpodobné po tomto a poté nohy svoje, určitě to musí být nějakým způsobem přece je šok, který jej donutí opět tu žiletku vzít do ruky :)

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts