Search This Blog

by Petra Dzvoníková

April 10, 2019

KOJENIE? PRÍKRMY?


Ahojte! Ak je nejaká otázka, ktorá sa z vašej strany stále opakuje, tak je to tá, či ešte kojím a či už Sárka lepšie papá. Naposledy som na túto tému písala článok ešte v novembri minulého roku (kedy začneme s príkrmami), kde som písala aj o tom, či bude Sárka dostávať mäso, alebo nie a potom z inej perspektívy v decembri, kedy som bola zúfalá z toho, že príkrmy odmietala a zle spávala. Aj preto som písala o tom, prečo chcem skončiť s kojením

No ako je to teraz? Stále kojím. A zároveň som nevzdala ani príkrmy. Poďme však pekne po poriadku. Už keď som bola tehotná, mala som svoju predstavu o tom, dokedy budem kojiť. Myslela som si, že do 6. mesiaca bude Sára len dojčená, potom zavedieme príkrmy a do mesiaca, či dvoch, bude na príkrmoch a umelom mlieku. Bola som ochotná obetovať jej 100% seba a svojho času prvého pol roka a keďže potom nastupoval na rodičovskú aj Viktor, počítala som s tým, že s ňou budeme 50:50. A na to bolo treba, aby nelipla až tak na materskom mlieku. 

Okrem toho sme sa v tej dobe presťahovali a Sárin spánok bol najhorší, odkedy sa narodila .. hore bola niekedy aj 12x za noc a my sme mali dosť a mysleli sme si, že keby si zvykla na umelé mlieko, alebo by sa pred spaním najedla kaše, tak by lepšie spala. 

No, len čo čert nechcel - zo začiatku jej veľmi nechutilo a čo sa týka umelého mlieka, pred ním doslova utekala. A tak, aj keď som z toho bola istý čas na nervy, som kojila ďalej a mimo domu som bez malej nebola viac, ako 3-4 hodiny. Nevzdávala som to a prikrmovali sme, aj keď niekedy zjedla len jednu, dve lyžičky. Skúšali sme, čo jej chutí a čo nie. Zisťovali sme, akú musí mať náladu, aby bola ochotná sedieť v stoličke a jesť. A časom sa to konečne upravilo. 

Najprv sa nám podarilo zaradiť jej do jedálnička pravidelné raňajky, resp. skôr takú raňajko-desiatu vo forme ovocnej kapsičky od Sunaru. Nie vždy ju zjedla celú, niekedy jej stačila polovica, ale nestávalo sa, že by ju úplne odmietala. Na obed sme skúšali vždy zeleninu, niekedy zjedla pár lyžičiek, niekedy sme do nej nedostali ani jednu. Na večeru som jej spočiatku skúšala dávať kašu, ale aj tá mala úspech skôr tak striedavo-oblačne a tak som jej začala aj večer dávať to, čo mala na obed. A zistila som, že to u nej nie je vždy o tom, či jej chutí, alebo nechutí, ale o tom, či sa jej chce sedieť na stoličke, alebo nie. A nemôže byť ani príliš unavená, ani príliš hravá. Veľký úspech mali cestoviny, chlieb a rôzne iné pečivo, pretože nemusela len otvárať ústa, ale mohla sa s tým jedlom aj zabávať. A postupne sme sa dostali na akú-takú pravideľnosť. Teraz, koncom 9. mesiaca. A kojím stále menej. Niekedy len ráno, poobede a potom večer keď uspávam a v noci a pomaly chceme prejsť na ráno a večer na uspávanie. A v noci. 

To je vlastne upravený plán na ukončenie kojenia - najprv prestať kojiť cez deň, neskôr tak prestať uspávať a nakoniec obmedziť aj nočné kojenie, keď bude mať okolo roka. Tak som zvedavá, ako to pôjde. A veľmi dúfam, že sa jej tým už konečne okolo roku opäť upraví spánkový režim a nebude vstávať každé dve, tri hodiny. Pretože keďže sme boli zvyknutí na to, že prespala celú noc, tento režim od 6. mesiaca je pre nás masaker. 

Myslím, že sa mi opäť raz osvedčilo, že treba počúvať svoju intuíciu a pritom načúvať tomu, čo chce dieťa. Keď som bola zúfalá z toho, že menej spávala a nechutilo jej, svoju intuíciu som vôbec nepočúvala a tak to aj vyzeralo. Bola som vystresovaná ja a z toho aj Sárka, aj Viktor. Som preto rada, že som si vstúpila do svedomia, získala som si trochu odstup a bez zbytočného nátlaku na uponáhľané ukončenie kojenia sa mi (teda Sárke) vlastne darí prechádzať na klasickú stravu. Aj keď bez toho umelého mlieka, od ktorého som si zo začiatku sľubovala, že jej pomôže prespať celú noc a tráviť viac času s Viktorom. 

Inak, keď už sme pri tom umelom mlieku .. vedeli ste, že Sunar vám dáva momentálne možnosť vyskúšať si ich umelé mlieko? Zapojiť sa môže ktokoľvek s dieťaťom vo veku 6 až 24 mesiacov a tým, že budete testovať, súťažíte zároveň o 50 rôznych cien!

Je celkom škoda, že takáto možnosť nebola, keď sme skúšali zavádzať mlieko my, pretože by sme sa vyhli skrinke plnej neotvorených umelých mliek a ušetrili by sme možno pár eur, haha. Viac info sa dozviete priamo na testujsunar.sk a môžete sa registrovať od 8.4. do 30.4.

3 comments:

  1. super článok pre nás budúce mamičky :P

    WHEN PIGS FLY

    ReplyDelete
  2. Aj môj mal taký problém z príkrmami ale on s toho dôvodu že sa mi dusil. Myslel si že to bude riedke ako mlieko ale bolo to trošku hustejšie a tak sa dusil a napínalo ho. Teraz nemá problém ale iba vtedy keď je jedlo pomixované. Z takej tuhšej stravy ho stále napína a dusí sa. A kojím už len večer na uspávanie a v noci. Ale teraz mu idú 4 zuby naraz tak sa mi budí dosť často. Musím to tiež nejak vydržať. Inak Sarka nemá ešte zúbky? Náš má dve dole a 4 idú hore.

    DISCOVERINGGLAM

    ReplyDelete
  3. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti dobre starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts