Search This Blog

by Petra Dzvoníková

March 28, 2019

AKO SOM SA VYROVNALA SO SEXUÁLNYM ZNEUŽITÍM


K natočeniu tohto videa som sa odhodlávala asi dva, tri roky. Odvtedy, odkedy som to dala von pred mojím psychológom a pár ľuďmi. Veľa som sa o túto tému zaujímala a zistila som, že niesom ani zďaleka jediná, kto si niečo takéto prežil. Napriek tomu sa o tom podľa mňa rozpráva veľmi málo a aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla ísť s mojím príbehom von. 

Jeden z aspektov, ktorý ma "dokopal" k tomu natočiť toto video bol rozhovor s mojím (teraz už) manželom a jeho reakcia na môj zážitok. Myslím, že jeho reakcia sa bude zhodovať s reakciou mnohých z vás, najmä s reakciou mužov, ktorí sa v takejto situácii nikdy neocitli. Zároveň je práve to, ako zareagoval jedným z dôvodov, prečo som pred vydaním tohto videa nervózna. Nerada som nepochopená a neznášam, keď sú problémy a pocity druhých ľudí zľahčované inými, ktorí sa nevedia vcítiť do ich kože. 

Dnes sme sa o tom rozprávali znovu, pretože som ho poprosila, aby si toto video pozrel ešte predtým, ako ho zverejním. Chcela som predebatovať jednu konkrétnu časť, pretože som si nebola istá, či je vhodné ju vo videu nechať. Moje video nedopočúval ani do polovice a zaspal pri ňom a tak mu unikla celá druhá časť a aj to, čo som vlastne chcela predebatovať. V skratke - pohádali sme sa, pretože jeho reakcia bola opäť identická s tou, ktorú si pamätám z prvého razu, kedy sme sa o tom bavili. To si on ani nepamätá, čo iba svedčí o tom, akú dôležitosť tomu prikladá. A ja si vyprosím, aby niekto zľahčoval to, čo sa mi stalo. 

Bohužiaľ, je mi jasné, že mnohí z ľudí, ktorí si moje video pozrú, spravia presne to a budú to vidieť rovnakým pohľadom ako Viktor. Myslím si, že presne takýto postoj je jedným z dôvodov, prečo o takýchto veciach veľa žien rozprávať nechce. Pretože nie je nič horšie, ako keď sa odhodláte rozprávať o nejakej traume, dáte to zo seba konečne von a niekto vám povie, že vlastne na tú traumu nemáte ani právo, lebo si za ňu môžete sami. V skrátenej verzii. Aspoň to som si z toho vzala ja. Nemyslím si, že to je to, čo mi tým chcel povedať, ale bohužiaľ, presne tak to vyznelo. 

Okrem iného sa ma pýtal, prečo to točím na video, keď som o tom nepovedala svojim najbližším. Možno sa budete pýtať to isté. Vedia o tom moji najbližší kamaráti a vie o tom môj manžel. Vie o tom moja sesternica. Moji rodičia o tom nevedia, pretože vôbec neviem, ako by som im to mala povedať. Dozvedia sa o tom z tohto videa. A tak je to pre mňa ľahšie. Možno to nie je ideálne, ale asi by som si s nimi nedokázala sadnúť a povedať im to. Možno sa bojím ich reakcie a možno sa bojím, že im to ublíži. Neviem. Rozprávam sa s nimi o mnohých veciach a aj o témach, ktoré so svojimi rodičmi veľa ľudí nepreberá, ale toto je proste niečo iné a doteraz som sa o tom s nimi nedokázala baviť. Oveľa jednoduchšie pre mňa je sadnúť si pred kameru a rozprávať o tom, keď som sama so sebou. Nerozmýšľam pri tom o tom, že moje video uvidí niekoľko tisíc ľudí. Keby som na to myslela, asi by som nikdy žiadne nevydala a už vôbec nie o témach, o ktorých občas hovorím. Zároveň však vďaka mojim predošlým videám a článkom viem, že vedia mnohým ľuďom pomôcť. 

A práve to je hlavný dôvod, prečo som našla odvahu porozprávať takto verejne o tom, čo sa stalo. Sama viem, ako mi dokázalo pomôcť pochopiť niektoré veci, keď som si prečítala/pozrela príbeh niekoho iného. 

Ako príklad vám chcem posunúť tieto videá: 


A preto dúfam, že aj môj príbeh pomôže aspoň jednej, alebo jednému z vás. Rozprávať o sexuálnom zneužití, alebo znásilnení je veľmi nepríjemné, ale práve preto je to nutné. Čím viac o tom budeme hovoriť, tým menej "normálne" bude správanie, ktoré mnohí považujú za okay a ktoré spôsobuje, že jedna zo 4 žien sa v živote stretne so sexuálnym obťažovaním. A bohužiaľ namiesto toho, aby sme riešili, že akékoľvek nie znamená nie, alebo že mlčanie neznamená áno, riešime to, že ak nie nestačí, treba sa brániť inak, lebo inak to znamená, že "sme to vlastne chceli". A to je podľa mňa choré. Odmietam kultúru, v ktorej je obeti vyčítané, že sa mala brániť viac, inak je to čiastočne vlastne jej chyba. Myslím si, že to si my, ktorým sa to stalo, vyčítame dosť aj sami. 

To by bolo všetko, čo som k môjmu videu chcela dodať. Prosím vás, aby ste si ho pozrela celé. V prvej časti hovorím o tom, čo sa stalo, no druhú časť považujem za omnoho dôležitejšiu. Pojednáva totiž o mojej traume a o tom, ako som sa z nej dostala. 


10 comments:

  1. Mna sokuje ani nie tak velmi, co sa ti stalo, lebo mi pripada, ze zien, ktore maju s tym to skusenost, je tak strasne mnozstvo, ze uz to prestalo byt sokujuce a je to pre spolocnost takmer normalne a nikto sa nad tym nepozastavuje, lebo ved taky je svet a stava sa aj horsie. Bohuzial. Sama som mala v zivote skusenost, ze som sama seba vo svojej hlave behom par minut presvedcila, ze ten sex chcem, ved na tom nie je nic zle, uzijem si to lebo som sa Bala, ze Co sa stane ked do toho nepojdem dobro volne. Mna ale najviac zaraza reakcia tvojho manzela. Toto by som nedokazala prekusnut od ziadne ho cloveka a uz vobec nie tak blizkeho. V tom ta obdivujem, ze s tym vies zit. Ze vies s nim zit. Ale kazdy ma ine hranice, hodnoty a to co je prenho vo vztahu dolezite. Vela šťastia v zivote, si silna zena. ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úplne s tebou súhlasím, bohužiaľ, ľuďom to už príde aj normálne a to je podľa mňa to najhoršie, čo môže byť. Reakcia môjho manžela je podľa mňa bežnou reakciou človeka, ktorý nikdy nebol v podobnej situácii a teda vôbec sa nevie vcítiť. Odporúčam si ísť prečítať niektoré reakcie na môj youtube kanál, to už je niečo, čo neviem pochopiť ani ja ..

      Delete
  2. Niečo podobné som zažila aj ja.. Viem ako ti je a myslím často na to co sa stalo..mam jedno šťastie ze som veľmi silná osobnosť a tu etapu som nejakým spôsobom potlačil a aj keď sa k tomu vraciam vidím to ako nejaký film.. Je super ze si sa odvážila to povedať takto verejne chce to odvahu.. Verím že tvoje video pomôže pri šírení toho co sa deje.

    ReplyDelete
  3. Peťka máš môj veľký obdiv a rešpekt. Sú veci o ktorých sa ľudia boja hovoriť a dusia ich v sebe. To že si našla v sebe silu o tom takto hovoriť verejne, určite pomôže veľa ľuďom aby sa otvorili a hovorili. Chápem ta ako žena, nestala sa mi taká vec ako tebe ale úplne som toto video pre cítila a zostala som v šoku. V šoku aj z toho akú silu máš v sebe a ako to už dokážeš vnímať. Máš skvelú rodinu, úžasnú dcéru a manžela, od ktorého by som síce čakala inú reakciu ale čo už. Minimálne mňa si inšpirovala preniesť sa cez iné ťažké veci a situácie a sústrediť sa dopredu a na budúcnosť, a ak nie som jediná co to takto vníma tak svet bude mať oveľa viac usmiatych a veselých ľudí :)
    Máš môj obdiv a úctu, želám ti všetko dobré :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem! Presne to bol môj ciel, aby sa o tom hovorilo a najmä aby sa edukovalo v tejto oblasti - ako ženy, tak aj mužov!

      Delete
  4. Si veľmi silná žena Peťuš:) počas videa som mala zimomriavky a slzy v očiach. Nie úplne toto isté som zažívala aj ja pri svojom bývalom, ale náš prvý sex vyzeral podobne a do dnešného dňa ma máta myšlienka, že som mala povedať nie, ale nešlo u mmňa o zneužitie iba o zlé rozhodnutie a celý ten vzťah nemal od samého začiatku perspektívu. Rozhodne by mali tvoje video púšťať na ZŠ i SŠ na sexuálnej výchove aby dievčatá/ženy si dávali pozor a naučili sa hovoriť nie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem! <3 V podstate aj v tvojom prípade sa jedná o zneužitie, ak si bola dotlačená do nieočoho, čo si nechcela .. ale to je nazložitejšiu debatu. Každopádne, dúfam, že ťa to neovplyvňuje v každodennom živote a že si šťastná! :)

      Delete
  5. Peti, je mi luto, ze si si niecim takym musela prejst. Ja som nic take nezazila, ale jedna moja kamaratka prezila nieco velmi podobne. Bola pripita, unavena, v polo-spanku a jeden jej dobry kamarat takto vyuzil situaciu. Tiez hovorila NIE, ale zrejme nie prilis razne, aby ho to zastavilo. Tiez mi to opisovala podobne ako ty – ze ona to nechcela, dala mu to najavo, ale tym, ze sa navzajom poznali, je to ine. Nevyhrotis tak situaciu ako keby to bol neznamy clovek, miestami sa snazis nahovorit, ze mozno to je OK, ze skusme.. vsak sa poznate. To myslenie je vtedy ovplyvnene viacerymi faktormi – poznate sa, vsak nic zle sa nedeje, mozno trochu alkoholu, mozno unava. Clovek nedokaze byt tak razny a hardcore odmietavy k cloveku, ktoreho pozna a ta osoba to kolkokrat vyuzije v jej prospech. Ale ked raz povies NIE, malo by to byt vypocute a respektovane. NIE je NIE a vina je definitivne na jeho strane. Myslim, ze taketo zneuzitie moze byt niekedy horsie ako zneuzitie neznamou osobou, lebo k tej neznamej osobe si mozes vytvorit hned odmietavy pocit, hnus, vinit ho a pritom vies, ze ty si nepochybila.. ze si sa stala len obetou. Ale ked to bola osoba tebe znama tak sa zacnes pytat sama seba, ze co si urobila zle, zacnes hladat vinu aj v sebe a dokaze to ovplyvnit tvoje kamaratske a partnerske vztahy na dlhu dobu. Ale treba povedat, ze zena neschybila a ked povedala NIE, malo to byt respektovane. Myslim, ze si sa s tym pekne vysporiadala a dufam, ze si mnoho mladych diecat z tohto pribehu aj nieco vezme. Ked niekto citi, ze to nechce, nech sa nenecha ziadnym sposobom ovplyvnit alebo vmanipulatovat do pocitu, ze to je OK. Chlap, ktory nedokaze respektovat NIE je slaboch a chudak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem za tento komentár Evi. Ty ma vždy tak krásne chápeš a dokážeš to tak vystihnúť! <3

      Delete

Fun

Education

Podcasts