Search This Blog

by Petra Dzvoníková

February 14, 2019

BLOGERSKÉ SPOLUPRÁCE - OPAČNÁ STRANA MINCE


Foto: Alex Kiňová

Ahojte. Pred pár mesiacmi som zverejnila jeden z najnavštevovanejších článkov u mňa na blogu - ako (ne)spolupracovať s blogermi. Tento post by mal viac-menej slúžiť ako taký návod pre firmy, ktoré by radi nadviazali spoluprácu s niekým z nás. Vymenovala som v ňom najčastejšie chyby, ktoré firmy pri spoluprácach s influencermi a blogermi robia a poradila, ako to robiť správne. K napísaniu ma inšpirovali osobné skúsenosti, ktoré som po rokoch v online priestore nazbierala. 

Dnes som sa rozhodla na tému spoluprác pozrieť z toho druhého pohľadu, k čomu ma zas inšpirovala taká menšia "kauza" z instagramu, týkajúca sa pár blogeriek a značky Yves Rocher. Keďže s touto značkou spolupracujem aj ja a taktiež, ako v prípade väčšiny "dotknutých" dievčat, ide o bartrovú (neplatenú) spoluprácu, chcem sa k téme vyjadriť aj z môjho pohľadu, ktorý je iný, ako ten ich. Nepovedala by som, že som na strane firmy, skôr by som to nazvala, že sa na to snažím pozerať objektívne a triezvo.

"Kauza" microinfluencers vs. Yves Rocher

Najprv vám objasním, o čo presne ide. Všetko sa začalo v stories u jednej beauty blogerky, ktorej názor zdieľali viaceré slečny. Tak som sa teda pozrela, o čo ide. Z toho, ako som to pochopila, išlo o ten typ spolupráce, ktorý mám so značkou Yves Rocher aj ja už niečo vyše roka. 

Oslovili ma s otázkou, či by som mala záujem otestovať ich nový produkt, konkrétne to bol koncentrovaný sprchový gél. Spracovanie "recenzie", ako aj to, či ju budem zdieľať na mojich sociálnych sieťach, bolo od začiatku na mne. Rozhodla som sa príspevok publikovať na svojom instagrame, za čo som od značky dostala poďakovanie a návrh na pokračovanie spolupráce. 

Odvtedy som od tejto značky dostala viacero balíčkov (Vianočný, Valentínsky, rôzne novinky), rozhodne však nie všetky, ktoré rozposielali, ale nikdy som to nejak neriešila. Jasné, možno som sa spýtala nejakej inej kamarátky blogerky, či balíček dostala, ale to je tak všetko. Brala som to tak, že barter je barter a teda je na firme, čo a kedy mi pošle a takisto na druhej strane ostáva na mne, či sa o môj názor s vami podelím, alebo nie a akou formou to spravím. 

A v čom teda niektoré blogerky videli problém?

V tom, že napriek dlhodobej spolupráci s touto firmou a pravidelnému dostávaniu balíkov zrazu balíky prestali dostávať. Keď sa kvôli tomu firme ozvali, nedostali najprv žiadnu odpoveď, potom im bolo oznámené, že firma momentálne rozšírila "pool" influencerov, s ktorými spolupracuje, ale produktov "na rozdávanie" majú stále rovnako a preto už neposielajú balíčky každému, s kým kedy spolupracovali. Toto bol "the main point" toho, čo bol teda problém v očiach blogeriek. Spomínalo sa však aj to, že teda nie je korektné, keď firma neoznámi ukončenie spolupráce a ako príklad bolo uvedené: "Prídete jedno ráno do práce, ktorú robíte zadarmo a vy si zrazu nájdete vymenený zámok." A teda ešte bolo prízvukované to, že spracovanie jedného článku trvá aj tri hodiny a z produktu sa človek nenaje. 

Toto je v skratke to, čo bolo zdieľané, s čím kopec dievčat súhlasilo, no ja naopak nie. Ešte raz zdôrazňujem, že neviem, akú presne dohodu mali konkrétne blogerky so značkou, takže môj názor na danú problematiku môžem odvíjať jedine od toho, akú dohodu som mala ja a pár ďalších blogeriek, s ktorými som sa o tom rozprávala. 

Skúsme sa na to pozrieť zo strany firmy, ktorá takto spolupracuje s blogermi. Teraz nehovorím o Yves Rocher konkrétne, ale celkovo ako to asi funguje vo väčšine firiem. Má určitý počet produktov na spolupráce, ako aj určitý dodatočný budget, ktorý môže využiť na PR. Dajme tomu, že tento budget rozdelí na dve skupiny - organizovanie eventov pre blogerov a spoluprácu prostredníctvom social media. Balíčkov má dajme tomu 15. Čo sa firme oplatí viac? Poslať balíčky 15 blogerkám, ktoré majú v priemere okolo 2000 sledovateľov a zasiahnuť tak max. 30000  ľudí, alebo zaplatiť 5 influencerom za to, že odpromujú tieto balíčky na svojich sieťach, pričom majú v priemere 15000 sledovateľov? Čiže dokopy vedia zasiahnuť cca 75000 ľudí.  A zvyšných 10 balíčkov poslať blogerkám na bartrovú spoluprácu? Myslím, že je jasné, čo je výhodnejšie a to naozaj zo všetkých aspektov, ako exkluzivita, počet sledovateľov, kvalita a zaručený počet príspevkov, keďže to všetko sa väčšinou pri platených spoluprácach dohaduje. Viac k tomuto píšem nižšie v článku. 

Ja chápem, že primárne nešlo o to, že tie balíky nechodili (aj keď, povedzme si úprimne, mnohým išlo aj o to), ale o to, že firma dievčatá neinformovala o ukončení spolupráce. Lenže toto tiež nechápem. To, že nepríde pár balíčkov predsa neznamená, že firma ukončila spoluprácu. Či? Mne keď neprišli niektoré novinky, nijak som to neriešila. A keď po čase zas nejaký balík prišiel, tak som sa potešila. Veď nemáme podpísanú žiadnu zmluvu o tom, že sú mi povinní posielať všetko - alebo vôbec niečo. Tak, ako ani nemáme podpísanú zmluvu o tom, že ja o tom čo mi pošlú budem robiť výstupy. Okrem toho, ak mám s niekým bartrovú spoluprácu, ktorá sa neviaže na žiadne časové obdobie, nevidím dôvod, prečo by so mnou mala firma o ukončení spolupráce debatovať. 

No, myslím, že teraz som vám to celé objasnila a povedala svoj pohľad nad vec. Tým textom som sa nechcela nikoho dotknúť, ale ak čítate môj blog, tak viete, že rada hovorím o konkrétnych veciach a uvádzam vždy konkrétne príklady, takže ani tu som od toho neupustila. 

Teraz je však čas na trošku všeobecnejšie veci a rady z pohľadu niekoho, kto bloguje už dlhé roky, no len posledný rok to robí "profesionálne" - rozumej, má platené spolupráce a blogerinu vníma ako svoj job (popri materskej). 

VY SI STANOVUJETE PODMIENKY

Jedna vec je to, že väčšinou je to práve firma, kto osloví blogera na spoluprácu a nie naopak. Druhá vec je však to, že podmienky spolupráce si určuje bloger, alebo prípadne obe strany. V článku o tom, čo robia zle firmy som ako prvý bod uviedla, že podceňujú hodnotu nás blogerov a našej práce. Pravdou však takisto je, že svoju prácu podceňujeme veľmi často aj my. Sľubovať nejakej značke bohviekoľko výstupov na sociálnych sieťach a príspevkov na blog za barter je nezmysel či máte followerov 500, alebo 5000! Robila som to tak aj ja, až kým som si neuvedomila, že je to chyba. Osobne by som za barter už nesľubovala nič a už vôbec nie veľkým firmám! Do takejto spolupráce idem len vtedy, keď nemám podmienku o produkte nič písať. Ak budem spokojná a budem sa chcieť o skúsenosť/produkt podeliť so sledovateľmi, tak to spravím. Ale zaväzovať sa určite nebudem. Ja dávam firmám, ktoré so mnou chcú bartrovo spolupracovať, vždy na výber. 

DAJTE FIRME NA VÝBER

Barter - je kompletne na mne, či sa o produkte niekde zmienim, alebo platená spolupráca - konkrétny počet & forma postov. Ak s vami chcú spolupracovať, určite sa na niečom dohodnete. Ak náhodou neviete, akým spôsobom tieto možnosti odprezentovať, rada vám pomôžem. Ja vždy slušne vysvetlím, že vzhľadom na to, že ma blog/instagram čiastočne živí a mám naňho len určité množstvo času, tak si delím príspevky na (napríklad) 50% osobné veci, ktoré nemajú so spoluprácami nič spoločné, 40% platené spolupráce, 10% bartrové spolupráce. A preto sa pri bartrových sama rozhodujem, či sa o produkte zmienim a ako. Samozrejme, toto je len jeden z príkladov, ako sa to dá robiť a je úplne na vás, ako to pojmete. Každopádne, jedno je isté - mali by ste dať firmám na výber, ak máte o spoluprácu záujem, ale nechcete "robiť zadarmo/za produkty". 

TVORTE KVALITNÝ OBSAH

Keď už sa rozhodnete, že idete vytvoriť nejaký príspevok do spolupráce, overte si, čo presne klient očakáva (ak sa jedná o platenú spoluprácu). Malo by to byť presne uvedené v zmluve. Dajte si na spoluprácach záležať minimálne tak, ako na mimospolupracovných postoch. Krásnym príkladom toho, ako sa to robí, je podľa mňa Ivanka (Sweetladylollipop), alebo Lenka (TheStylemon). To isté platí pri bartroch. Ak už sa rozhodnete, že venujete aj takejto spolupráci nejaký post, dajte si na ňom záležať. Možno sa bude klientovi tak páčiť, že vás v budúcnosti osloví na platenú spoluprácu, alebo s ňou bude súhlasiť, ak mu ju navrhnete vy. Vaša tvorba je vaše portfólio, ktoré prezentujete pri každej ďalšej spolupráci a kvalita automaticky zvyšuje vašu hodnotu. Toto je niečo, na čom musím aj ja sama zapracovať. Teóriu síce ovládam, ale prax dosť pokulháva, čo si uvedomujem, ale každou novou spoluprácou sa snažím zlepšovať, inšpirujem sa inými, skúsenejšími blogerkami a mám dojem, že to pomaly, ale isto, prináša ovocie, ako sa hovorí. 

NEPRECEŇUJTE SA 

Tak, ako sa mnohé blogerky podceňujú a berú každú spoluprácu, len aby mali produkt zadarmo, tak sa mnohé preceňujú. Sama viem, že je veľmi ťažké zhodnotiť svoj profil objektívne, no existujú rôzne tooly, ktoré vám s tým radi pomôžu. Napríklad na influencermarketinghub si môžete vypočítať, akú hodnotu majú vaše posty. Od toho sa potom viete odvíjať aj čo sa týka ceny stories, alebo postov na blogu. Ja osobne sa riadim cca týmto plus tým, či sa jedná o dlhodobú, alebo krátkodobú spoluprácu a takisto tým, koľko času mi príprava postov zaberie. Článok na blog je samozrejme drahší, ako post na instagrame napriek tomu, že sa k nemu pravdepodobne dostane menej ľudí. Pri tomto bode by som rada upozornila na to, že si musíte uvedomiť, koľko ľudí vidí reálne jeden váš príspevok. Všetko sa dozviete v instagramových štatistikách. Neriaďte sa len počtom followerov, ale skôr tým, koľko ľudí lajkuje a komentuje vaše príspevky. Koľko ľudí vám už napísalo, že si na vaše odporúčanie kúpilo produkt? Tu by som sa opäť vrátila aj ku "kauze YR". Je to celosvetová firma, ktorá spolupracuje aj v rámci Slovenska s influencermi, ktorí majú desiatky tisíc sledovateľov. Preto napríklad ja, ktorá mám niečo okolo 6000 sledovateľov neočakávam, že mi budú posielať každú jednu novinku a nejde mi do hlavy, ako to môže očakávať niekto, to má tých sledovateľov a engagement ako taký ešte oveľa nižší. Nikdy by ma nenapadlo takejto firme písať, prečo mi neposlala balík a či mi pošle ďalší .. ale to som možno len ja. Každopádne, ak chcete, aby vám tie balíky posielali, buďte proaktívni a ponúknite niečo na výmenu. Treba si uvedomiť aj to, že je kopec (napríklad beauty) blogov, kde si autorka kupuje všetky produkty sama a recenzuje ich. To je práca zadarmo, resp. hobby, ktoré dokáže zabrať rovnako času, ako práca a preto nárokovanie si na balíčky zadarmo len za to, že o nich automaticky napíšete článok, nie je vždy úplne na mieste. 

BUĎTE PROAKTÍVNI

Ak to robíte len kvôli produktom zadarmo, tak asi nepochodíte. Ak to robíte preto, že vás baví testovanie a následné recenzovanie, tak vlastne spolupráce nepotrebujete, ale samozrejme potešia. V takomto prípade by som určite odporúčala, aby ste z času na čas proaktívne oslovili značky na spoluprácu aj vy. Znie to desivo, že? Ja som to spravila asi trikrát a prvýkrát ma to stálo naozaj veľmi veľa sebazapretia. Sú však značky, ktoré chcem vyskúšať, alebo sú moje srdcovky a chcela by som pre nich vytvárať kvalitný obsah. Takto som napísala napríklad značke Curapil, keď mi po pôrode masívne začali vypadávať vlasy a vznikla z toho platená spolupráca. Vidíte? Dá sa to. Ale tak, ako platí pri firmách, že nás majú vhodne osloviť (viac v tomto poste), tak to platí aj opačne. Od známych, ktoré spravujú instagramy rôznym značkám som sa dozvedela, že je kopec "blogeriek" (áno, naschvál to píšem v úvodzovkách), ktoré vypisujú značkám, že chcú "propagovať ich produkt". Nemajú ani 1000 followerov, čo by v podstate nemusel byť až taký problém, ak tvoria kvalitný obsah. Problémom však je, že ten obsah pri takýchto ľuďoch zväčša kvalitný nie je (česť výnimkám) a časť followerov je veľmi často nakúpená.

SPRAVTE SI PREHĽAD A ZAUJMITE

Tak, ako by mala mať firma aspoň zbežný prehľad o tom kto ste, čo ste a o čom píšete, tak by ste ten prehľad mali mať aj vy. Napísať správu v znení: "Dobrý deň, zaujali ma vaše produkty a chcela by som ich spropagovať" je rovnako odveci, ako keď firma píše 100 blogerkám hromadnú správu a čaká, ktorá sa chytí. Preboha, veď majme nejakú úroveň! Napíšte, čím vás produkty zaujali, prečo by ste ich chceli propagovať, čo môžete ponúknuť a prečo ste vy tá pravá, koho by si mala firma na spoluprácu vybrať. Ak po spolupráci naozaj veľmi túžite, pripravte si krátku prezentáciu, v ktorej vysvetlíte, prečo by mala firma spolupracovať práve s vami. A nikdy nezaškodí mať v talóne aj portfólio predchádzajúcich spoluprác (čo mi pripomína, že by som svoje mala konečne dokončiť).

MAJTE ZDRAVÉ SEBAVEDOMIE

To sa možno ľahko píše, ale ťažšie praktikuje. Pre každého totiž pojem "zdravé sebavedomie" znamená niečo iné. Ono to vlastne súvisí priamo aj s bodom - nepreceňujte sa. Ale zároveň sa nepodceňujte. Čo mne osobne pomohlo zistiť vlastnú cenu a uvedomiť si, aká je moja hodnota, boli v prvom rade skúsenosti a názory iných ľudí s branže. No a last but not least - zistite, ako viete zaujať a predať to, čo ponúkate. Tvorte s nadšením, ale na úrovni, dajte si na postoch záležať a vaša námaha časom neostane nepovšimnutá. Keď som napísala "majte zdravé sebavedomie", myslela som práve na tú časť vyššie spomínanej "kauzy", v ktorej išlo o to, že firma by mala pri ukončení spolupráce napísať blogerke ďakovný email. Samozrejme, že niečo také by asi potešilo, ale že by to bol (a mal byť) štandard? Ja osobne si neprídem až tak dôležitá, aby som vyžadovala od firiem, s ktorými spolupracujem, aby mi posielali poďakovanie za vykonanú prácu a oznámenie o tom, že spoluprácu ukončujú. Ak mám barter, tak "ohodnotením" mojej práce je predsa produkt. Ak mám platenú spoluprácu, ohodnotenie je finančné. Žiadne dodatočné ďakovačky nepotrebujem. A úprimne, je aj na nás, či si s danou firmou budujeme nejaký vzťah, alebo nie. Osobne by ma zaujímalo, koľko s tých blogeriek, ktoré sa sťažovali, napísali značke poďakovanie, keď im prišli produkty? Stavím sa, že ich nebolo veľa ..

UVEDOMTE SI VAŠU PRIDANÚ HODNOTU 

Každý z nás má čo ponúknuť. Treba si však uvedomiť, čo je vlastne to, čo ponúkame firmám pri spoluprácach. V "kauze YR" bolo spomenuté, že "firmy potrebujú nás, nie my ich". Dovolím si oponovať a v tomto názore ma backupuje aj Lenka z blogu TheStylemon. Sama to pozná z oboch strán a ako hovorí, firmy nás nepotrebujú. Najmä nás, "influencerov" s menej ako 10.000 sledovateľmi, naozaj vôbec nepotrebujú. My im totiž neponúkame nejakú "exposure", ktorú by bez nás nemali, častokrát im spolupráce s nami neprinesú žiadnych nových kupujúcich. To, čo im ponúkame my, je kvalitný, pekný, inovatívny obsah - prezentáciu ich produktov. Dovolím si Lenku zacitovať: "Z mojej praxe na jednej aj na druhej strane si myslím, že keď bloger prezentuje značku originálne, sviežo, netuctovo, má kvalitné fotky, ktoré navyše môže firma použiť aj u seba a padne im to na úžitok a kvalitné texty s nejakou peknou myšlienkou a väčšou než #friday, tak za to si bloger môže pýtať peniaze. Bez ohľadu na to, koľko má followerov." Preto ak si jedného dňa chcete pýtať za spolupráce peniažky, mali by ste sa snažiť aj pri bartroch, aj pri nebartroch (teda postoch, kedy si produkty zakúpite sami). Pretože to, že si do stories na instagrame odfotíte produkt a tým to hasne, nepomôžete ani firme, ani vašim sledovateľom a v konečnom dôsledku ani sebe.

SPRÁVAJTE SA NA ÚROVNI, DODRŽIAVAJTE DOHODY

Last but not least - buďme slušní. Na instagrame som sa pýtala, či má ešte niekto k tejto téme čo dodať a prišiel mi do inboxu názor, že veľa blogerov sa správa arogantne a že sú to často práve micro influenceri. Začína sa to už pri e-mailoch, kde nevedia ani poriadne pozdraviť a profesionálne komunikovať. Býva problém aj s dodržiavaním dohôd. Priznám sa, že aj ja som sa s takýmto prístupom už stretla a mrzí ma, že niektorí ľudia takto "reprezentujú" blogerky ako také. Pokiaľ daná firma spolupracuje s blogerkou prvýkrát a narazí rovno na arogantný prístup, kde sa blogerka správa ako rozmaznaná hviezdička, verím, že druhýkrát si veľmi dobre rozmyslí, či bude spolupracovať s blogerkou, alebo vrazí budget do inej formy reklamy. Osobne sa snažím vždy komunikovať profesionálne, resp. vždy sa prispôsobiť klientovi. Ak je jeho komunikácia skôr voľnejšia, priateľského rázu, tak tak komunikujem tiež, ak mi vyká a podpisuje sa priezviskom, tiež komunikujem týmto spôsobom. Toto sú pre niekoho možno maličkosti, ale verte mi, že dokážu spraviť svoje. 

Som si istá, že by som vám toho mohla poradiť viac, ale toto sú také najdôležitejšie veci, ktoré ma nateraz napadli. Verím, že tento článok niekomu niečo dá a že najmä novším blogerkám dokáže aspoň trochu pomôcť. Ako možno viete, ja sa blogovaniu venujem už zopár rokov a aj napriek tomu, ako dlho to robím, stále robím veľa chýb a je kopec vecí, v ktorých sa musím zlepšiť, aj čo sa týka spoluprác. Snažím sa však vzhliadať k blogerom, ktorí ma inšpirujú a brať si z nich príklad. Medzi nich patria napríklad TheStylemon, Styleofbecca, Sweetladylollipop, Sisakr, Lucypug, Doubletrouble.sk a Michala Grešková. Menujem ich tu preto, aby ste si vedeli pozrieť ich profily (a blogy) a aby ste pochopili, o čom hovorím.Veľmi sa mi páči ich práca, spôsob, akým tvoria obsah aj v rámci spoluprác, ale aj mimo nich a rada sa od nich učím.

7 comments:

  1. Ahoj. Nedá mi sa k tomu nevyjadriť. To čo si všetko napísala v článku je v podstate pravda. So všetkými blogerkami majú YR bartrovú spoluprácu, teda pošlú produkt a očakávajú za to nejaký výstup v podobe článku alebo zdieľania. To, že niekomu nejaký balíček nepošlú či ukončia spoluprácu je rozhodne ich vec nakoľko s nikým nemajú zmluvu tak to nemusia ani nijak oznamovať. Keď nie je žiadna zmluva tak oni žiadne povinnosti nemajú, ale tým, že nám pošlú balíček, tak ja ako blogerka tú povinnosť mám napísať ten článok. Mne osobne sa neozvali už vyše 7 mesiacov a tak som sa dovtípila, že ukončili spoluprácu bez toho aby mi to dali nejakým spôsobom vedieť. Myslela som si, že som urobila alebo napísala niečo čo sa firme nepáčilo, pretože produkty hodnotím stále objektívne a keď je niečo zlé tak to poviem. Ale neriešila som to. No včera som zistila, že nie som sama a takto sa zachovali ku viacerým babám. Bolo to pre mňa trošku šokujúce, že taká známa firma sa nevie normálne ozvať či napísať aspoň hromadný mail. Ja osobne pracujem tiež s klientmi, robím účtovníctvo a dane a nie s každým svojím klientom mám podpísanú zmluvu (napr. na základe objednávky). Proste niekto príde raz za rok vo februári alebo marci a urobím mu daňové. Bolo by odo mňa vrcholne sprosté, keby sa mi napríklad dnes ozval klient že mi donesie podklady k daňovému a ja by som mu povedala, že už mu to daňové neurobím, lebo s ním už nespolupracujem a keďže nemáme zmluvu, tak som sa mu to ani neunúvala oznámiť. Chudák by si musel na poslednú chvíľu hľadať novú účtovníčku. Ja viem, že jedno sú hrušky a druhé jablká, ale ide mi proste o to, že keď je medzi dvoma stranami nejaká spolupráca a dohoda (hoc aj ústna) tak je slušnosť oznámiť tej druhej strane, že chcem spoluprácu ukončiť. YR majú pravdu v tom, že oni žiadnu povinnosť nemajú keďže neexistuje žiadna zmluva. Ale evidentne nemajú ani štipku slušnosti, aby sa k ukončeniu spolupráce vyjadrili. Je to škoda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj. Priklad s uctovnictvom je uplne odveci, nakolko TY, ako uctovnicka, si zaviazana klientovi. V navaznosti na tvoj priklad su teda blogerky zaviazane firmam za to, ze ked im poslu produkty, musia vytvorit post. Takze si nahrala firmam. A ako si spomenula, ak ta klient neoslovi s uctovnictvom, nemusi ti davat vediet, preco tak neurobil. Tak ani firmy to nemusia oznamovat. A v druhej casti komentara pises, nieco uplne ine. Protirecis si.

      Delete
    2. Ejha, dosť si prekrútila moje slová a ešte si mi vložila do úst slová ktoré som ani nepovedala (nenapísala). Prečítaj si to ešte raz a poriadne. Ale napíšem to jednoduchšie aby si to pochopila aj TY. Pokiaľ sa dve strana dohodnú na spolupráci (je úplne jedno či je to spolupráca medzi firmou a klientom, firmou a blogerkou, alebo pánom X a pani Y) základom dobre fungujúcej spolupráce je dodržiavanie dohodnutého a taktiež je dôležitá komunikácia. Ak jedna strana prestane komunikovať a neodpisuje na mail a hraje mŕtveho chrobáka tak je to proste hnus. Ak máš iný názor, úplne to chápem a je to tvoja vec, ale prosím neprekrucuj moje slová pretože to nemám veľmi rada.

      P.S. škoda že si sa nepodpísala, rada by som vedela k s kým komunikujem

      Delete
    3. No .. takto. Čomu ja nerozumiem vôbec je veta:

      "Keď nie je žiadna zmluva tak oni žiadne povinnosti nemajú, ale tým, že nám pošlú balíček, tak ja ako blogerka tú povinnosť mám napísať ten článok."

      Na to si prosím ako prišla? Existuje nejaká zmluva, ktorá ťa zaväzuje k tomu, aby si musela pripraviť post/článok, ak od nich niečo dostaneš? Lebo ja žiadnu takú zmluvu nemám .. a naschvál som sa pozerala na formuláciu e-mailov zo strany YR ani v jednom jedniom sa nepísalo, že by bloger niečo MUSEL. Práveže sa tam písalo že "boli by radi ak .." atď.

      Ja osobne postujem z "barterových spoluprác" maximálne tak polovicu .. čím viac sledovateľov blogerka má, tým viac vecí jej firmy posielajú a keby zdieľala všetko, čo jej chodí, tak by asi mala celý profil zaspamovaný len spoluprácami.

      Takže podľa mňa len nie úplne správne chápeš, ako to funguje, alebo má fungovať. A ak si teda súhlasila s nejakým konkrétnym počtom postov za barter, tak potom áno, je to dohoda a mala by sa dodržať. Ale ak firma nepovie dopredu že "spolupráca na také a také obdobie", alebo "XY balíčkov", alebo také niečo, tak je podľa mňa dokonca tak trochu drzosť počítať s tým, že mi budú posielať každú jednu novinku.

      Delete
    4. @Alena N

      "Mne osobne sa neozvali už vyše 7 mesiacov a tak som sa dovtípila, že ukončili spoluprácu bez toho aby mi to dali nejakým spôsobom vedieť. (...) Ale neriešila som to. (...) ...ale ide mi proste o to, že keď je medzi dvoma stranami nejaká spolupráca a dohoda (hoc aj ústna) tak je slušnosť oznámiť tej druhej strane, že chcem spoluprácu ukončiť." Nie je to protirečenie? Ktoré tvoje slová som prekrútila? Asi som príliš tupá na to, aby som tvoj protirečivý komentár pochopila tak, ako si to myslela. No slová hovoria za všetko.


      Samozrejme, ak si im písala maily s tým, že chceš vysvetlenie a oni nereagovali a hrali mŕtveho chrobáka, to nie je úplne v poriadku. No možno takých mailov dostávajú veľa a nechce sa im to riešiť.

      A ešte nerozumiem tomu, aký typ spolupráce ste mali, resp. čo bolo predmetom vašej dohody. Určili dobu, počas ktorej s tebou chcú spolupracovať? V podstate ma to ani nezaujíma, len mi tu netvrdi, že som prekrútila tvoje slová.

      PS: Volám sa Lucia.

      Delete

Fun

Education

Podcasts