Search This Blog

by Petra Dzvoníková

December 24, 2018

NAŠE PRVÉ SPOLOČNÉ VIANOCE


Ahojte! Dnes som sa rozhodla napísať niečo o tom, ako budeme tráviť tieto Vianoce. Keďže som sa rozhodla, že si dávam dvojtýždňovú pauzu od vlogovania a točiť budem najskôr na Silvestra 31.12. (krásne to vyšlo na pondelok), čiže strihať budem najbližšie týždeň po tom, povedala som si, že by som vám mohla aspoň napísať, ako si predstavujem naše prvé spoločné Vianoce. 

Naše prvé Vianoce sme boli ešte len "frajeri", no už sme spolu bývali. Ráno sme teda boli spolu a potom sme sa rozdelili - ja som išla k našim, pretože som posledné roky prebrala po mame štafetu vo vianočnom varení a Viktor so sestrou zas k svojim rodičom na Záhorie. Po večeri s našimi sme si porozbaľovali darčeky a odišla som pre Viktora, chvíľu (no .. až taká chvíľa to nebola. Boli to skôr 4 hodiny, pretože akurát keď ja som prišla, on išiel odviezť starých rodičov ..) som strávila aj s jeho rodinou a pozom sme išli pekne domov, porozbaľovali si naše vzájomné darčeky a išli sme do hajan. 

Rok po tom už sme boli snúbenci (to slovo sa mi inak vôbec nepáči), mali sme Whiskey a Vianoce sme trávili podobne, s tým rozdielom, že sme už bývali vo svojom a niektoré jedlá som pripravovala spoločne s Viktorom deň pred Vianocami a nie u našich doma. Ja s našimi a so psom sme boli na večeru u babky v Trnave, ale inak bolo všetko v podstate rovnaké, ako predtým. Tuším sme chvíľu zvažovali, či nebudeme sami, keď už sme "vo vlastnom", ale nakoniec sme si povedali, že ešte jeden rok chceme byť s rodinami. 

A tentokrát už sme manželia, máme Sáru a je to ten ideálny čas na "naše prvé spoločné Vianoce", ako ich ja nazývam. A ja si ich predstavujem nasledovne: 

Keďže cez sviatky má byť všetko zatvorené (díky, Danko), tak nakúpiť pôjdeme v sobotu, alebo v nedeľu pred Vianocami. Teraz myslím veci typu potraviny. V nedeľu ideme aj na otočku k mojej babke, pretože nepečiem, no chcem mať na stole aspoň nejaké vianočné sladké, ideálne také, ktoré dobre poznám a je do-má-ce. Tie kupované vôbec nemusím .. Keď sa vrátime, Viktor ide s kamarátmi na predvianočné stretnutie na vodnú fajku a ja mám v pláne začať pripravovať zemiakový šalát a kapustnicu, ktorá je najlepšia na druhý deň. 

Samotný Štedrý deň si predstavujem úplne bezstresovo, pretože to je jediná vec, ktorá mi kedysi dokázala zhnusiť celé Vianoce. Doma sme po sebe brechali, všetci boli nespokojní, nikomu sa nič nepáčilo a bolo to proste pár ročníkov neznesiteľné. Potom sme si prerozdelili úlohy (ja som varila, mama robila stromček a otec bol ráno nakúpiť a potom sa skryl na záchod, haha) a zrazu boli všetci spokojní. Takže dúfam, že ak Sára dá, budeme mať príjemné ráno, nebudeme vstávať príliš skoro .. potom sa presunieme do obývačky, rozložíme a ozdobíme stromček, na obed nakŕmim Sárku a potom začnem pripravovať naše jedlo. Budeme mať skorú večeru, potom "príde Ježiško" (tento part ešte úplne domyslený nemám) a nakoniec si porozbaľujeme darčeky. Niekedy na večer k nám prídu moji rodičia a asi aj Paulus (sesternica), ktorí budú večerať s babičkou a tento rok výnimočne aj s Paulusovými rodičmi, ktorí prišli z USA na sviatky na Slovensko. Keď odídu, uložíme Sárku a spravíme si pekný zvyšok večera. A 25. niekedy počas dňa pôjdeme na návštevu k Viktorovým rodičom. 

To je ona, moja predstava ideálnych prvých spoločných Vianoc. Aké Vianoce čakajú vás? 

Inak čo sa týka jedla, tak sme si samozrejme museli vymyslieť aj nové spoločné menu, keďže u nás doma sa (takmer) nič tradičné nejedlo, keďže sme vegetariáni a u Viktora doma zas mali takú masu jedla, že by som sa asi zbláznila kebyže to mám všetko pripravovať. A tak sme našli kompromis - začneme takým tým rezaním jablka (neviem ako sa to volá, u nás doma sa to moc nerobilo), na šupinu pod tanierom (všetko zvyky Dzvoníkovcov) sa vykašleme. Prvá pôjde polievka - kapustnica bez mäsa, slaná, nie sladká. Hlavné jedlo bude pre Viktora zemiakový šalát s lososom a pre mňa .. vlastne ešte stále neviem. Zemiakový šalát s niečím. Fakt netuším, s čím a neviem, či to do Vianoc vykoumám. Whatever, ani ma to moc netrápi, prinajhoršom proste budem mať zemiakový šalát a basta. Chcelo by to nejakú zdravšiu verziu vyprážaného syru, alebo také niečo. Nehcem zbytočne robiť niečo nezdravé vyprážané, keď to nie je nutné. Ak by ste mali nejaké nápady, dajte vedieť! A potom by som si dala aj nejaký zdravý šalát, ale to som s Viktorom ešte stále neprediskutovala .. No a nakoniec nejaké tie oblátky a vianočné pečivo. My sme doma mávali aj ovocný šalát, ale priznám sa, že to nie je úplne moja šálka kávy. 

Myslím, že som napísala všetko, čo som chcela. Veľmi by ste ma potešili, keby ste mi do komentov napísali, aké vianočné menu a celkovo program čaká vás. 

A na úplný koniec by som vám všetkým rada zaželala krásne, ale najmä pokojné sviatky plné lásky a pohody, lebo čo je viac, ako si oddýchnuť po boku blízkych a nazbierať nové sily do ďalšieho roku? No a samozrejme ako vždy, želám vám DOBRÚ CHUŤ!


1 comment:

  1. Článok sa mi dobre čítal, ani neviem a už bol prečítaný :) My sme mali na Vianoce ako každý rok, kapustnicu kyslú bez mäsa my robievame aj ked moj oco by bol najradšej s mäsom, tiež rozkrajujeme na začiatku večere jablko, orechy, oblátky s medom, a mali sme tiež zemiakový šalát, kapra, rybie filé, lolosa, makové opekance, šúlance bryndzové zo zemiakového cesta a tiež pečieme zemiakový chlieb na Vianoce a cca od základnej školy ked som mala 7-8 rokov som ho pekávala a aj pekávam na Vianoce ja a aj na Silvestra ked chú naši. A po večeri poupratujeme stôl a riady, a nakoniec si rozdávame darčeky, teda ja rozdávam každemu a ja si otváram ako posledná :D Tak aj ked rýchlo ubehli Vianoce tak boli v pohode a tiež sme pozerali vianočné rozprávky klasika :) :D

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts