Search This Blog

by Petra Dzvoníková

October 9, 2018

FAKE FOLLOWERI & INÉ PRAKTIKY DNEŠNÝCH "INFLUENCEROV"


Ahojte! Neviem, ako tento článok nakoniec nazvem, ale pracovným názvom je "NAKÚPENÍ FOLLOWERI, COMMENT FOR COMMENT SKUPINY A INÉ PRAKTIKY NOVODOBÝCH BLOGEROV". Tento post som už raz mala rozpísaný, od 14.11.2017 .. čiže už to bude skoro rok, odkedy som o tejto téme chcela písať prvýkrát. Vtedy sa mal tento post volať "MOJA SKÚSENOSŤ S FAKE FOLLOWERMI", len po anglicky, pretože vtedy som ešte písala na blog dvojjazyčne .. inak, rozmýšľam, prečo to už nerobím .. ale asi sa nad tým budem zamýšľať inokedy, v inom poste. Teraz sa s vami idem rozprávať o tom, aké praktiky blogeri/influenceri používajú na to, aby si získali followerov a spolupráce a aké mám s týmito praktikami skúsenosti ja. 

Keď som začínala blogovať, mala som tuším okolo 600 followerov. Instagram som nevyužívala "profesionálne", ale jednoducho na zdieľanie nejakých momentov z môjho života. Nedala som si záležať na úprave fotiek, nepoužívala som hashtagy a vlastne som netušila, ako celý ten instagram funguje. Začala som sa však v tejto oblasti vzdelávať, pochopila som silu hashtagov, ale takisto aj význam interakcie s inými blogermi, ale aj svojimi followermi, postovania stories, využívania všetkých funkcií, ktoré instagram ponúka. Za krátku dobu sa mi podarilo vyšplhať sa na nejakých 1500 followerov a bola som nadšená z toho, ako to všetko skvelo funguje, keď sa človek snaží. Mala som v pláne pokračovať touto stratégiou - každý deň si vyhradiť nejaký čas na to, aby som sa venovala instagramu. K tomu samozrejme patrilo aj postovať kvalitnejšie fotky, premyslenejšie popisy, ktoré majú výpovednú hodnotu. Jednoducho, začať to celé brať vážnejšie. 

V tej dobe sme tento blog tvorili traja - ja, Viktor a ešte jedna moja kamarátka. Tá síce nikdy instagram nemala, ale mala známeho, ktorý tiež pomáhal jednej inej blogerke s jej outfitmi. A od neho sa dopočula, že followeri na instagram sa dajú kúpiť. A tak sa rozhodla, že mi nejakých kúpi. Tuším že nakoniec za to ani neplatila a nejak to ten jej známy poriešil. Keby som vedela ako, tak vám poviem, ale vážne dodnes netuším, ako sa k tým fake followerom vlastne dostať. A ani ma to nezaujíma. Pretože z vlastnej skúsenosti viem, že je to to najhoršie, čo môže byť. Veľa blogeriek, ktoré fake followerov majú, by so mnou asi nesúhlasili, ale poďme pekne po poriadku. 

Keď mi začali títo fake followeri zrazu nabiehať, tušila som, že to nebude nič dobré. Kamoška mi to oznámila ako hotovú vec - kúpila som ti followerov - a informovala ma o tom, že aj ja ich musím followovať naspäť, aby ma neodfollowovali. Ehm .. nie, ďakujem. Dlhodobo sa na instagrame držím toho, že followujem len tie profily, ktoré ma naozaj bavia, inšpirujú, alebo sú pre mňa informatívne. Vtedy som sa z nejakých 1500 dostala tuším na 6000, no keďže som nikoho nefollowovala naspäť, padlo to zas na niečo okolo 5000. Myslím, no nie som si istá. Bolo to už fakt dávno. 

Veľmi rýchlo som však pochopila, že títo "úžasní" followeri sú mi absolútne na nič a nie len to. Vlastne mi škodia. Preto som ich krátko na to, ako mi na profile pribudli, začala mazať. A vo veľkom. A že som si pri tom zanadávala! Totiž, na instagrame followerov zmazať neviete - musíte ich blokovať. Čo znamená, že si musíte pekne otvoriť profil, nakliknúť followerov, potom kliknúť na konkrétny nickname, otvoriť si jeho profil a v možnostiach vybrať, že ho chcete zablokovať. Čiže len bloknutie jedného človeka vám zaberie dosť veľa času. Ja som si tam týchto fake (alebo aj shadow) followerov za žiadnu cenu nechcela nechať a preto som ich začala mazať. A tak, ako som predtým venovala čas komentovaniu, lajkovaniu a objavovaniu nových profilov som teraz venovala čas blokovaniu akýchsi vymyslených followerov a dnes môžem spokojne potvrdiť, že tam už skoro žiadne nemám. Obetovala som tomu dlhé hodiny, ale stálo mi to za to. Teraz vám vysvetlím, prečo .. 

Títo followeri sú len followeri. Áno, zdvihnú vám číslo sledovateľov, ale to je všetko. Nelajkujú, nekomentujú, nesledujú vaše stories, neinteraktujú s vami. A to nie je dobré. Pretože na to, aby ste sa na instagrame posúvali, potrebujete mať engagement. Aspoň tak to vnímam ja. Áno, vyššie číslo followerov vám síce možno pomôže získať nejaké spolupráce, kľudne aj platené .. ale "in the long run" vám to bude len na škodu. Kampane, ktoré získate, budú neúspešné, klienti nespokojní. Pokiaľ si od vás niekto vypýta štatistiky, budete akurát tak za debila, pretože počet followerov a engagement proste nebudú sedieť. Firmy na Slovensku sa síce teraz ešte pozerajú najmä sledovateľov ako takých, ale verím, že sa to časom zmení .. a vtedy vám tí nakúpení followeri budú naozaj absolútne na nič. Sama som si to (nedobrovoľne) vyskúšala a narobilo mi to viac škody, ako prospechu. Vlastne, prospech som z toho nemala žiadny. Sama by som do toho nikdy nešla, pretože som si vždy uvedomovala, že kebyže mám 6000 followerov, ale 25 lajkov na fotke, tak to vyzerá smiešne a hlúpo. Zároveň som však rada, že som túto skúsenosť mala, pretože som sa aspoň naučila, aká oštara tí shadow followeri sú a nikdy by som si takých nekúpila, aj keby som bola akokoľvek zúfalá, že nemám toľko sledovateľov, koľko by som chcela. A keď sa mi na profil aj teraz dostane nejaký ten shadow follower, tak ho okamžite blokujem. Mimochodom, to sú tí, ktorí majú minimum followerov, ale sledujú tisícky profilov. Takým sa totiž vaše posty ani nezobrazia a tým pádom od nich ani nebudete mať na profile žiaden engagement .. a tak sú vám reálne "na nič". 

Toto bola moja prvá skúsenosť s podvádzaním v blogerskom svete a poviem vám, nepáčila sa mi. 

Najnovšie som sa dozvedela, že si ľudia kupujú aj likes a komentáre. O tomto vám veľa nepoviem, pretože som to nikdy nespravila a absolútne netuším, ako to funguje. Vlastne som donedávna ani nevedela, že sa niečo také dá. Ja sa totiž na slovenskej blogoscéne nepohybujem dlho a priznám sa, že takéto veci mi často uchádzajú, pretože ma to až tak nezaujíma, no keď sme sa s kamoškami blogerkami bavili na túto tému, dozvedela som sa, že sa dá aj toto. Viem že som hovorila, že sa mi zdalo, že niekomu celkom nárazovo pribudli followeri, ale že asi niesú fake, lebo čísla sedia aj s like-mi pod fotkou. No baby mi hovoria - choď si pozrieť, kto to lajkuje. Well, like-y boli presne od takých fake profilov, aké boli aj medzi followermi - len samozrejme iné nicky. Takže áno, aj lajky sa zjavne dajú kúpiť. A tuším, že aj komentáre, ale o tom naozaj neviem viac. 

Ďalšia z praktík, ako sa rýchlejšie dostať k followerom sú aplikácie, ktoré za vás lajkujú content iných insta-účtov. Zaregistrujete sa, (asi) zaplatíte a zadáte si nejaké parametre, napríklad hashtagy, ktoré má aplikácia vyhľadať a lajkovať za vás. Takýmto spôsobom olajkujete nespočetné množstvo postov a dúfate, že si vás majitelia týchto účtov všimnú a začnú vás followovať. A ono to asi aj funguje, ale polajkujete pri tom naozaj .. všetko možné. Osobne si myslím, že toto nie je až také zlé, ako fake followeri, pretože je stále na tom danom účte, či vás bude followovať naspäť, alebo nie, takže ak tvoríte obsah, ktorý nezaujme, môžete lajkovať koľko chcete a ak tvoríte niečo zaujímavé, tak vám to pomôže, lebo si vás niekto rýchlejšie všimne. Ja by som však do niečoho takého nešla. Predsalen, aj keď si denne rezervujem čas, kedy brázdim vody instagramu a lajkujem, či komentujem, robím tak len pri obsahu, ktorý sa mi naozaj páči a ktorý ma naozaj zaujme. 

Veľmi podobná tomuto spôsobu je aj metóda follow-unfollow. Začnete denne followovať stovky účtov, počkáte a na druhý deň ich unfollownete. Verte mi, že sa určite nájdu aj také účty, ktoré sa chytia. Zviditeľníte sa, ale zároveň to môže mať aj ten efekt, že (ak máte veľa followerov), tak sa daná osoba poteší, že ste ju followli a dá vám follow naspäť. Čudovali by ste sa, koľko blogeriek a influenceriek volí práve túto taktiku na zvyšovanie povedomia o svojom účte a naháňaní followerov. Osobne som to nikdy neskúšala. Mala som napríklad obdobie, kedy som začala followovať viac účtov a aj som ich istú dobu sledovala, no po čase som mala preplnený feed vecami, ktoré ma zaujímali menej, ako iné a tak som spravila čistku v tom, koho som followovala, ale to je myslím si celkom bežné a normálne, aj vo friendliste na facebooku si mnohí z nás z času na čas proste spravili poriadok, či nie? Priznám sa, že na praktikovanie tejto metódy by som proste nemala absolútne žiadne nervy. Začať niekoho sledovať (nie niekoho, ale stovky profilov) a potolm ich zas odfollowovávať a toto praktikovať pravidelne .. nie, ďakujem. Na to som, úprimne, až príliš lenivá. Za seba musím povedať aj to, že ak je na instagrame profil, ktorý ma takto začne viackrát po sebe sledovať, tak ho proste bloknem. Ak ma nechce sledovať naozaj, ale len na skúšku toho, či ho follownem naspäť, tak načo ho to nechať robiť stokrát po sebe? Akurát tak mi to kazí štatistiky môjho profilu. 

Posledná praktika, ktorá ma takzo z fleku napadá, sú lajkovacie a komentovacie skupiny. S tými mám skúsenosť aj ja. Kedysi som patrila do skupiny internacionálnych blogeriek, s ktorými sme mali skupinu na niečom podobnom ako whatsapp a vždy, keď jedna z nás postla novú fotku, tak ju zdieľala v tejto skupine a ostatné jej ju okomentovali. Táto skupina bola fajn, pokiaľ fungovala na ukázanie obsahu ľuďom, ktorí vás tak či tak followovali a tak či tak by vás okomentovali, pretože boli na instagrame aktívni a váš obsah sa im páčil. A písali vám relevantné komentáre. Príklad: Pridala som fotku s Viktorom a v popise som napísala, že sme mali výročie. Pokiaľ boli komentáre k téme, teda k výročiu, bolik relevantné a mali význam. Znamená to, že tí, čo komentovali, pri príspevku strávili nejaký čas, prečítali si o tom je a potom okomentovali. Zjednodušené bolo v podstate len to, že k fotke sa dostali priamo a nemuseli scrollovať cez celý feed. Časom som však z tejto skupiny odišla, pretože komenty začali byť len také na to, "aby boli". Odveci. A o to som nemala záujem. Niektoré dievčatá doteraz followujem a navzájom sa bavíme, takže tá skupina mi naozaj dala aj skutočných followerov, resp. aj ľudí na followovanie, ktorých obsah ma baví. Na toto si myslím, že môžu byť takéto skupiny fajn. 

Čo sa mi však už nepáči je to, že je takýchto skupín momentálne nespočetne veľa, followujú sa v nich ľudia, ktorí by sa naozaj (teda bez existencie skupiny) nesledovali a ich obsah ich navzájom absolútne nezaujíma. A tak to potom aj vyzerá. Komentáre pod fotkami blogeriek, ktoré nesúvisia s obsahom fotky, alebo popisom a sú totálne odveci. Keď mi prišla prvá pozvánka do takejto slovenskej skupiny blogeriek, hneď som odmietla a zo skupiny som odišla. Pri druhej som si povedala, že to teda vyskúšam, pretože väčšinu dievčat som tak či tak sledovala, páčil sa mi obsah, ktorý tvorili a komentáre som väčšine tak či tak pod fotkami nechávala, skupina-neskupina. Nevydržala som však dlho, pretože komentáre, ktoré sa začali objavovať pod mojimi fotkami, boli proste odveci a mala som pocit, že niekoho nútim, aby mi ich tam písal a to ja vážne nepotrebujem. Chcem, aby ste mi komentovali fotky vtedy, keď sa na to cítite a keď naozaj máte čo povedať a nie preto, že sme spolu v nejakej skupine. Preto teraz už v žiadnej niesom a nemyslím si, že ešte budem. 

Áno, naštve ma, keď mi instagramový algoritmus prestane ukazovať posty od niekoho, koho obsah sa mi páči a takáto skupina by mi to zjednodušila, ale nestojí mi to za to. Radšej si budem sama z času na čas klikať na profily a dodatočne lajkovať a komentovať content, ktorý mi vo feede unikol, ako komentovať, či lajkovať niečo, čo ma nezaujíma naozaj a takisto sledovať to isté pod mojimi príspevkami. 

Tak, to by bolo z mojej strany na túto tému všetko. Som rada, že som po roku tento článok konečne dopísala a povedala som k tomu všetko, čo som mala na srdci. Som rada, že som vám povedala pravdu o tom, ako to bolo s tými mojimi fake followermi. Moje kamošky-blogerky o tomto vedia už dávno a priznám sa, že aj keď mi nie je zrovna príjemné o tom rozprávať, pretože nakúpených followerov proste neuznávam a príde mi odveci, keď to niekto má potrebu robiť, myslím, že sa nemám za čo hanbiť, pretože ja som si ich nikdy nekúpila a dala som si tú námahu si ich postupne a pracne vymazať. A aj keď sa medzi vami určite nájdu aj skeptici, stačí sa pozrieť na moje čísla na hypeauditor, alebo socialblade, tie hovoria samé za seba. Mám ranking 90/100, čo je, myslím si, celkom dobrý výsledok. 

A na záver by som len rada apelovala na značky a rôzne agentúry, ktoré s blogermi spolupracujú - prosím vás, spravte si svoj research, pozrite sa aj na iné veci ako len na počet followerov. Ak chcete, aby vaše kampane mali zmysel a účinok, dajte si na hľadaní správnych influencerov záležať. V opačnom prípade budete akurát tak sklamaní z toho, že kampaň nemala správny účinok a nedosiahla taký reach, aky ste si predstavovali. A blogerky, ktorých sa toto týka - prosím vás, vstúpte si do svedomia. Mnohé z vás by sa chceli blogovaním, či instagramom živiť, ale hľadáte skratky a tajné cestičky. Áno, pomôže vám to na chvíľu, ale skôr či neskôr vás to dobehne. Ak neviete, čo to znamená, vybudovať si vaše meno, vašu značku sami, len a len vlastným úsilím, tak to nikdy nebudete vedieť ťahať ďalej až tam, kam by ste chceli. Pretože tak, ako v každom businesse, aj v tom našom ide o to, učiť sa na vlastných chybách, nedostať vždy hneď to, čo chcete, stále sa zlepšovať a jednoducho makať, makať a makať. 

7 comments:

  1. Co si myslis o tom ak niekto pouziva #likeforlike #followforlike a podobne? Ja ich pouzivam aj ked mam z toho zmiesane pocity ale uz som takto narazila na niekolko profilov ktore som zacala followovat lebo sa mi fakt pacili

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osobne tieto hashtagy nepoužívam, pretože ja osobne hashtagy používam na to, aby som označila svoj obsah. To znamená, že sa snažím používať najmä tagy relevantné pre môj obsah. Čiže keď pridám fotku seba, tak tam pridám tagy ako: #nasklee #slovakblogger #mamablogger a tak. #followforfollow by mi k môjmu obsahu bolo irelevantné. Akože prinesie to možno followerov, ale osobne som presvedčená, že skôr takých, ktorí chcú, aby si ich followla naspäť, ale možno ich nezaujíma až tak tvoj obsah, čiže nebudú až tak aktívni, ako followeri z tagu napríklad #mamablog, ktorí hľadajú content, aký ja produkujem .. neviem či som to vysvetlila nejak zmysluplne, ale snáď chápeš, čo sa snažím povedať :))

      Delete
  2. Klobuk dole. Ja sa priznam ze som si followerov nenakupila ale na zaciatku som pouzila jednu stranku kde som zadala svoju prezyvku a raz dva mi nabehli followeri a dnes mam problem rozlisit ktory followeri su realny a ktory nie. Preto uz dlhsiu dobu rozmyslam nad novym zaciatkom. Ci uz na instagrame, blogu a youtube a ako hovoris makat a makat a makat. Len kazdy ma od toho odradza lebo potom moji skutocny followeri nebudu vediet ze kde som a co sa so mnou stalo. Mozno mi pomozes ty. Co by si robila na mojom mieste?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm .. priznám sa, že aj ja som istú dobu rozmýšľala, že pôjdem od začiatku, pretože sa mi s mazaním tých fake followers nechcelo zaoberať, ale zároveň som mala už vyše 2000 naozajstných followerov, takže nakoniec som sa zatla a proste som prechádzala celý môj follwoers list a mazala tých fejkových. takže asi by som sa rozhodovala na základe toho, koľko "naozajstných" followerov mám a podľa toho by som vybrala či idem odznovu, alebo či mažem, resp. mazať sa nedá, čiže pracne blokujem .. celkom v tomto vedia pomôcť aj aplikácie, ktoré vyhodnotia približne tvoje publikum, alebo ti ukážu, ktorí z followerov sú shadow followeri :)

      Delete
  3. Peti, opravdu na Tobě obdivuju Tvoji otevřenost! Hlavně co se týče osobních věcí. Strašně se mi to na Tobě líbí. Já taková být neumím, mám pak strach, že by toho někdo mohl zneužít, využít. Že kvůli tomu budu víc zranitelná a to nechci. Ale je to problém hlavně tehdy, kdy neumím být otevřená ani sama k sobě a pojmenovat věci tak, jak jsou. Někdy se i stydím za svoje emoce, pocity a nechci je projevovat.

    Jinak miluju Tvoje videa! Jsi strašně krásná ženská, máš nádherný oči! Upřímná, otevřená, citlivá, křehká, nebojácná, s názorem... Tak Tě vnímám já.

    PS.: Můžu se prosím zeptat, kolik let je Viktorovi? Vůbec to nedokážu odhadnout :D

    Pavlína

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem <3 Úprimne, aj ja som ten strach vždy mala a aj sa mi to párkrát vypomstilo, ale po tom, čo som začala chodiť na terapiu, som sa naučila byť znovu otvorená, možno ešte viac ako predtým. Uvedomila som si, že nemôžem od druhých ľudí očakávať niečo, čo im ja nedávam, preto sa snažím nič neskrývať, byť taká aká som naozaj a písať o tom a potvrdilo sa mi, že presne to dostávam naspäť aj od mojich "followerov" v správach ktoré mi píšu a neksutočne si to cením. Samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorí to použijú proti mne a útočia a nielen online, ale aj v skutočnom živote, ale kým je stále viac tých ľudí, ktorí to cenia, alebo ich to inšpiruje, tak mi to za to stojí :) A ďakujem krásne za komplimenty <33 Viktor má 30 rokov, aj keď vyzerá na 18 :D

      Delete
  4. Zaujimavý článok nakupovanie fake profilov sa vám vypomstiť veľmi trpí zato váš engagment dokonca vám môže vyskočiť v aplikácii okno s hláškou , že využívate fake lajky alebo followerov. Niekedy to nemusí byť len o číslach a počte followerov ale pokiaľ sa vaša cielovka pozrie . Podobný článok aj , ked nie úplne aktuálny nájdete tu - https://evolum.sk/koniec-instabreakfast/

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts