Search This Blog

by Petra Dzvoníková

September 13, 2018

MATERSKÁ INTUÍCIA & SEBAVEDOMIE


Sebavedomie je taká zvláštna vec. Človek môže byť sebavedomý v jednej veci a v druhej môže byť jeho sebavedomie zas na bode mrazu. Dnes však nechcem riešiť sebavedomie ako také, ale len konkrétny typ sebavedomia. A spolu s ním aj materskú intuíciu. Pretože tá je podľa mňa v materstve ako takom úplne najdôležitejšia. 

Neviem čím to je, ale moje materské sebavedomie bolo už v tehotenstve na celkom vysokej hodnote. Čo sa o mojom sebavedomí ako takom, napríklad čo sa týka (v jednom konkrétnom období tehotenstva) výzoru, povedať nedá. A práve preto si myslím, že jedno s druhým nemá veľa spoločného. Aj keď som si svoje tehotenstvo neužívala, pretože som sa necítila dobre a ani na môj vzťah s Viktorom nemalo úplne najlepší efekt, ako matka som sa už vtedy cítila skvelo. So Sárou som sa cítila spätá a zžitá už keď bola v brušku a keď sa narodila, pociťovala som to ešte stokrát viac. 

Verila som si pri nej vo všetkom na 100%. Už počas tehotenstva som nevidela dôvod stresovať sa kvôli pôrodu, alebo kvôli tomu, čo príde potom. A aj keď som si sem-tam prečítala nejaký článok, alebo som vytiahla Viktora na predpôrodný kurz, aj tak mi bolo jasné, že sa budem riadiť najmä svojou intuíciou. 

Myslela som si, že to tak má každá matka, no časom som zistila opak. Či už z toho, čo mi písali alebo sa ma pýtali niektoré dievčatá na internete, alebo z mojich skúseností v pôrodnici. Keď mi dali Sáru prvý krát do náruče, necítila som neistotu z toho, že by som nevedela, ako ju držať, alebo ako s ňou manipulovať. Všetko mi to bolo také prirodzené. Keď ma odviezli z pôrodnej sály na izbu a bola som chvíľu bez nej, cítila som sa nesvoja, no akonáhle mi ju priniesli, bolo zas všetko fajn. Ukázali mi ako ju prebaliť a odvtedy som ju prebaľovala už len ja, alebo Viktor. Bez nejakých myšlienok o tom, či to robím správne, alebo nie. Proste som vedela, že to robím správne. Všetko nám išlo tak nejak od ruky, prirodzene. Prebaľovanie, prezliekanie, kojenie, umývanie .. preto ma napríkald pobavil článok, ktorý som prednedávnom spomínala na instagrame, v ktorom sa písalo, že každá mladá mamička si na prvé kúpanie svojho dieťaťa po príchode z pôrodnice zavolá svokru, alebo mamu, lebo sa kúpať bojí. Čo to je prosím vás za nezmysel? Presne takéto priblblé články a reči privádzajú mamičky k tomu, aby si neverili, nepočúvali svoju intuíciu a len sa zbytočne kvôli všetkému stresovali. 

Prekvapilo ma, keď som videla moje spolbývajúce v pôrodnici vystresované z toho, keď mali svoje deti prvýkrát samé prebaliť. Že som im musela pomáhať. Mne to prišlo ako banalita, niečo úplne prirodzené a niekomu inému to prišlo ako stresujúca situácia, ktorej sa báli. 

A čím dlhšie máme Sárku s nami, tým viac si uvedomujem, aké dôležité je počúvať moju vlastnú intuíciu. Internet je plný rôznych poradní a článkov, z ktorých je užitočných a odborných naozaj len minimum. A nehovorím, že je zlé si ich čítať, niekedy vedia pomôcť - ale nedá sa na ne spoliehať, držať sa len ich a riadiť sa nimi. Pretože to by sme sa zbláznili. Takisto je na internete kopec samozvaných odborníkov, ktorí veľmi radi mudrujú. Ako človek, ktorý na sociálnych sieťach prezentuje nielen seba, ale aj svoju rodinu, som často terčom týchto mudrlantov. "Dávaj dieťaťu čapicu!" a "Také malé dieťa musí nosiť ponožky!", prípadne "Musíš jesť mäso keď chceš kojiť" - to je len pár príkladov toho, čo sú rady, ktoré dostávam. A viete čo? Nie, ďakujem. Nestojím o ne. Ja sama viem, či moje dieťa ponožky potrebuje, alebo nie. A či musím jesť mäso, alebo nie. Verím svojej intuícii a zatiaľ sa mi to vždy vyplatilo. 

Zatiaľ sa mi len raz stalo, kedy som od svojej intuície odbočila a počúvala som namiesto nej Sárinu doktorku - a dopadlo to katastrofálne! Sára síce priberá v norme, no ona by chcela, aby priberala via. Niečo medzi 200-250g týždenne. A ževraj si ju mám prikladať každú pol hodinu, ak je hore. Viete ako to dopadlo? Sára začala odmietať prsník, pretože ju to vyslovene obťažovalo, keď som ju tak často prikladala. Odkedy sa znovu riadim svojou hlavou a tým, čo cítim že je pre nás správne, tak zas papá tak, ako predtým. 

Preto by som veľmi rada apelovala na všetky matky, alebo budúce matky, ktoré dočítali až sem - počúvajte svoj vnútorný hlas, svoju intuíciu a verte si! Vy samé viete najlepšie, či je pre vás a vaše deti to pravé orechové. To, čo môže byť správne pre nás, nemusí byť správne pre vás. Moje dieťa možno čiapku nosiť nepotrebuje, vaše možno áno. Pre nás môže byť vhodné kojiť len na požiadanie, pre vás zas každú hodinku. Alebo každých 5 hodín. Alebo pre vás môže byť vhodné kojiť a prikrmovať zároveň. Môže pre vás tiež byť vhodné nekojiť vôbec a spoľahnúť sa na alternatívy ako je napríklad dojčenské mlieko, napríklad od Sunaru. Skúste niekedy vyhnať z vašej hlavy všetko čo vám narozprávali vaše mamy, doktorky, alebo múdre diskutérky z internetu a riaďte sa tým, čo vám hovorí vaša intuícia. Každá ju máme, no nie vždy sa s ňou vieme spojiť a vypočuť ju vtedy, keď je to najviac treba. Ja viem, že pri tom pretlaku a strese sa to niekedy zdá byť nemožné, no keď sa chce, tak sa dá. 

Ak ste dočítali až sem, tak vám veľmi pekne ďakujem. Dúfam, že vám tento článok niečo dal. Ja som sa ho rozhodla napísať už dávno, no až po našej menšej "kojokríze" (video) som pochopila, aké je to pre mňa vlastne dôležité. 

7 comments:

  1. Ano, pekny clanok a suhlasim s tebou, ale vsetko ma dve strany. Ked je zena prvykrat mama, je len clovek, nie je lekar, nie je psycholog, nie je laktacna poradkyna, nemoze vediet vsetko. Myslim, ze nie vsetky taketo komentare, ktore od ludi dostavas su myslene v zlom. Napr. mozno ti tvoja intuicia hovori, ze Sara nepotrebuje ponozky ale niekto kto vie viac o tom ako funguje detsky krvny obeh a imunita alebo riesil rovnaku vec podla svojej intuicie a nedopadlo to dobre, ti chce poradit, lebo dospely vnima teplo inak ako babatko, ktore nema tolko pohyby. S tym kupanim je to tiez tak, ze niektora zena proste od zaciatku vie ako na to nejakej inej treba pomoct, lebo by mohla babtku ublizit. Intuiciou sa riad it je naj, ale nic nie je zle na Tom si nechat od niekoho poradit. Obcas sa stane ze mama nechcene ublizi alebo uskodi babtku, lebo sa riadila podla svojej intuicie (zlomenina, prechladnutie, SIDS), takze to netreba tak zovseobecnovat. Bohuzial, ty na vsetko take reagujes ako na utok. ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikde som predsa nenapisala, ze je zle si nechat poradit, ved aj na instagrame sa casto rada spytam na radu napriklad ;) mimochodom, nie vsetko beriem ako utok, ale ked ma niekto blbe poznamky blbym tonom, tak to nie je rada, ale blba poznamka;D viacna tu temu si mozes precitat tu: https://www.nasklee.com/2018/08/internetovi-mudrlanti-hateri.html?m=1

      Delete
    2. Iba vtedy ti moze niekto napisat nejaku radu ked sa spytas?? skoda ze si to nepochopi la nedokazes prijat ani dobre mienene rady ani kritiku, dost blba vlastnost pre blog era nemozes nazor aspon akceptovat ked uz si z toho nic nevezmes zakazdym to zacnes strasne riesit aby ti potom ludia pisali pochvalne komentare Posobis ako clovek dost zahladeny Sam do seba stale len ja ja ja Ale to uz je od temy... Predtym som ta rada sledocala teraz ide s kazdym clankom alebo skor s kazdym komentarom ktory nie je podla tvojich predstav uroven dost dole vacsina podla mna radsej ani neda uprimny kome tar lebo vie ze ako by si to reagovala

      Delete
    3. Opat: Nic take som nenapisala, pochopila si to zas po svojom. Tym ze sa pytam o radu som ti chcela len ozrejmit, ze si nemyslim, ze viem vsetko najlepsie a rada sa poradim aj s inymi ;) Ale z rypavych komentarov o tom ze preco je mala casto len v plienke a ze by “mala nosit ponozky” (ziaden argument preco, cize len buzeracia) si radu nevezmem, lebo v nich ziadna nie je - simple as that. Jednoducho mam svoje hranice a ked na mna zacne niekto brechat, tak si to nenecham. Toto je moj blog, moj priestor a ked sa mi nejaky komentar nezda, nemam pravo nanho zareagovat odpovedou? Nema to fungovat tak, ze ja napisem clanok a tym to pre mna konci. Ked mam co dodat, alebo mam potrebu sa obhajit, tak to spravim. Ano, mohla by som to ignorovat, alebo mazat take komentare - ale to niesom ja. Diskusia je podla mna normalna vec, ale mam dojem ze tieto komentare pisu ludia, ktori diskusiu v realnon zivote nevyhladavaju a ked to pride vo virtualnom, tak sa zlaknu. A ja stale nechapem co je na diskusii zle :)

      Delete
  2. Ja ešte mamina nie som a dúfam, že raz v budúcnosti sa ňou stanem :) Ja obdivujem všetky "nové" maminy, ktoré sa ničoho neboja a všetko robia tak prirodzene.. ja mám zo seba pocit, že ja budem práva tá matka, ktorá bude zo všetkého vystresovaná a najviac sa bude báť, aby tomu malému drobcovi neublížila :D No uvidíme ako to bude, keď to raz príde aj v mojom živote :)

    IVANNA THE BLOGGER



    ReplyDelete
  3. Hneď od začiatku tohto článku som čakala, kedy dôjde na tie ponožky 😂😂😂 Ako internet je super vec, aj kadejaké fóra, lebo vďaka tomu vieme mať odpoveď na akúkoľvek otázku do pár sekúnd, a aj chápem niektorých ľudí, ktorí chcú poradiť, ale tiež nemám rada, keď sa niektorí hrajú na expertov; a ešte viac nechápem ľudí, ktorí ti dookola píšu, že máš Sáre dávať ponožky, hoci si stokrát povedala, že jej ich dáš vtedy, keď uznáš za vhodné 😂 Podľa mňa je strašne dôležitá aj formulácia, lebo je veľmi veľký rozdiel medzi poučovaním a radením.
    Ale je super, že sa nenechávaš ovplyvňovať ostatnými - či už je to v tých ponožkách alebo s radami od doktorky. A hoci už nad sebou vidím, že niektorí v tom už vidia len to najhoršie, ja ťa za to len obdivujem - podľa mňa vie matka vždy najlepšie, čo je pre dieťa dobré a čo nie. Takže nenechaj, aby ti do toho niekto kecal ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ja to musím spomenúť vždy, lebo je to dokonalý príklad, aj keď teraz sa k tomu pridalo aj to, že "prečo ju mám stále v plienke" :D Ale smejem sa na tom, lebo čo iné mi ostáva? Presne ako vravíš - na formulácii neskutočne záleží a je to v podstate aj základ toho, ako ja na konkrétny komentár zareagujem. Ale veľa ľudí si zjavne neuvedomuje, že online by sa mali vyjadrovať rovnako slušne, ako v reálnom živote ..

      Ako ja nehovorím, že si nenechám poradiť v ničom, to by som samozrejme klamala .. ale v niektorých veciach proste dôverujem viac svojej intuícii, ako radám niekoho iného.

      Ďakujem za komentár, som strašne rada za ľudí ako ty, ktorí ma proste chápu a nemajú potrebu moje slová prekrúcať to nejakých nezmyslov :D ❤

      Delete

Fun

Education

Podcasts