Search This Blog

by Petra Dzvoníková

August 10, 2018

AKO OBLIEKAŤ SVOJE DIEŤA?


Toto je otázka, ktorou sa zaoberá každá nová mamička. Niektorá viac, niektorá zas menej. Ja sa radím do tej druhej kategórie a priznám sa, že ma to pred pôrodom až tak nezaujímalo. Sáre som nekúpila ani jediný kúsok oblečenia, veľa sme toho podedili a dostali. Samozrejme, že som často pokúkavala po tom, čo by sa mi páčilo, ale povedala som si, že tie peniažky by sme mohli využiť na niečo zmysluplnejšie, čo ešte nemáme. Na druhej strane som však celkom náročná v tom, čo sa mi na deťoch páči.

Nepáči sa mi klasické obliekanie dievčat do ružovej (zaujímavé je, že pri chlapcoch mi tá modrá nevadí, ak to nie je taká tá baby blue). Mám veľké šťastie, že veľké percento vecí, ktoré sme podostávali, zodpovedá môjmu vkusu. Ktorý sa mi však celkom ťažko vysvetľuje, haha. Nemám rada niektoré farby, iné mi však nevadia. Nemám rada zvieratkovské vzory, ale niektoré mi nevadia. Nemám rada kvietky, ale  istom prevedení mi nevadia. Viem, je to asi mätúce. Nejakým zázrakom sa však naozaj podarilo väčšine ľudí, od ktorých sme podostávali pre Sáru ako darček oblečenie, môjmu vkusu ulahodiť.

Úprimne, úplne "najsafe" sú veci jednofarebné, bez vzorov. Biele, šedé, béžové, alebo čierne (ktorých však pre malé deti veľa nieje). Občas si ale ulietam aj na nejakých zvieratkovských vzoroch, ak nie sú príliš farebné, alebo prekombinované. Napríklad táto súprava dojčenského oblečenia, ktorú mám zo stránky mimulo.sk ma oslovila, pretože je bielo-šedá a sovička na nej nie je príliš výrazná. Zároveň je k nej však aj čiapočka, ktorá je tak trochu uletená, so sovími ušami a také niečo zas celkom môžem. Čo poviete, nie je v nej rozkošná? Aj keď sa mi "tak trochu" zdá, že sa jej veľmi nepáči.


No ale prejdime z tej vizuálnej stránky aj k tej druhej, pretože aj to je vec, nad ktorou si mnoho nových mamičiek láme hlavu. Na internete nájdeme kopec rád, ako treba bábätká obliekať. A ako to už s internetovými radami býva, každá je iná a každá je samozrejme tá najsprávnejšia. A viete čo? Všetko sú to blbosti. Pretože každé dieťa je iné a každé má iné potreby. Áno, aj čo sa týka oblečenia! Niektoré deti znášajú teplo lepšie, ako iné a niektoré zas zimu. Niektorým deťom vyhovuje byť v noci v zavinovačke, niektoré zas potrebujú mať ruky na voľno.

Ak by som niekomu mala poradiť, tak by som si odpustila také tie (najmä na internete) obľúbené kecy typu: malé deti by mali nosiť ponožky a čiapočku, alebo malé deti treba zakrývať troma vrstvami prikrývok. Povedala by som jediné: Počúvajte svoju vlastnú intuíciu, sledujte vaše dieťa a zžite sa s ním a s jeho potrebami. Odsledujte si, v čom sa cíti najpohodlnejšie. Ja som dostala jednu veľmi praktickú radu hneď po Sárinom narodení a v začiatkoch, keď som ešte nemala taký dobrý odhad: Či je bábätku teplo/zima zistíte podľa teploty vzadu na krku. Môže mať chladnejšie ruky, aj nohy, ale pokiaľ má teplo vzadu na krku, tak je jej dobre. Tým som sa od začiatku riadila a úplne najviac mi to pomohlo odhadnúť, do čoho ju kedy obliekať.

Ako to máte vy? Aké oblečenie sa vám na deťoch páči najviac? 

4 comments:

  1. Co se týče miminek a oblečení je mi to vpodstatě jedno. Mám jak bílé a světlé barvičky, třeba nude tak i růžovou :) snažím se něco kupovat i v univerzální barvě, jelikož budu chtít druhé mimčo tak kdyby náhodou kluk. :)

    ReplyDelete
  2. To o tom krku som ani nevedela a to mám 4 baby :D diky za radu :) Ja som pri prvom tiež nakúpila biele, sivé, béžové a neutrálne veci aj pretože sa mi to páčilo ale aj preto lebo nám nevedeli povedať či bude chlapček alebo dievčatko ale tak som rada. Teraz už pri 4 synčekovi mám fakt len minimum oblečenia a polku čo som za tie roky dostala či kúpila som podarovala. A som nesmierne rada lebo aspoň nemám bordel. Sárinka je krásna :)

    ReplyDelete
  3. Môžeš ju nechať kľudne holú ale ponožky by mala mať. Od nôh ide najväčšia zima a v budúcnosti to moze spôsobiť rôzne ochorenia, čím nechcem strašiť ale môže mať problémy s močovým mechúrom i keď teraz sa zdá že je to v poriadku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je tvoj názor, ja mám iný názor :) Určite jej nebudem dávať v 25 a viac stupňoch ponožky.

      Delete

Fun

Education

Podcasts