Search This Blog

by Petra Dzvoníková

May 13, 2018

ZAPÍJANIE NARODENIA DIEŤAŤA


Najspokojnejšia som, keď sme spolu len ja, on a Whiskey (pes) a nemusíme takéto témy vôbec riešiť ♥ 

Prvý krát som počula o "zapíjaní narodenia dieťaťa" pred približne dvoma rokmi, keď mi jeden kamarát rozprával o tom, ako bol piť s niekým, komu sa v ten deň narodilo dieťa. Bola som zmätená. Nikdy predtým som o tomto zvyku nepočula a veľmi dobre si pamätám, že som sa ho vtedy pýtala, že či to je normálne, že chlap sa ide ožrať s kamarátmi, zatiaľ čo žena je v pôrodnici s novorodencom a spamätáva sa z pôrodu. Mne to totiž normálne neprišlo a stále nepríde. 

Možno to súvisí s tým, že v mojej rodine sa alkohol nepil a nepije a preto som o takýchto zvykoch doma nikdy nepočula a tým pádom mi prídu cudzie. Možno je to tým, že si pôrod, ale aj "popôrodie", predstavujem ako rodinnú udalosť. Tým samozrejme nemyslím to, že chem mať v pôrodnici celú svoju rodinu. Myslím si však, že by to mal byť čas, ktorý by sme mali stráviť spolu. Ja, manžel a bábätko, ak to okolnosti umožňujú. Nie nadarmo som sa rozhodla pre pôrodnicu, kde sú návštevné hodiny od rána do večera a ak to umožňuje kapacita nemocnice, môže tam manžel prespať. A patrične si za to priplácam. Neviem si totižto predstaviť, že by som bola v cudzom prostredí, odkázaná iba na pomoc cudzích ľudí, po takej emočne namáhavej udalosti ako je pôrod. Viem, veľa žien to zvládlo a je to viac-menej normálne, keďže väčšina slovenských pôrodníc funguje presne takto, ale ja osobne si to teda neviem a ani nechcem predstaviť. 


A preto pre mňa jednoducho neprichádza do úvahy, že by môj manžel išiel chlastať s kamarátmi, zatiaľ čo ja by som bola v nemocnici. Úprimne? Mám z toho veľmi podobné pocity tým, ktoré som mala, keď sme riešili tému rozlúčka so slobodou (video). To nepríjemné zvieranie v žalúdku (aj keď to vlastne môžu byť len braxton-hicks kontrakcie, haha) a odpor. Nedokážem pochopiť, čo je na tomto "zvyku" dobré a pozitívne. Nechápem, prečo na ňom muži trvajú. A presne tak, ako pri rozlúčke so slobodou, trvajú na tom oveľa viac tí ostatní, teda kamaráti, ako sám ženích, či otec dieťaťa. 

Ďalšia vec je to, že nepoznám snáď ani jednu ženu, ktorá by s týmto zapíjaním bábätka bola úplne v pohode. Schválne, ak sa medzi vami taká nájde, napíšte mi váš názor do komentu, alebo do súkromnej správy na instagrame, veľmi rada si prečítam aj opačný názor na túto vec. Od žien v mojom okolí počúvam len negatívne postoje a to aj napriek tomu, že niektorých sa to týkalo 25, či 30 rokov dozadu. Tak potom načo to je dobré?

Prečo sa muži radšej nevenujú zodpovednejším a zmysluplnejším aktivitám? V prípade, že môžete byť so ženou v pôrodnici, buďte tam. Pomáhajte jej, podporujte ju. Ak do pôrodnice nemôžete, buďte doma, zariaďte, že byt bude čistý a voňavý, keď sa doňho žena s bábätkom vrátia. Kúpte jej niečo pekné, zaobstarajte k jej príchodu kvety, či balóny. Navarte, alebo aspoň objednajte dobré jedlo. Pozariaďujte organizačné veci, ktoré treba vybaviť - lekárku, úrady, .. Jednoducho, vykonávajte aktivity, ktoré by vašu ženu potešili a ktoré sú nápomocné. Také, o ktorých keď jej poviete, poteší sa. Verte mi: ak jej poviete, že ste sa boli opiť s kamarátmi, tešiť sa z toho veľmi nebude.

Neviem. Neviem, akú to má pointu, nerozumiem, načo to je dobré a proste to neuznávam. A prosím, nechoďte na mňa s kecmi, že to je "aby bolo bábo zdravé". Lebo tieto slovenské výhovorky pri každom type chlastania sú podľa mňa akurát tak trápne. Tak isto ako "lebo sa to tak robí". Ale môj názor na ľudí, ktorí radi používajú výhovorku "lebo sa to tak robí", tu radšej rozvíjať ďalej nebudem. Ak je toto jediný argument, na ktorý sa niekto zmôže, tak sa s ním nemám o čom baviť.

No, trošku som sa tuším na záver príspevku rozčúlila. Chcem však dať von moje negatívne pocity a emócie a zdieľať ich s vami, pretože je to pre mňa taký filter a ako som už veľakrát spomínala, aj terapia. Uvidíme, či mi v tomto prípade tento článok pomôže, alebo či nakoniec budem natáčať aj video, v ktorom sa rozčúlim už tak poriadne. Asi to závisí najmä od môjho manžela a jeho prístupe k tejto téme, čím je "to" bližšie.

EDIT

Niekedy mi na vyjadrenie názoru stačí jeden kratší článok a vec je z mojej strany uzavretá. Myslela som si, že tak to bude aj pri téme zapíjania narodenia bábätka, o ktorej som pred pár dňami zverejnila článok. Nechcela som to rozpitvávať do detailov, keďže mám s týmto "zvykom" problém z podobných dôvodov, z akých neuznávam rozlúčky so slobodou. A o tých som sa už dosť obšírne vyjadrovala vo videu (ktoré je zatiaľ najsledovanejšie na mojom kanáli). Ukázalo sa však, že o tému je oveľa väčší záujem, ako som si pôvodne myslela - ako zo strany ľudí, ktorí so mnou súhlasia, tak aj zo strany tých, ktorí môj názor nezdieľajú. 

Po tom, čo som strávila celý deň odpovedaním na správy na instagrame a facebooku a na komentáre pod článkom, som si uvedomila, že mám predsa len ešte niečo na srdci. A tak som sa rozhodla natočiť video, v ktorom som túto tému ešte raz spracovala. V ten istý deň som ho zostrihala a postujem ho priamo aj sem, na blog. 



17 comments:

  1. tiež nejako nechápem význam zapíjania novorodenca... ale beriem to tak, že niekto si skrátka rád nájde akúkoľvek zámienku, aby sa ožral :D čo mne teda vôbec nevonia a určite niečoho takého nikdy nebudem súčasťou...

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiež to chápem tak, že je to proste len zámienka sa ožrať a práve preto sa s tým proste neviem stotožniť.

      Delete
  2. :( neviem prečo ste ženy k nám mužom tak neempatické. Stále len tie vaše pocity a nálady. Prečo sa nespýtaš aj mužov na názor a pýtaš sa len n ten žensky? Čo má muž večer sedieť pri telke a variť parky s gulášom a čakať že za 3 dni keď ženu pustia tak si ho zohrejú a dajú pri balónoch? Je to mužský zvyk, spôsob ako sa odventilovat a pustiť emócie že žena aj dieťa sú zdravé, tešiť sa s kamarátmi. Ráno kľudne môže ísť muž na úrad a žiadny problém. Každý má svoj mozog, názor a tak ako sa to tebe nepáči, inému sa môže. Nikto nemáme patent na pravdu a ani by nikto nemal druhému kázať čo má robiť pokial to neohrozuje rodinu atd. Amen ženy, teraz do mna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neviem odkiaľ máš, že sa pýtam len na ženský názor, keď celý môj názor prezentovaný v tomto článku je založený na množstve rozhovorov práve s mužmi, ktorí majú potrebu pre toho môjho muža túto aktivitu organizovať. Nemyslím si, že má sedieť pri telke a variť párky s gulášom. Myslím si, že (v našom prípade) má byť so mnou v pôrodnici, keďže si priplácame za túto možnosť alebo (v prípade že žena rodí v štátnej) má povybavovať potrebné veci a zariadiť, aby byt nevyzeral sko svinčík, keď sa žena s dieťaťom z pôrodnice vrátia domov. Aby sa žena po návrate mohla venovať naplno dieťaťu a nemusela tráviť prvé dni, nevyspatá, čistením bytu po manželových opijášoch ;) Je pekné, že sa takto chce "odventilovať a pustiť emócie", ale zamyslel si sa nad tým, že aj žena by sa možno chcela odventilovať a pustiť emócie? Myslíš, že v pôrodnici sa to dá? A myslíš, že keď sa vráti do svinčíku, tak jej to prospeje? Muži sa môžu ventilovať a púšťať emócie 9 mesiacov, počas ktorých žena túto možnosť nemá. Ani po pôrode túto možnosť nemá. Ale hlavne že chudáčik chlap sa odventilovať môže a nedajbože mu v tom žena chce brániť, lebo ho chce mať po svojom boku!

      Nemyslím si, že tu niekto niekomu niečo káže. Kázať a zakazovať môžem môjmu dieťaťu a keďže môj manžel nie je moje dieťa, nič mu nezakazujem. To však neznamená, že keď s niečím nie som stotožnená, tak nevyjadrím svoj názor. Na to snáď právo mám ;)

      PS: Takisto si myslím, že je obrovský rozdiel medzi pripitím si na narodenie a chľastaním, resp. bytím 3 dni v liehu, ako to praktikuje obrovské množstvo slovenských mužov.

      Delete
  3. Ja som rodila v UK, kde je uplnou samozrejmostou, ze manzel je pritomny pri porode a zostava so zenou v nemocnici aj po porode. Tu sice matka zostava v nemocnici len jednu noc, ale moj muz bol cely celucicky cas pri nas (aj v noci).. vsetci traja spolu, rodina, nadherne intimne chvilky, dojatie. Inak si to ani neviem predstavit. Zena potrebuje po porode svojho muza pri sebe ako nikdy predtym. Su to emotivne, hlboko intimne a krasne (ale aj velmi tazke a narocne) chvile, ktore sa maju prezit spolu. Chlap, ktory sa dobrovolne o to pripravi a uprednostni popijanie s chlapcami, je necitlivy, neempaticky.. resp. zije este v socializme, kde zena ulohy (sama odrodit dieta) a muza (radujme sa, veselme sa s kamaratmi) bola pevne definovana spolocnostou, ale pritom je to tak hlupe a necitlive. Ja byt muz tak chcem byt so zenou a dietatkom nonstop.. jednak jej pomoct v casto nelahkych chvilach a jednak byt svedkom prveho dietatkovskeho zivnutia, otvorenia ociek, kojenia a vlastne vsetkeho.. to je silna emocia jak prasa.. nahradit to poharikom s kamaratmi je fakt (z mojho pohladu) nezmysel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evi, sama by som to lepšie nenapísala. Vo vyspelejších krajinách je to bežné, tak ako píšeš a presne tak by som si to aj ja predstavovala. Tieto komunistické zvyky, ktoré sa udržiavajú u nás (či už medzi mužmi ako takými, alebo v pôrodniciach s ich pravidlami že žena je izolovaná 4 dni od okolitého sveta aj s bábätkom) sú nezmyselné. Preto som rada, že my sme našli kompromis vďaka Sanatóriu Koch, ktoré je niečo medzi tým slovenským a zahraničným systémom.

      Delete
  4. Nie je nic na tom zle,ist s kamaratmi do baru alebo spravit mensiu oslavu a dat si par drinkov.Tak isto ako buduca matka aj zodpovedny buduci otec nesie zodpovednost ,stres,a tuzobne ocakavanie narodenie zdraveho potomka do rodiny. Ak vsetko dobre dopadne buduci otec ma pravo sa podelit sa s radostnou novinou s kamaratmi, presne tak ako zene prinalezi pravo prveho fyzickeho kontaktu s dietatom. ( samozrejme pri normalnom porode) . Berem to ako samozrejmost ,aj ked neholdujem alkoholu kazdy den ba do konca ani kazdy meiac.Takze ano vypit ale s rozumom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veľmi nerozumiem tomu, čo má pohárik s kamarátmi spoločné s prvým fyzickým kontaktom s dieťatom, možno som ale len nepochopila, ako to myslíš. Osobne si myslím, že podeliť sa o radosť s kamarátmi sa dá aj inak ako s alkoholom. Žena by sa možno tiež chcela podeliť o radosť s kamarát(ka)mi, túto možnosť však nemá. Či aj to by bolo v pohode, že by šla týždeň po pôrode do baru so mesta, alebo by si zorganizovala oslavu a dieťa by nechala "na krku" mužovi? Treba sa na to pozerať z oboch strán a najmä si myslím, že dôležité je robiť kompromisy. Tak ako žena možno spraví kompromis v tom, že bude akceptovať, že si dá manžel pohárik s kamarátmi, tak muž môže spraviť kompromis v tom, že na ten pohárik pôjde mesiac po pôrode a nie kým je žena v pôrodnici.

      Delete
    2. Sorry, že sa sem trepem, ale nemôžem sa prestať smiať :D Žena má právo na prvý fyzický kontakt s dieťaťom a muž má právo na zapíjanie? Mám to chápať tak, že muž preto nemá právo na prvý kontakt s bábom, lebo mu to žena odopiera, a preto si muž zaberá právo na zapíjanie? Ako nechcem byť zlá, ale toto je najstupídnejšia výhovorka, akú som kedy v živote počula :D

      A Petush, tvoje odpovede na takéto priblblé komentáre sú jednoducho úžasné. Neviem, ako si dokážeš zachovať chladnú hlavu a nevykričať sa na takýchto ľudí. Máš u mňa obrovský obdiv :D

      Delete
    3. @bee. pýtala som sa môjho manžela, či mi nevie vysvetliť, ako mohla byť táto časť komentu myslená. Predsa len, možno by jej ako muž porozumel - na instagrame mi už viacero žien písalo, že nechápu, čo má jedno s druhým. Bohužiaľ, ani manžel mi to nevedel nijak zmysluplne vysvetliť, takže ak nám to nevysvetlí autor komentáru, asi budeme tápať v dohadoch.

      Delete
  5. Moja najmladšia sesternica teraz oslávila dva roky, takže v celej našej rodine bolo pôrodov dosť, no ani ja som nevedela, že existuje nejaká tradícia ako zapíjanie :D Lebo my narodenie nezapíjame, ale oslavujeme - keď sa mamička vráti z pôrodnice, tak pár dní po narodení bábätka sme vždy robili takú malú oslavu, kde bola hlavne rodina + pár rodinných známych a kamarátov. Ale popravde, skutočne som nepočula o zapíjaní narodenia a úplne ťa preto chápem - lebo je to jednoducho hlúpe :D Koniec-koncov, čo majú nejakí kamoši dočinenia s narodením bábätka? Jasné, čerství rodičia sa chcú o svoje šťastie podeliť so všetkými, ale nemôže to počkať pár dní? Prvé chvíle s dieťatkom by mali byť iba medzi rodičmi, respektíve s blízkou rodinou - a nie s fľašou alkoholu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiež to bola pre mňa novinka, keď som to prvý krát počula. Presne ako píšeš - ak, tak to treba osláviť v malom kruhu rodiny, keď už sa matka s bábätkom vrátia z nemocnice. Kamaráti s tým, ako vravíš, nemajú v podstate nič spoločné. Ako som píslaa vyššie, myslím si, že je to skôr výhovorka na to, aby sa mohli ožrať, ako to, že by sa reálne tešili z toho že niekomu inému s narodí dieťa a chceli by to "osláviť".

      Delete
  6. Chcem sa podeliť o svoje úžasné svedectvo o tom, ako som sa vrátil svojmu manželovi môjho života späť, chcem povedať ľuďom na svete, že je to skutočné kúzlo kúziel online a je mocné a pravé, Volá sa Baba Wale Wiseman, On pomáhal nedávno som sa spojil s mojím manželom, ktorý ma vyhodil, keď som sa obrátil na Wisemana, vrhol mi kúzlo lásky a môjho manžela, ktorý povedal, že so mnou nemá nič spoločné, zavolal ma a začal ma prosiť. Pre každého, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Wiseman ponúknuť aj akékoľvek druhy pomoci, ako je znovuzjednotenie manželstva a vzťahu, liečenie všetkých typov chorôb, súdnych prípadov, kúzla tehotenstva, sme teraz veľmi spokojní s naším vlastným. Wiseman si ho uvedomuje, ako veľmi sa milujeme a potrebujeme. Tento človek je pre skutočných a good.he môže tiež pomôcť vám opraviť váš rozbitý vzťah. Mal som svojho manžela späť! Bolo to ako zázrak! Žiadne manželské poradenstvo a robíme veľmi dobre, v našom milostnom živote. Kontaktujte tohto veľkého muža, ak máte akýkoľvek problém s trvalým riešením
    prostredníctvom e-mailu: babawalewiseman01@gmail.com
    WhatsApp: +2348129806153

    ReplyDelete
  7. Dobrý deň všetci! Chcem svedčiť o tom, čo robil OGUNAMEN v mojom živote. po 4 rokoch manželstva stratil manžela inú ženu. Mali sme krásne manželstvo, ale začal vzťah s pracovníkom, ktorý ho prenasledoval. Žije ďaleko od svojej práce a odmietol so mnou hovoriť alebo prísť domov. Bol som tak zdevastovaný a ťažko som si poradil. Veľmi som sa bál a potreboval pomoc. Keď som jeden deň prechádzal internetom, narazil som na komentár od Amber, ktorý navrhol, aby jej doktor OGUNAMEN pomohol vyriešiť jej manželské problémy, obnoviť porušené vzťahy a tak ďalej. Cítil som, že by som mal skúsiť. Kontaktoval som ho a on mi urobil kúzlo. O 28 hodín neskôr prišiel ku mne manžel a ospravedlnil sa za chyby, ktoré urobil, a sľúbil, že to už nikdy neurobí. Odvtedy sa všetko vrátilo do normálu. Ja a moja rodina žijeme opäť šťastne spolu .. Vďaka Dr. OGUNAMENOVI. Ak potrebujete kúzlo kúzlo, ktoré môže obsadiť kúzlo, ktoré skutočne funguje, navrhujem, aby ste ho kontaktovali. Nesklame vás. Dávam vám 100% záruku, že vám pomôže. Jeho email ugbegundenger@gmail.com Vďaka Dr. OGUNAMEN.

    ReplyDelete


  8. NALIEHAVO, EFEKTÍVNE LÁSKOVÉ ČAROVANIE, ABY SOM RÝCHLO ZÍSKALI EX ZADARMO A ZACHRÁNILI SVOJE MANŽELSTVO.! Kontakt: Volám sa GLAUCIA. Keď som čítal online svedectvo o tom, ako DR.OGHEGHE, najväčší a najsilnejší kúzelník kúziel, pomáha prinavrátiť rozvodu manžela EX LOVER. Zaujímalo by ma, ako to môže byť pravda, pretože mnohí ma v minulosti sklamali bez toho, aby z toho vyplynul akýkoľvek výsledok. Len som nechal prejsť príspevok a presunul sa na fórum. Na moje upozornenie znova, niekto zverejnil a povedal, že je testovaný a dôveryhodný kúzelník. Po prečítaní pošty to bol ten istý muž DR.OGHEGHE, o ktorom hovorila. Takže nemám inú možnosť, ako skutočne skontrolovať, ako pracuje. Bol som úplne zničený, keď ma opustil môj milovaný manžel. Bolo to, akoby sa celý môj svet stratil v smútku a bolesti. Viem, že to znie divne, ale zo všetkých kúzelníkov, ktorých som kontaktoval, bol jediný, kto vo mne vyvolal dojem, že je taký pravdivý a dôveryhodný. Viac ako jeho slová priviedol späť môjho manžela a splnil všetky moje želania. Teraz je verný, venuje sa mi, každú nedeľu mi ponúka kvety a často chodíme do kina a reštaurácie. môj manžel za mnou prišiel a ospravedlnil sa za krivdy, ktoré urobil, a sľúbil, že to už nikdy neurobí. Odvtedy sa všetko vrátilo do starých koľají. Ja a moja rodina žijeme opäť šťastne spolu .. Budem navždy vďačná za to, že som svoj život zmenila z pekla na nebo! Verím, že kto potrebuje pomoc, mal by sa k nemu dostať o pomoc. Nech ťa Boh aj naďalej používa na záchranu narušeného vzťahu. Pre každého, kto má manželské problémy, problémy s rozvodom, stratené milenky alebo akékoľvek problémy súvisiace so vzťahmi, môžete kontaktovať DR.OGHEGHE zázraky dokonalého čarodejníka prostredníctvom e-mailovej adresy: (ogheghen@gmail.com)

    ReplyDelete
  9. Krásná fotka! To bříško ti moc sluší!
    https://rozimyworld.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Áno, môžem súhlasiť s tým, že niektoré takzvané kúzla sú podvod, pretože som sa pred pár týždňami stala obeťou, pretože som bola taká netrpezlivá, aby som priviedla späť svojho milovaného manžela Andreu, ako mám vedieť, že niektoré kúzla sú podvod? toto, keď s nimi začnete komunikovať prostredníctvom e-mailu alebo Whatssapu a neexistuje žiadny dôkaz, že vaša práca bola vykonaná tým, že ste vám ukázali fotografie prierezu ich chrámom počas procesu kúzla lásky alebo požiadali kúzlo, ktoré vám povedalo, čo máte robiť doma, proces kúzla lásky musí byť praktické odriekať prísahu aj v osobnom voľnom priestore doma. Kúzlo lásky Drigbinovia je skutočný, pretože vám povie, ako si sami vytvoriť kúzlo lásky vo svojom domácom vonkajšom priestore v noci, keď všetci ostatní spia vo vašom dome, potom vám Drigbinovia dá pokyny, ako by mala fungovať modlitba s kúzlom lásky. bez toho, aby ich rušili alebo požadovali viac peňazí. Takto sa oddelíte od falošného kúzla lásky a skutočne dobre fungujúceho kúzla lásky. Zisťujem to sám a funguje to pre mňa po pár modlitbách v mojom dome, Drigbinovia mi hovorí všetko, čo bolo potrebné urobiť. Presne som dodržiavala všetky jeho pokyny a ďalšie dva dni mi môj bývalý manžel Anton volal, vrátil sa ku mne v ten istý týždeň, keď bola modlitba za kúzlo lásky hotová. to je veľká pravda Využil som túto príležitosť a odporučil som kanál kúziel lásky Drigbinovia každému, kto hľadá správneho interpreta kúziel lásky, aby urýchlene priviedol späť svojho bývalého partnera lásky doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp na +12162022709 alebo Viber +12066713285 ďakujem všetkým za odchod čas na čítanie a prajem všetko dobré a veľa šťastia v milostných vzťahoch / svadbách. Boh ti žehnaj.

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts