Search This Blog

by Petra Dzvoníková

June 10, 2018

CVIČENIE V TEHOTENSTVE


Pred nedávnom som sa vás na instagrame pýtala, či by ste mali záujem o článok o cvičení v tehotenstve a musím sa priznať, že som bola veľmi prekvapená z odozvy. Čakala som, že sa do ankety zapoja maximálne moje tehotné followerky, ale ukázalo sa, že téma zaujíma naozaj obrovské spektrum ľudí. Tak vám teda napíšem, ako a prečo som sa rozhodla začať v tehotenstve cvičiť a ako som našla to "pravé orechové" pre mňa. Druhov tehotenských cvičení je naozaj veľa, známejšie sú napríklad tehotenská jóga, alebo tehotenský water aerobic, no ja sa budem venovať len tomu môjmu, pretože s inými nemám skúsenosti. 

Keď som zistila, že som tehotná, veľmi rýchlo som si uvedomila, že je na čase začať sa hýbať. V detstve som sa venovala mnohým športom, ale časom prišli iné záľuby, napríklad blogovanie, škola začala byť ťažšia a ja som sa všetkých svojich pohybových aktivít vzdala. Okrem toho, viac ako šport ma v tej dobe zaujímalo chodenie von (rozumej: piť), diskotéky a podobne .. A tak prešlo mnoho rokov, kedy som sa športu venovala len počas telesnej na strednej škole a v soboty som chodievala plávať. 



Odkedy sme sa s Viktorom dali dokopy, z času na čas som sa na nejaký šport dala, napríklad na bedminon, ktorý som si veľmi obľúbila. V tehotenstve som však hrávať nemohla a tak som si začala zisťovať, aké cviky vlastne môžem robiť, čo je vhodné, čo nevhodné. Na youtube je toho kopec a tak som aj ja začala cvičiť pomocou youtube videí, doma. Píšem "začala", ale pravdou je, že som tak cvičila raz, maximálne dvakrát. Cvičiť sama doma proste nie je pre mňa. Vlastne ani cvičenie sama v posilke nikdy nebolo pre mňa, aj tomu som istú dobu asi pred troma rokmi, dávala šancu. 

A tak som otvorila google a začala som hľadať nejaké cvičenie pre tehotné v Bratislave. Medzi prvými som narazila na stránku Bellykick a hneď ma oslovila. Štúdio Bellykick vedie Vladka, ktorá má vyštudované účiteľstvo telesnej a etickej výchovy a kurzy sú rozdelené na: II trimester, III trimester, tehotná s dieťaťom a cvičenie pre čerstvé mamičky. Jeden kurz trvá 4 týždne (teda 4x 1 hodina) a stojí 35 Eur, čo je podľa mňa super a primeraná cena.

Ja osobne som začala chodiť tuším v 14. týždni, čiže na začiatku druhého trimestra a som veľmi rada, že som sa k tomu dokopala. Musím sa priznať, že niekedy mi prišlo ťažké sa prekonať a ísť, najmä ak som mala náročný deň v práci, alebo keď som mala celý týždeň každý večer program. No u mňa je to najmä o zvyku a tak akonáhle sa z toho stal zvyk, ani ma nenapadlo, že by som tréning chcela vynechať, pokiaľ to nebolo kvôli chorobe, alebo ak sme niekam cestovali.

Asi najčastejšia otázka, ktorú sa ma ľudia pýtajú je tá, o aké cvičenie sa vlastne jedná. Čo tam vlastne robíme? Často neviem, ako odpovedať. Proste cvičíme. Cvičíme s činkami (1-3kg), s balančnými pomôckami, ako je napríklad bosu, sem-tam využívame fitlopty, expandery, overbally. Takisto však precvičujeme relaxáciu, dychové cvičenia, cievnu gymnastiku, kegelove cviky.

Niektoré hodiny sú náročnejšie, napríklad keď sa sústredíme najmä na cvičenie nôh, vtedy nám Vlaďka rada dáva zabrať. Iné sú zas také oddychovejšie, napríklad keď používame fitlopty. Vtedy síce cvičíme napríklad aj s činkami, ale tým, že celý čas sedíme na fitloptách, nie je to až tak náročné. Na fitloptách skúšame aj rôzne úľavové pozície, ktoré sa nám zíde poznať napríklad počas 1. doby pôrodnej.

Tu sú fotky rôznych typov cvičení. Fotili sme priamo v štúdiu Bellykick u Vladky. Samozrejme, cvičení je ešte oveľa, oveľa viac, tieto mi však najviac utkveli v pamäti. 




cvičenie s činkami - tricepsy, bicepsy, ramená



cvičenie s overballom a drepy na balančných pomôckach


úľavové pozície na fitlopte

Každopádne, ako veľmi sa "narobíte", záleží v konečnom dôsledku len a len od nás samých, keďže si volíme vlastné tempo a keď nevládzeme, tak proste zvoľníme. Ja dávam pomalšie tempo len pri cvičení tricepsov, to z duše nenávidím.

Osobne si neviem predstaviť svoje tehotenstvo bez tohto cvičenia. Myslím si, že ten pohyb mi neskutočne prospel a naučila som sa na akúsi rutinu, ktorú by som si chcela uchovať aj po pôrode a šestonedelí. Okrem toho, že si vždy dobre zacvičím a cítim sa dobre, pretože robím niečo prospešné pre svoje telo a pre bábätko. Zároveň si dobre pokecám, či už s trénerkou Vlaďkou, alebo dievčatami, ktoré trénujú so mnou. Predsa len, je fajn mať aspoň jeden deň v týždni, kedy sa stretávate s niekým, kto prežíva to čo vy a vymeníte si rôzne poznatky, nehanbíte sa pýtať ani na tie najzvláštnejšie tehotenské chute, či záľuby a ešte si aj spolu dobre zacvičíte.

Jednoznačne teda odporúčam, ak vám to zdravotný stav dovoľuje, v tehotenstve cvičiť. Či už sa rozhodnete pre cvičenie tohto typu, alebo v poslednej dobe veľmi populárnu tehotenskú jógu, či plávanie, jednoznačne to aspoň vyskúšajte! 

4 comments:

  1. je super, že sa aj tehuľky hýbu a existujú pre ne takéto kurzy :) my sme zrovna dnes s tehotnou kamoškou konštatovali, že je to fajn, no netreba to preháňať (videla som totižto akési video na Insta, kde nejaká fitnesska s bruškom totálne tvrdo makala a až mi za ňu prišlo zle, že či sa o to bábo nebojí...)

    Sabi z blogu Beautiful savage
    GIVEAWAY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úplne s tebou súhlasím. Síce každý musí vedieť, čo jeho telo znesie (moje by teda nejaký hard workout nezvládlo), ale netreba to ani podceňovať, ani preháňať si myslím :)

      Delete
  2. To je úplne skvelé! Ďalší bod, za ktorý ťa mega obdivujem, už len keď viem, že väčšinou tehotné ani nevychádzajú z domu (s nadsázkou, chápeme) a ty dáš toto :O Budem sa opäť opakovať, no ak jedného dňa, nesmierne rada sa tebou nechám inšpirovať! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. ♥ ♥ ♥ Ani nevieš, ako ma tieto tvoje komenty vždy potešia!

      Delete

Fun

Education

Podcasts