Search This Blog

by Petra Dzvoníková

June 3, 2018

ACH, TIE PLASTY ..


Ahojte! V porovnaní s tým, o čom väčšinou píšem, bude tento článok trochu nezvyčajný. Kým začnem písať o sebe, chcem sa niečo spýtať aj vás. Triedite odpad? Nosíte si na nákupy vlastné tašky? A čo kupovanie ovocia, zeleniny, či minerálky v plastoch? 

V poslednej dobe mám pocit, že sa o ochrane životného prostredia, najmä teda čo sa týka enormnej spotreby plastov a dôsledkov, hovorí snáď všade. Ja mám rôznych postov na túto tému plný instagram a takisto aj facebook. A myslím si, že je to fajn. Ak mám byť úprimná, veľa o tejto téme neviem a preto som vďačná, keď narazím na nejakú novú informáciu, prípadne inšpiráciu v tom, ako prispieť mojou maličkosťou k menšej spotrebe plastov a ochrane životného prostredia. Napríklad také triedenie odpadu beriem ako samozrejmosť, pretože sme ho s rodičmi praktikovali odkedy si spomínam. Keď sme sa presťahovali do domu, pridali sme k našim košom - papier, plast, sklo a zmiešaný odpad - aj záhradný kompost na bio odpad. A aj napriek tomu, že už s rodičmi nebývam, snažím sa toto triedenie odpadu praktikovať aj teraz, v našom byte s Viktorom. Nehovorím, že sa nám to vždy 100% darí, ale myslím, že sa stále zlepšujeme. Osobne by som na balkón najradšej dala aj kompost na bio odpad, ale myslím, že ešte dlho potrvá, kým na to manžela prehovorím. Možno si budem naozaj musieť počkať, kým sa presťahujeme do rodinného domu. 

No a čo sa týka tých plastov v obchode, som ešte totálny začiatočník. Kým som nevidela u iných influenceriek, ako nakupujú ovocie bez toho, aby ho balili do plastových sáčkov, ani ma nenapadlo, že je vlastne taká možnosť. A tak som sa tým začala riadiť, vždy sa snažím vziať z domu pár tašiek, aby som nemusela kupovať nové a jednoducho viac vnímam, čo všetko je balené v plaste a keď je možnosť, snažím sa plast nevziať.





Asi najviac plastov spotrebujeme v našej domácnosti na minerálkach. Obaja totiž milujeme také tie poriadne sýtené minerálky a sme ochotní si po tie poriadne zájsť kľudne aj k susedom do Rakúska. Od konca druhého trimestra som však bola nútená prestať ich piť, keďže z nich nafukuje. Mimochodom, to je niečo, čo som si dovtedy nikdy neuvedomila. A tak som začala piť vodu bez bubliniek. A pri takej mi naozaj príde zbytočné kupovať plastové fľašky, keď nám tečie dobrá voda ako z vodovodu, tak aj z našej americkej chladničky. Preto som sa už nejakú tú dobu obzerala po fľaši, ktorú by som si vedela jednoducho naplniť vodou a nosiť si ju všade so sebou. Predsa len, napĺňať tie klasické plastové fľaše z obchodov viackrát sa ževraj nemá, pretože tieto plasty uvoľňujú akési škodlivé látky (ako vravím, nie som expert, takže konkrétnejšie vám to tu asi nenapíšem). 

O to nadšenejšia som bola, keď ma oslovil e-shop ecodesign.sk na spoluprácu. V tomto obchode majú totiž presne také fľaše, ako som hľadala a tak som si veľmi rýchlo vybrala jednu z chladiacich, ktoré sú na leto úplne ideálne. Má objem 700ml, čo je pre mňa úplný ideál (menej ako 500 by bolo v mojom prípade neakceptovateľné), je ekologická a šetrná k životnému prostrediu. A úprimne? Zamilovala som si ju. Náchadza sa v nej aj chladiaci prvok, do ktorého môžete napustiť vodu a dať ho zachladiť do mrazničky. Pred odchodom z domu ho namontujete naspäť do fľaše a budete ju mať pekne zvnútra extra vychladenú. Ja tento prvok síce využívam len sem-tam, pretože máme v americkej chladničke aj zásobník na ľad a čapujem si ho odtiaľ rovno do fľašky, myslím si však, že je to skvelá vec, najmä takto v lete. Táto fľaša sa okamžite stala mojím partnerom na dlhšie venčenie a verím, že sa mi bude hodiť najmä pri prechádzkach s kočíkom, keď už bude Sára na svete. 


Aj keď Viktor ešte nie je zástancom takejto alternatívy minerálok, myslím, že časom si niečo podobné zadováži aj on, resp. nechá mňa zadovážiť niečo také jemu. Zatiaľ sa teším z toho, že akceptuje moje rôzne výmysly pri nakupovaní ovocia a zeleniny, keď sa snažím vymyslieť, ako vziať a odvážiť veci bez toho, aby som ich musela dávať do plastových sáčkov. A takisto že akceptuje moje striktné a niekedy dosť despotické triedenie odpadkov. 

Mimochodom, na spomínanom e-shope ma zaujali aj takzvané Joco Cups. Sú vyrobené zo skla a obalené v silikóne, aby ste z nich mohli piť aj teplé nápoje a sú dostupné v mnohých farbách, takže to by bola po tejto fľaši moja druhá voľba. Jeden pre mňa a druhý pre Viktora. 

Čo vy a ochrana životného prostredia? Ak by ste pre mňa mali nejaké praktické rady, ako ešte by som mohla prakticky prispieť aj ja, dajte mi vedieť! 


1 comment:

  1. Tešila som sa na tento článok. Pred pár rokmi som bola ako ty, ale potom (vlastne ani neviem kedy presne) nastal zlom a plasty pomaly vylučujem. Na nákupy si nosím vlastné tašky, vrecúška na ovocie a zeleninu, na pečivo, ak je alternatíva ako niečo kúpiť bez plastu - kúpim to. Minerálky nepije a plastové slamky veľakrát odmietam.
    Odporúčam niekedy zájsť k Dobrožrútom, majú milý zero waste starter pack pre začiatočníkov.

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts