Search This Blog

by Petra Dzvoníková

May 8, 2018

MOJE TEHOTENSKÉ DO'S AND DON'TS

Ahojte! Nedávno som natočila video, v ktorom som hovorila o pár DO's & DON'Ts tehotenstva. V skratke, spísala som si pár vecí, ktoré som v tehotenstve robila správne a odporučila by som ich aj ďalej a pár vecí, ktoré bpli zbytočné, alebo ktoré ľutujem. Určite je toho viac, čo by sa dalo napísať a som presvedčená, že každé tehotenstvo je iné a preto so mnou nebudete vo všetkom súhlasiť. Toto sú moje poznatky a ja veľmi dúfam, že aspoň niekomu pomôžu. Tu sú v skrátenej, písomnej verzii. Na konci článku nájdete aj spomínané video.



DO'S


Cvičenie: Toto je jedna z najlepších vecí, ktoré som pre seba a pre bábätko v tehotenstve mohla urobiť. Športu som sa venovala "za mladi", ale počas strednej školy som sa vzdala aj toho posledného - tanca. Musela som sa viac venovať škole a začala som takisto blogovať, chodiť von .. a tak išiel šport bokom. A nikdy som sa k športu tak naozaj nevrátila. Keď som však otehotnela, bolo mi jasné, že sa musím začať zdravšie stravovať a začať sa hýbať. A tak som si začala koncom prvého trimestra hľadať nejaký kurz cvičenia pre tehotné a našla som štúdio Bellykick. Ako presne cvičíme vám poviem už čoskoro v separátnom článku. Je to však naozajstné celotelové cvičenie, len s tým rozdielom, že je prispôsobené pre tehotné. 

Počúvanie samej seba: Počúvanie svojho tela a svojej intuície sa mi počas tehotenstva osvedčilo. Ako vaše telo, tak aj bábätko, si vypýtajú to, čo potrebujú. To sa týka jedla, spánku, cvičenia, relaxu. Je ľahké stratiť sa v tej mase informácií, povolení a neodporúčaní, ktoré sú všade okolo nás. Či už na internete, alebo nám ich povie nejaký samozvaný expert. Čo máme jesť, čo nesmieme jesť, čo máme precvičovať, koľko máme spať, že sa nemáme kúpať .. Preto odporúčam počúvať najmä svojho lekára a svoje telo. 

Komunikácia: Komunikujte. S partnerom, s vaším okolím, s ďalšími tehuľkami. Komunikujte o vašich radostiach a o vašich strastiach, komunikujte o všetkom možnom. O tom, ako sa cítite, veľa sa pýtajte a zdieľajte vaše pocity najmä s vaším partnerom. 

Tehotenské oblečenie: S tehotenským oblečením to vôbec netreba preháňať. Čo však jednoznačne odporúčam sú tehotenské nohavice, tehotenské legíny a tehotenské pančušky. Takisto neuškodí ani tehotenské tielko, teda najmä ak ste letné tehuľky. A v poslednej dobe si neviem vynachváliť elastické maxišaty. V mojom prípade nie tehotenské - elastický materiál je však základ. Snažím sa nájsť najmä také, ktoré budem môcť využívať aj na kojenie. 

Pôrodné priority: Myslím si, že je veľmi dôležité vyjasniť si čím skôr, čo sú naše pôrodné priority. Na čom nám záleží. A snažiť sa nájsť ideálne riešenie. V mojom prípade mi záležalo najmä na tom, aby som mohla byť s bábätkom, ale aj s manželom. Takisto chcem, aby ma mohli navštevovať priamo na izbe a kedykoľvek. Chcem ľudský prístup, chcem aby so mnou sestričky a lekári komunikovali. Preto som sa rozhodla pre o niečo drahší pôrod v sanatóriu Koch. Viem však, že iné mamičky majú iné priority, napríklad to, aby mala pôrodnica čo najmodernejšie vybavenie, prípadne aby bola plne vybavená všetkým potrebným v prípade komplikácií. Potom sú tu mamičky, ktoré preferujú skôr alternatívne metódy pôrodu. Preto si myslím, že každá z nás by sa mala o možnostiach informovať a čím skôr si utriediť v hlave, čo sú jej požiadavky na pôrod. 

Príprava (s oteckom): Odporúčam! Všetkými desiatimi. V prvom rade si myslím, že absolvovať psychofyzickú prípravu na pôrod by mala každá žena, pretože sa tam dozviete kopec nových a užitočných informácií. Verte mi, aj keď si myslíte, že o pôrode ste si naštudovali všetko, stále je niečo, čo vás môže prekvapiť. Ja som na týchto workshopoch prijala obrovské množstvo informácií a som rada, že sme mali možnosť chodiť na ne aj s Viktorom. Myslím si, že aj preňho to bolo kopec nových informácií, ktoré nám pomôžu zvládnuť pôrod spoločne. 

Starať sa o seba: Pre niekoho možno nepodstatná banalita, pre mňa veľmi dôležitá vec. Keď som mala také horšie obdobie v rámci tehotenstva, súviselo to síce aj s tým, že som pribrala a nevedela som sa s touto svojou novou (a snáď dočasnou) podobou vyrovnať a zároveň aj s tým, že som sa na istý čas zanedbávala. Tým myslím oblečenie, makeup, vlasy .. až keď som si začala dávať (takmer) každý deň záležať na tom, ako vyzerám, začala som sa cítiť lepšie. Teda, neuveriteľne mi pomohli ako vaše neskutočné komplimenty, tak aj úprimný rozhovor s Viktorom. Ak by som sa však istú dobu nezanedbávala, asi by to moje sebavedomie nekleslo tak hlboko, ako kleslo. Takže ako posledný DO vám jednoznačne radím, aby ste sa o seba v rámci možností starali a dali si na výzore záležať aj v tehotenstve - budete sa cítiť lepšie! (Článok a video na túto tému)

DON'TS


Choroba: Jednoznačne odporúčam dávať si pozor na choroby. Osobne som sa týmto riadila celú zimu, pretože napríklad minulý rok som bola v zime snáď trikrát chorá. Tie choroby sa síce skôr viazali na pracovný burnout, ale tak či tak - bola som opatrná. A keď sa vonku oteplilo, akosi som prestala byť opatrná. A nie len ja, ale aj moje okolie, bohužiaľ. Tak sa mi podarilo nakaziť sa od sesternice v mixe s totálnym vyčerpaním z výletovania do Berlína a poviem vám, že liečenie sa v tehotenstve je 100x náročnejšie, ako liečenie sa za "normálnych" okolností. Takže si dávajte pozor a vyhýbajte sa chorým, aj keď vám budú tvrdiť, že sú už zdraví. Alebo ako som už spomínala medzi "Do's" - dôverujte svojej intuícii. 

Príliš skoré nakupovanie: Skoré nakupovanie tehotenského oblečenia sa nevypláca, verte mi! Mám odskúšané oboje. Aj neskoré nákupy, v mojom prípade tehotenských riflí, aj príliš skoré - kopy zbytočných vecí. Samozrejme, nebola som nadšená, keď som bola istý čas odkázaná na nosenie legín. Ale aspoň som si dôkladne vybrala tehotenské rifle, ktoré nebývajú najlacnejšou záležitosťou a dokonca som oboje, ktoré mám, kúpila v zľavách. Na rozdiel od riflí mám však kopec zbytočného oblečenia - tričiek, ktoré som na sebe mala maximálne raz, dvakrát a sú ohavné, teplákov, ktoré naozaj nemám kam nosiť a aj na doma mi prídu smiešne .. a mohla by som toho menovať aj viac, ale myslím, že chápete, čo chcem povedať. Je ľahké sa pustiť do tehotenského nakupovania hneď, ako zistíte, že "ste v tom". Ale na začiatku vôbec neviete, aké veľké nakoniec budete a čo budete potrebovať. Ja som si veľa vecí kúpila už zo začiatku a úprimne, ani polovicu z nich som na sebe ešte nemala a asi ani mať nebudem. 

Skrývanie pocitov: Zo začiatku tehotenstva som bola opatrná v tom, ktoré svoje pocity som hovorila na hlas. Často sa mi zdalo, že nemám právo cítiť sa tak, ako sa cítim, alebo že by som sa nemala sťažovať, pretože ma aj tak nikto nepochopí. Časom som si však uvedomila, že sa musím zdôveriť, v mojom prípade vám, a cítim sa lepšie. Preto vám radím nedusiť v sebe to, čo cítite a všetko dať von. Či už si to spísať sama pre seba na papier, alebo sa posťažovať manželovi, partnerovi, vášmu rodičovi, kamarátke .. Keby som neskrývala svoje pocity, veľmi by som si zo začiatku pomohla. 

DO & DON'T


Tehotenský vankúš: Vankúš som mala zaradený v kategórii don'ts, pretože ja ten svoj nepoužívam, resp. nie na to, na čo je určený. Keď som sa však na instagrame pýtala, čo sú také vaše "do's", väčšina z vás mi napísala práve tehotenský vankúš. Napriek tomu si myslím, že má svoje pre aj proti. Je drahý a dá sa často nahradiť klasickými vankúšmi, z ktorých jeden máte pod hlavou, druhý pod bruškom a tretí medzi kolenami. Ak spíte na boku. Ak spávate na bruchoboku, ako ja, tak ho potrebovať nebudete a vystačíte si s perinou a vankúšom pod hlavou. Ja som svoj tehotenský vankúš síce používala, ale naozaj len chvíľu a nie som si istá, či úplne tak, ako sa používať má. Napriek tomu som rada, že ho mám, pretože ho využívam na gauči keď pracujem na počítači a určite ho využijem ako na kojenie, tak aj na polohovanie bábätka na gauči. Ak by ste predsa len rozmýšľali nad kúpou tehotenského vankúša, jednoznačne odporúčam investovať do verzie plnenej guličkami, aby ste si vankúš čo najviac mohli prispôsobiť. 

Na záver pripájam aj videjko, v ktorom sa k vyššie uvedeným bodom vyjadrujem trochu obšírnejšie:



3 comments:

  1. super článok aj videjko :) už sa desím toho, keď sa táto téma dotkne aj mňa :D:D

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    ReplyDelete
  2. pekný článok :) musím ti povedať, že podľa fotiek na Instoši ti tehotenské maxišaty neuveriteľne seknú ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts