Search This Blog

by Petra Dzvoníková

May 6, 2018

AKO (NE)SPOLUPRACOVAŤ S BLOGERMI



Keď som sa nad touto témou začala zamýšľať, mala som v pláne natočiť pár instastories, kde by som sa k nej vyjadrila a to bolo všetko. Nechcela som však len tak bľabotať prvé, čo ma napadne a tak sa rozhodla spísať si pár bodov a takisto sa spýtať iných blogerov, youtuberov a influencerov na instagrame, aké sú ich negatívne skúsenosti týkajúce sa spoluprác s firmami. O chvíľu som mala toľko spísaného, že som si uvedomila, že na instastories by bolo tejto témy škoda a preto som sa rozhodla spracovať ju ako v článku, tak aj vo videu. Video pridám na blog samozrejme tiež, keď ho budem mať spracované.


PODCEŇOVANIE HODNOTY BLOGEROV


Toto je tá hlavná vec, ktorá nás, blogerov, trápi asi najviac. Firmy až príliš často podceňujú hodnotu toho, čo robíme a takisto hodnotu dosahu našich príspevkov. Budem konkrétna. Často sa mi stane, či mi nejaká firma napíše, že by mi chceli poslať produkt za cenu toho, že o produkte napíšem článok na blog, samozrejme s fotkami a k tomu pridám ešte dva výstupy na instagrame a samozrejme aj v instastories. A verte mi, to je ešte ten lepší prípad, pretože sú aj firmy, ktoré vám neponúknu ani ten produkt, ale len zľavu naňho. Máte si ho sami kúpiť a samozrejme vykonať s ním všetko, čo som spomenula vyššie. Áno, samozrejme, je fajn dostať niečo zadarmo alebo dostať na niečo zľavu. Ale treba si uvedomiť, že tá reklama, ktorú za to od nás firmy požadujú, stojí čas a námahu. Príprava jedného článku, alebo často aj len jedného postu na instagrame, vie byť namáhavá. Najmä, ak má byť výsledok kvalitný. Verte mi, každá blogerka, ktorá to s blogovaním myslí vážne, si dá na obsahu záležať a trávi nad jeho tvorbou naozaj veľa času. Nehovoriac o tom, že takmer všetky "tooly", ktoré na tvorbu potrebujeme, nás stáli často nemalé peniaze. Predtým, ako sa bloger dá na spoluprácu s nejakou firmou, by si mal prehodnotiť, koľko času a námahy mu žiadaný typ spolupráce zaberie a s ohľadom napríklad práve na časový faktor, si vypýtať aj tomu zodpovedajúcu sumu ako honorár. Samozrejme, treba brať do úvahy aj to, aké veľké publikum bloger má a odvíjať sa aj od toho.

NEPROFESIONALITA


Ďalším bodom s viacerými "podbodmi" je neprofesionalita. Neprofesionálny prístup firiem má rôzne podoby, z ktorých pár uvediem v tomto článku. Vlastne aj prvý bod je istým spôsobom prejav neprofesionality, no tu uvediem skôr také konkrétne "maličkosti".

1. NEOSLOVOVANIE BLOGERA MENOM

Základná chyba, ktorú robia mnohé firmy je to, že neoslovia blogerku menom. Osobne som práve na takéto malé detaily vysadená, pretože som pracovala vo sfére podpory zákazníkom a takéto veci pre mňa vždy boli samozrejmosťou a základom. Pokiaľ píšete nejakej blogerke, s ktorou chcete spolupracovať, oslovte ju menom. Tým pádom jej dáte pocit, že máte záujem konkrétne o ňu a dáte jej istý pocit výnimočnosti. Automaticky teda stúpne jej záujem s vami spolupracovať. Druhá dôležitá vec je to, aby ste ju oslovili správnym menom. Už pár krát sa mi stalo, že ma firma oslovila nesprávnym menom a priznám sa, že ma to vždy podráždilo. Samozrejme, chápem, že chyba sa stať môže a preto to neberiem nejak extra tragicky, ale vždy na to danú firmu upozorním. A z následnej reakcie viem veľmi dobre vyčítať, či sa jedná o chybu, alebo či firma vlastne ani poriadne nevie, kto som.

2. NEUDANIE KONKRÉTNYCH PODMIENOK/POŽIADAVIEK

Napísať blogerke v štýle "páči sa nám váš blog/instagram, mali by ste záujem spolupracovať" je to najjednoduchšie, čo môžete spraviť, no je to neprofesionálne. Ak chcete spolupracovať, mali by ste mať konkrétnu predstavu o tom, akým spôsobom a za akých podmienok. Samozrejme, je v poriadku sa spýtať, či má blogerka inú predstavu, alebo návrhy, ale v prvom rade by ste to mali byť vy - klient - kto už v prvej správe ozrejmí, o čo konkrétne by mal záujem. Urýchľuje sa tým celý priebeh riešenia prípadnej spolupráce a blogerka vidí, že máte seriózny záujem a viete, čo od nej vlastne chcete, či je vaša predstava realistická a ako vás prípadne "usmerniť", akým smerom by sa spolupráca podľa jej predstáv mohla uberať. Takisto by ste mali konkretizovať, čo si od spolupráce sľubujete a či budete chcieť nejaké štatistiky - tým myslím napríklad insights k danému postu, k danej instastory. Príklad: Cez emaily sa s blogerkou dohodnete na tom, že jej pošlete produkty a ona ich prirodzene zakomponuje do svojich instastories, s tým, že spomenie, od akej značky produkty sú. Môže sa jednať napríklad o beauty produkty, ktoré predstaví svojmu publiku pomocou krátkeho makeup tutoriálu na instastories. Produkty jej pošlete, ona splní tieto dohodnuté podmienky a vy jej napíšete, že chcete, aby vám poslala screenshoty každej instastories aj so štatistikami. Takisto sa jej spýtate, či má predstavu, ako ďalej produkty odpromuje. Takéto požiadavky jednoducho nie sú fér. Pokiaľ sa firma dopredu nedohodne na tom, že jej blogerka pošle výstupy z jednotlivých postov, nemá právo ich žiadať. A takisto nemá právo žiadať žiadne ďalšie posty. A už vôbec nie, ak sa jedná o bartrovú spoluprácu.

3. NEUDANIE DEADLINE-U

To isté platí aj pre deadline. Ak máte predstavu, do kedy by ste chceli, aby blogerka váš produkt odpromovala, musíte sa s ňou na tom dopredu dohodnúť. Nie je fér nedohodnúť si žiaden time frame a neskôr ju naháňať a žiadať od nej, aby napríklad "do týždňa" bol článok publikovaný. Vy totiž neviete, v akej situácii sa nachádza, či má momentálne kapacitu a či nie je váš produkt až "x-tý" v rade. Verte mi, ak si firma dopredu dohodne konkrétny dátum, je to výhodnejšie ako pre ňu, tak aj pre blogerku.

3. NEINFORMOVANOSŤ O BLOGERKE

Toto je vlastne jeden z dôvodov, prečo som sa tento článok rozhodla písať. Neskutočne ma irituje, keď ma osloví firma, ktorá absolútne netuší, o čom na blogu píšem, prípadne, v akej životnej situácii sa nachádzam. A nie som v tom sama - toto bola jedna z vecí, ktoré mi napísali aj iní influenceri, keď som sa k téme spoluprác dotazovala na instagrame. Uvedomte si, že keď blogerku na spoluprácu ako firma oslovujete, mali by ste mať prehľad o tom, o čom píše. Ak chcete, aby pre vás zverejnila post na instagrame, naštudujte si jej instagram. Nepíšte len tak, "na blind". Je to nezmysel a akurát tak budete v očiach blogerky vyzerať ako, s prepáčním, idiot. Príklad: Ponúkať tehotnej blogerke testovanie prípravkov na chudnutie, bieliacich pást, alebo žiadať od nej reklamu na pivo! To sú tie extrémnejšie príklady. Takisto by som však zvažovala aj to, od akého typu blogerky budete chcieť aký typ reklamy. Príklad: Ak ste obchod s bio stravou, je pre vás pravdepodobne výhodnejšia spolupráca s blogerkou venujúcou sa téme zdravá výživa, ktorá má 5000 followerov, ako s blogerkou, ktorá sa venuje téme beauty, ale má 10000 followerov.

4. NEODPISOVANIE NA EMAILY

Ďalšia z vecí, ktoré ma vytočili na toľko, že som sa rozhodla pre napísanie tohto postu. Začnem rovno s príkladom. Firma napíše blogerke, že by mala záujem spolupracovať. Blogerka na druhý deň odpíše, že by mala záujem. Firma sa týždeň, dva, neozve. Potom napíše, že teda dobre, spolupracujme, že blogerka má poslať adresu na zaslanie produktov. Blogerka na druhý deň odpíše a o firme ďalšie dva či tri týždne nepočuje, produkty takisto nikde. Bohužiaľ, toto sa stáva častejšie, ako by ste si mysleli. Ešte horší prípad je ten, keď firma blogera osloví (prípadne bloger ich), dohodnú sa na spolupráci, no firma sa už nikdy neozve. Produkt nepríde. Spolupráca sa nekoná. Ono ani tak nejde o to, že sa spolupráca nakoniec nekoná, ale o ten nedostatok komunikácie. Keby sa firma ozvala a napísala by, že predsa len nemá na spoluprácu budget, alebo že sa spolupráca nemôže z nejakého dôvodu konať, je to stále prijateľnejšie a pochopiteľnejšie, ako keď sa už neozve vôbec. Aj keby sa jednalo o veľkú firmu, s ktorou bloger naozaj túži spolupracovať, verte mi, po takejto skúsenosti si spoluprácu do budúcnosti dobre premyslí.

5. NEREAGOVANIE NA KRITIKU

Toto nesúvisí priamo so spoluprácami, ale s reakciami firiem ako takých na negatívny feedback. Už veľakrát sa mi stalo, a nie len mne, že som napríklad prostredníctvom instastories kritizovala nejaký produkt, prípadne servis nejakej značky a označila som ju tam a tá značka mi na tú instastory reagovala srdiečkom. Nič, len srdiečko. Viete čo to v preklade znamená? Že si ani nedala tú námahu, pozrieť sa, čo na instastory hovorím, alebo prípadne prečítať si ten kratučký text, ktorý pri danej story je. Úprimne, to už by bolo lepšie neodpísať nič a aspoň by nebolo také očividné, že daná firma alebo značka absolútne nemá záujem vypočuť si, čo si o jej produktoch vlastne myslíme.

Určite je ešte mnoho ďalších vecí, ktoré by som v tomto článku mohla spomenúť, no toto sú tie hlavné, ktoré iritujú mňa a takisto aj tie, ktoré mi spomínali iní influenceri. Nevylučujem však, že ak toho bude viac, čo ma napadne, bude mať tento post aj ďalšiu časť.

UPDATE: Na tému som natočila aj trochu obšírnejšie videjko



7 comments:

  1. Naprostý souhlas, díky za tenhle článek! <3

    ReplyDelete
  2. Výborne spracovaný článok, ja síce ešte toľko skúsenosti nemám, ale viem si živo tieto situácie predstaviť.
    Mne sa nedávno stala situácia kedy som ešte veľmi konštruktívne na odpoveď ako som bola spokojná s produktom, napísala, že ma sklamala kvalita a, že keby mi príde ako zákaznikovi produkt v tejto hodnote okamžite ho vrátim. Čakala som hocičo, ale určite nie ignore od firmy. Ale poškodili si sami sebe, nakoľko teraz nevedomky šírim túto negatívnu skúsenosť ďalej známym.

    THE NOELA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Oh áno, to je tiež klasika, ignorovanie negatívnej kritiky. A máš pravdu, presne toto si neuvedomujú, že nie len že človek potom povie známym o tom, že bol nespokojný s produktom, ale spomenie aj nespokojnosť s prístupom danej firmy. Bohužiaľ, na Slovensku tie firmy často nemajú taký ten základný common sense čo sa zákazníckeho servisu týka

      Delete
  3. Super článok!! Mám rada tieto backstage články z oblasti blogovania, len či si to tie firmy aj čítajú :) Stalo sa mi už všetko zo spomínaného, no musím uznať, že čo sa týka dlhšej komunikácie s klientmi, chápem, že majú toho veľa a nemajú čas alebo zabúdajú odpisovať. Stáva sa to aj mne, kedy o spolupráci nie som okamžite rozhodnutá, nechám si email na porozmýšľanie a po týždni ho objavím, že som naň zabudla reagovať :D
    Drew's Beauty

    ReplyDelete
  4. Skvělý článek. Doufám, že se dostane do rukou těm pravým lidem :)

    Gabux

    ReplyDelete
  5. Ahoj,

    super video, ale chcem sa trochu zastať daných firiem (nie som firma, ale spolupracujem s roznymi v ramci svojej prace, ktora nema s blogovanim ani PR nic spolocne):
    Je bohuzial normalne, ze cim vatsia je firma, tym dlhsie trva, nez sa v nej nieco rozhodne a schvali, vsetko musi ist cez milion komisii, casto az do zahranicia, ak sa jedna o pobocku, preto dohodnutie spoluprace netrva tyzden, ale mesiace. A preto su emaily casto dost oneskorene. To ale isto neospravedlnuje cloveka, ktory ta kontaktuje a uz sa neozve, aby aspon danu situaciu vysvetlit...

    S tym suvisi aj fakt, ze firmy obvykle najimaju externe zdroje ludi, aby pre nich nieco robili, a najcastejsie su to prave PR zalezitosti a soc. media. Cize to, ze urobis negativnu kritiku na IG a oznacis tam danu firmu sa vedenie tej firmy casto vobec nedozvie, pretoze dotycny (obvykle student), ktory Ti to srdce dal, s nou nema vela spolocne, len za poplatok reaguje na oznacene prispevky. A kedze je to zle platene a "narocne", tak najjednoduchsi zposob je samozrejme emotikon, aby prekazal, ze "udrzuje kontakty".
    Takze bohuzial, to ci je dana firma dobra alebo nie a ake ma "sposoby" nezavisi casto az tak na nej, ako na ludoch (a kvalitnych fakt nie je lahke najst). Cim vatsia firma, tym komplikovanejsie pomery a neosobnejsi pristup, a cim viac externistov maju, tym laxnejsi pristup mozes cakat...

    A taktiez, co si vela bloggerov neuvedomuje, ked Ta oslovi nejaka firma, v 90 % Ta neoslovuje dana firma, ale jej externy zastupca (aka PR manazer z uplne inej firmy), ktory si len potrebuje "odskrtnut" svoje zavazky a je mu v podstate jedno, akym zposobom. Preto tie neosobne emaily a neznalost blogera. Kvalitu /uroven jeho prace dana firma vatsinou nekontroluje, ta len potrebuje vidiet nejake vysledky v tabulkach...
    Vsetko je to o ludoch a ich urovni, bohuzial malokedy clovek narazi na fakt profesionalny pristup :-(

    To len pre objasnenie situacie :-) Vobec mi pride ako zazrak, ze sa na SK a v CR firmy uz prebrali a su ochotne za spoluprace aj platit...
    Nech sa darí!

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts