Search This Blog

by Petra Dzvoníková

April 26, 2017

LIGHTENING DARK BROWN HAIR AT HOME



Weeeeell, hello there! Hello from an almost blonde Petush. What can I say? I felt like it was time for a change and therefore, I decided to give it a go and do something new to my hair. And what is on there now was definitely the desired result, but I will tell you more about that later. Overall, I am happy with the result, but am still planning to change it up a little. If you want to know some more about how it all went and what I did to achieve this color, click on "read more". 


Ahojte! A to ahojte vám hovorí takmer blond Petush. No, čo vám na to poviem? Cítila som, že nastal čas na zmenu a preto som sa rozhodla niečo spraviť s vlasmi. Síce to nie je to, čo to pôvodne malo byť, ale ja som spokojná. Viac o tom ako to celé chcelo byť vám poviem neskôr. Vlásky si takéto plánujem chvílu nechať a potom ich chcem opäť trošku zmeniť. Ak o tom chcete vedieť viac a zaujíma vás, ako som sa dostala z mojej tmavohnedej na túto farbu, kliknite na "read more". 



English

Slovensky
So what was the plan? 

I wanted to do a balayage/ombre at home, keeping my natural hair color on the top and getting to a light ashy brown on the bottom.

What was the process? 

First, I spent a lot of time researching the topic on youtube, watching videos of girls coloring their hair at home, watching videos about lightening dark brown hair, which has been previously colored with a dark color.

Our coloring, or rather "de-coloring" process started a couple of weeks ago. I bought a hair color remover (which is by the way the best thing for removing dark color from your hair, for example when you have light hair and have colored it dark and want to go back to light now) and a light brown hair color from a local drugstore.

Since I have colored the bottom of my hair multiple times, the remover did not get the most of my haircolor out. That's why the applied haircolor did not show at all.

After some time and some more research, I felt it was the right time to try out bleach. It seemed to be the only way to get my hair lighter.

I went to Roma, which is a store with professional hair care and hair products. I've already been there back when I had colored my hair red (Yes, red. The first time EVER I colored my hair, I colored it RED! Never - ever - again!). The employees are professional hairdressers and can really tell you what to do if you are unsure.

What did I buy? 

Powder bleach 
9 Vol Developer
Light dark ashy brown hair-dye 
6 Vol Developer
Blue toner

And of course some of the typical hair coloring basics like:

Coloring gloves
Coloring brush (I ended up using an old toothbrush instead)
Teasing hairbrush
Foil

What did I end up doing? 

1. First, I mixed the powder bleach with the 9 Vol Developer and starting the lightening process. I kind of mixed the ombre and balayage methods when doing this, making sure not to bleach the top of my head since I wanted to keep it my natural color.

I teased each strand of my hair which I colored, since this is the technique I learned from watching youtube tutorials.

I covered up the bleached strands of hair in foil and let it set for approximately half an hour. I only used half of the powder bleach (25ml) and 50ml developer, since it was supposed to be 1:2.

2. To protect my hair from getting (that) damaged, I washed it with purple shampoo and conditioner, then with my Aussie shampoo and conditioner and in the end, also used the L'Oreal Mythic Oil Hairmask. I did not do anything else to my hair the first night and let it rest for the night. On the next day, the hair turned out very orange-i, since my dark brown hair is full of red pigment.

3. On the next day, I went on it with the bleach again (second half) and bleached a little "higher" than the first time. The same technique was applied like the first time.

4. Finally, it was time to go in with the color. I mixed half of the color with the vol. 6 developer (1:1) and colored away. Since I only thought that the color was gonna be "successfully" applied on bleached parts of it only, I applied the color all over my head and waiting approximately 45 minutes.

5. I washed out the color and applied blue toner over my hair, waited for 15 minutes and then went through the washing process again, in the same way as the day before: purple shampoo and conditionerAussie shampoo and conditioner and L'Oreal Mythic Oil Hairmask.

6. After coloring my hair the first time, it ended up looking yellow-orange-ish. The only part of my hair which was at least "ashy" was my natural hair on the top.

7. After I let my hair rest for the night, I went in on it again with the color. Thus time, I mixed it with vol. 9 developer and applied it all over my head one again.

8. I let the color set for an hour, applying also toner for the last 15 minutes. And after washing my hair again with the purple shampoo and conditioner and the Aussie shampoo and conditioner, I dried it and voilá, this is how it ended up! Still kind of yellow-ish, but much more ashy than the night before and better with my complexion.

9. Turns out the color did not only "catch" on bleached hair only, but also on my natural hair ..

What now? 

I will keep the hair like this for now. I want to let it breathe and let it rest for some time before I strike again with hair color - and hopefully no more bleach!

In some time, I would like to have it a little bit more blonde (less orange) and more ashy - cool toned. We will see how that goes, haha!

Here is a detail of the hair. It looks just a little more orange on the pictures than it is in real life. It also depends so much on the light in the room, I feel like it always changes color, haha. It is yellow, then it's orange and then brown again.

Make sure to follow me on instagram and check out my instastory if you want to see what happens next with my "magic hair".


Aký bol plán? 

Pôvodne som sa chcela dopracovať k balayage/ombre vlasom, pretože som si chcela uchovať svoje vlasy vo svojej farbe. A odfarbená farba mala byť popolavá hnedá. 

Aký bol proces? 

Najprv som strávila veľa času researchovaním informácií o odfarbovaní vlasov, pozeraním videí na youtube na ktorých si dievčatá farbia tmavé vlasy na bledé a zisťovaním, ako sa asi vlasy zachovajú, keď boli predtým farbené. 

Môj (náš) farbiaci, alebo skôr odfarbovací proces sa začali pár týždňov dozadu. Kúpila som si odfarbovač tmavej farby na vlasy (čo je mimochodom najlepšia vec na zbavenie sa farbených tmavých vlasov, ak máte prirodzene bledšie vlasy a chcete sa k nim vrátiť) a bledohnedú farbu na vlasy v DMke. 

Keďže som mala spodok vlasov farbený viackrát, nedostala som z neho von všetku tmavú farbu. Preto sa bledohnedá farba na vlasoch vôbec neukázala. 

Po pár týždňoch a veľa ďalšej rešerši som sa rozhodla, že nastal ten správny čas na peroxid. Vyzeralo, že je to naozaj jediný spôsob, akým sa dopracujem k bledším vlasom. 

Zbehla som do Roma, obchodu s kaderníckymi potrebami. Raz som tam už zavítala, keď som si vlasy odfarbila na červenú (Áno, červenú. Môj úplne prvý krát farbenia vlasov som zvolila červenú farbu! Červenú už nikdy viac!!). Predavačky v tomto obchode sú profesionálny a vedia vám so všetkým poradiť. 

Čo som musela kúpiť? 

Powder bleach - púdrový peroxid
9 Vol Developer 
Light dark ashy brown hair-dye - bledohnedá popolavá farba 
6 Vol Developer
Blue toner - modrý toner

A samozrejme klasické pomôcky na farbenie vlasov: 

Rukavice na farbenie
Štetec na farbenie (aj keď som nakoniec použila starú zubnú kefku)
Hrebeň na tupírovanie
Alobal 

Ako som teda odfarbovala a farbila? 

1. Najprv som zmixovala peroxidový prášok s developerom (9) a začala som z vlasov vyťahovať farbu. To som robila akoby zmešaním balayage a ombre metód, keďže som nechcela odfarbovať aj moje ešte nefarbené vlasy. 

Každý prúžok vlasov, ktorý som farbila, som najprv natupírpovala. To je technika ktorú som odkukala z youtubových tutoriálov. 

Všetky odfarbené pásiky vlasov som zabalila do alobalu a približne na pol hodinku som nechala peroxid sťahovať farbu. Použila som len polovicu prášku z peroxidu (25ml) a zmiešala som podľa pomeru s 50ml developeru (1:2). 

2. Aby som ochránila moje vlasy pred (úplným) zničením, zmysla som peroxid fialovým šampónom a kondicionérom, potom mojím šampónom  a kondicionérom od Aussie a nakoniec som ešte zabalila vlasy do masky Mythic Oil od L'Orealu. Nič iné som s vlasmi po prvom sťahovaní farby nerobila, pretože som chcela aby si oddýchli. Po prvom odfarbení boli vlásky do oranžova, pretože moje tmavé vlasy majú veľa červeného pigmentu. 

3. Ďalší deň som sa opňť podujala na vyťahovanie farby, tentokrát trochu vyššie, ako deň predtým. Používala som rovnakú techniku ako pri prvom odfarbovaní. 

4. Konečne nastal čas chopiť sa aj farbenia. Zmixovala som developer (6) s farbou (1:1) a horsa na zafarbovanie. Keďže som si myslela, že farba sa na mojich vlasoch nechytí a bude ju vidieť len na odfarbených častiach, farbila som celú hlavu. Nechala som ju pôsobiť okolo 45 minút. 

5. Vymyla som farbu a naniesla som si na hlavu toner. Nechala som ho 15 minút pôsobiť a nakoniec som opät pokračovala "kúrou" - vlasy som umyla fialovým šampónom a kondicionéromšampónom  a kondicionérom od Aussie a Mythic Oilom od L'Orealu.

6. Po tomto prvom farbení vyzerali vlasy veľmi žlto-oranžovo-idné. Jediná časť mojich vlasov, ktorá bola popolavá, boli moje vlastné vlasy. 

7. Opäť som nechala vlasy cez noc oddýchnuť a na druhý deň som sa zas vrhla na farbenie. Tentokrát som použila developer deviatku a tento mix som naniesla na celú hlavu. 

8. Nechala som farbu hodinku sa usadiť a na posledných 15 minút som pridala ešte po celej hlave aj toner. Potom som farbu vymyla fialovým šampónom a kondicionérom a šampónom  a kondicionérom od Aussie. Vlasy som vysušila fénom a voilá, takto vyzerajú! Sú stále také žltoidné, ale oveľa popolavejšie ako noc predtým. A určite sa hodia viac k mojej farbe pleti! 

9. A ako to teda vyzerá, farba sa tentokrát nechytila len na odfarbené vlasy, ale všade .. 

Čo teraz? 

Na teraz si vlasy nechám v tomto stave. Chcem ich nechať dýchať, oddýchnuť si - kým znovu zasiahnem farbou. Peroxid už snáď nebude treba! 

Po nejakej dobe by som chcela ísť do trochu viac blond (menej oranžovej) a popolavej farby - chladnej. Uvidíme, ako to dopadne! 

Tu je trochu detailnejší pohľad na vlasy. Na fotkách vyzerajú trochu oranžovejšie, ako naozaj sú. Aj keď ono to dosť záleží aj od svetla v miestnosti. Trochu sa mi zdá, že proste stále menia farby - chvíľu sú žlté, potom oranžové, potom zas hnedé. 

Určite checkujte môj instagram a moju instastory ak chcete vidieť, ako to s mojimi vlasmi bude pokračovať. 









Not to forget - with most of the steps, Viktorka helped me, so I have to thank her for not screwing up completely!!

 A aby som nezabudla - s väčšinou krokov mi pomáhala Viktorka, takže sa jej musím poďakovať za to, že som to vďaka nej úplne nedo*ebala. 

7 comments:

  1. Tak na toto by som nemala odvahu, ale vyzeráš perfektne..odpadávam z teba kočka <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, no pred nejakým časom ani ja. Ale povedala som si, že vlasy predsa rastú a z bledej na tmavšiu by nikdy nemal byť nauozaj problém, takže prinajhoršom nafarbím zas naspäť :D Ďakujem, som rada že sa páči <3

      Delete
  2. Strašně moc ti to sluší, vážně :)
    Maris Novotná

    ReplyDelete
  3. Super barvička! Na fotkách ti to moc sluší :-)

    ReplyDelete

Fun

Education

Podcasts